Bērnistaba. Profesionāļu padomi

Bērna istabai vecāki parasti velta īpašas rūpes. Mammas un tēti, kuri kādreiz nodarbojušies ar savas atvases dzīves telpas iekārtošanu, var pastāstīt daudz noderīga. Tomēr divtik noderīgi šai ziņā ir aprunāties ar tēvu un profesionāli vienā personā. Ar savu pieredzi bērnistabas iekārtojumā iepazīstina kompānijas Davanti vadītājs Rihards Biziks. Viņam ir 12 gadus ilga pieredze mēbeļu biznesā, savukārt tēva stāžs — 14 gadi. 

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Daudz jautājumu
Kad ģimenē uzrodas mazulis, jautājumiem nav gala. Kur nolikt jaundzimušā mantas? Vai šim nolūkam nepieciešama atsevišķa istaba? Ja vajag, tad kas tur liekams iekšā? „Pirms atbildēt uz šiem jautājumiem, skaidri jāapzinās, ka bērns aug, un līdz ar viņu būs „jāaug” arī viņa istabai. Tāpēc es vecākiem iesaku jau laikus samierināties ar domu, ka telpu arvien nāksies pārveidot, kopsolī ar bērna vecumu,” teic R. Biziks.
Kā visracionālāko metodi viņš iesaka bērnistabas iekārtošanas procesu „sadalīt” trijos posmos: mazulim, skolēnam un pusaudzim. Šoreiz runāsim par pirmo posmu.

Attīstošais interjers
Visupirmā un svarīgākā lieta, ko nekad nedrīkstētu aizmirst — bērna istabai jāveicina mazuļa attīstība. Sava dzīves ceļa sākumā viņš aktīvi mācās, uzsūc jebkuru informāciju. Un no tā, kādas lietas un priekšmeti viņu ieskaus, būs daudz kas atkarīgs nākotnē. Tāpat vajadzētu stingri sekot, lai izveidotais interjers sniegtu tikai pozitīvas emocijas. Tālab telpā varētu atrasties dažādas ainavas un dabas skati.


SKATIES BILŽU GALERIJU. VIENA MĒBELE NO DAŽĀDIEM RAKURSIEM

Reklāma
Reklāma


Galvenā problēma
Bērnistabu galvenā problēma, pat „bērnudārznieka” vecumā, ir ... dators. „ No istabas jāizvāc jebkura elektronika un tehnika! Noteikti jātiek vaļā no televizora, kaut arī tas jau piedāvā samērā labas bērniem domātas programmas un kanālus. Tā vietā istabā labāk saliekat grāmatas un attīstošās spēles. Bīdāmā skapja durvis, starp citu, ir lieliski pārvēršamas par zīmēšanas dēli. Plauktus var veidot no kubiem ar burtiem un attēliem virspusē,” iesaka Davanti kompānijas vadītājs.

Galvenā prasība — ērtības
Ja iekārtojam dzīves telpu pavisam mazam bērniņam, istabas dizainā vajadzētu vadīties tikai pēc viena principa: ērtības! „Kamēr mazulis vēl nav izrāpies no sava šūpuļa vai gultiņas, iesaku veidot istabu maksimāli ērtu māmiņas vajadzībām. Tiesa, tā jau ir atsevišķa sarunas tēma, ko noteikti turpināsim,” apsola R. Biziks, piebilstot, ka vajadzība pēc atsevišķas istabas bērnam rodas ne ātrāk kā pēc triju gadu sasniegšanas. Līdz tam viņš lieliski jūtas arī mammas klātbūtnē.

Atsevišķs stūrītis
Visbeidzot atcerieties: kaut arī bērns ir krietni paaudzies un vēlas atsevišķu dzīves telpu, viņš tomēr gluži labi var iztikt arī ar savu stūrīti. Arī to var uzskatīt par atsevišķu istabu. Šāds variants gana labs varētu izrādīties arī vecākiem: dzīve kopā ar bērnu pieradina pie režīma, veselīga dzīves veida u.tml.

 

Ieskaties: www.davanti.lv