Es, mans vīrietis un viņa bijusī

Attiecību veidošana nav viegls darbs. Īpaši tad, ja nākas tikties ar otras puses bijušajām vai bijušajiem dažādos pasākumos vai draugu saietos. Kāda rīcība būtu pareizākā – ignorēt, neiet, izrunāties?

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Kādas portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētās sievietes stāsts:
„Vīrietis bija kopā vairākus gadus ar vienu sievieti, izšķīrās un pēc laika satika mani. Esam un dzīvojam kopā jau ilgi, tomēr ar bijušo viņš uztur puslīdz draudzīgas attiecības. Nav jau tā, ka tiktos un sazvanītos, tomēr lielākā daļa draugu ir kopīgie draugi ar bijušo. Mūsu attiecību sākumā bijusī pēkšņi uzrīkoja pastiprinātu interesi par manu vīrieti, vienu reizi pat uzrīkoja scēnu klausulē, ka neuzaicināja uz koncertu, uz kuru es neaizgāju. Tas, protams, lika man sarosīties un, lai arī dialogs man ar šo sievieti nav bijis, attiecības ir saspīlētas – draugu pasākumi, kuros esmu es, neierodas viņa, pasākumi, kuros piedalās viņa, mans mīļotais ir spiests neapmeklēt. Vienreiz jau sanāca mums abām satikties, un sajūta nav patīkama – indīgi skatieni un saspīlēta atmosfēra.

Var jau teikt, lai neņemu galvā, viņa ir pagātne, tomēr tas ir nepatīkami, ka te pie galda sēž bijusī, te mans vīrietis un tur arī es.

Tagad domāju – ja reiz man attiecības ar vīrieti ir svarīgas, ar šo bijušās sievietes esamību būs jāsamierinās visu laiku? Vienmēr būs sākumā jāuzzina vai uz draugu pasākumiem varam ierasties divatā vai kārtējo reizi vīrietis nevarēs satikt vecos draugus, jo atmosfēra tāpat nebūs tā patīkamākā? Var jau teikt, lai neņemu galvā, viņa ir pagātne, tomēr tas ir nepatīkami, ka te pie galda sēž bijusī, te mans vīrietis un tur arī es. Situāciju sarežģī arī tas, ka visu draugu sievas ir  kā sakūdītas pret mani un mani uzskata par svešķermeni vecajā kompānijā, neskatoties uz to, ka neesam kopā tikai dažus mēnešus un ir skaidri un gaiši likts noprast, ka es neesmu tikai "pagaidu variants". Bijusī ir vecā labā „druška” visiem, bet es – kaut kāda jauniņā…”

Situāciju komentē psiholoģe Laila Kalniņa:
„Uzsākot jaunas attiecības, gandrīz vienmēr sanāk saskarties ar kaut ko pirms, agrāk, pirms tam… Tā tas vienkārši ir, ka cilvēki veido attiecības,  tās ilgst īsāku vai garāku laika posmu, sākas un izbeidzas. Aprakstītajā situācijā izklausās, ka kāda iepriekšējo attiecību daļa joprojām ir klātesoša, tātad kaut kas turpinās. Ir viegli izprotams, ka parasti šādos gadījumos sieviešu lielākā nepatika vēršas pret to otru, bijušo draudzeni. Tomēr pats svarīgākais ir tas, kā draugs vērtē šo situāciju, jo tikai viņš ir noteicējs tam, kur vienas attiecības ir beigušās un otras sākušās. Protams, tā varētu būt, ka draugi paliek kopējie, bet tieši vīrietim ir jābūt tam, kurš tiešā vai netiešā veidā paziņo – esmu kopā ar …
Jauno attiecību veidošana ir arī robežu noteikšana starp bijušo. Nav vajadzības, bieži vien arī nav iespējams bijušo padarīt par nebijušo, bet novilkt šo neredzamo robežu gan vajadzētu.

Iespējams, nav viegli uzrunāt skaļi šo jautājumu – ko es Tev nozīmēju, jo ir bailes saņemt atraidījumu vai apstiprinājumu kādām savām aizdomām.

Reklāma
Reklāma

Pretējā gadījumā, tieši tāpēc arī rodas neskaidrības, jo bez diviem cilvēkiem dažādās dzīves situācijās figurē trešais – veidojas attiecību trīsstūris. Tieši kā teicienā – kur divi priekšā, tur trešais lieks. No Jūsu vēstules var saprast, ka reizēm Jūs jūtieties lieka, nedroša par savām pozīcijā, īsti nepieņemta. Veidojas sāncensība, – kuru vairāk pieņems draugi, kura ies uz koncertu. Un tā ir vīrieša atbildība sakārtot šīs robežas. Viņam nav jāienīst bijusī draudzene, nav jāizdzēš no savas atmiņas, bet īstā dzīve jādzīvo kopā ar sievieti, tā, lai tas ir pa īstam, lai ir šīs sajūtas, ka ir patiesi, kas nozīmē arī droši.  
Palīdzēt varētu izrunāšanās ar draugu. Gan par to, kāda tad īsti ir Jūsu loma viņa dzīvē, kā viņš Jūs uztver, gan arī par to, kā veidot attiecības turpmāk, kā satikties ar draugiem, kā veidot savas robežas. Iespējams, nav viegli uzrunāt skaļi šo jautājumu – ko es Tev nozīmēju, jo ir bailes saņemt atraidījumu vai apstiprinājumu kādām savām aizdomām. Jā, var cīnīties ar nepatīkamām sajūtām gadiem, var ļoti ilgi izjust diskomfortu draugu viesību lokā un var mēģināt beidzot dzīvot īsti. Un tad jau būs redzams, kā un ar ko kopā būs šī dzīve. Risinājums jāmeklē kopīgiem spēkiem, neaizmirstot savas vajadzības, savu viedokli. Lai veicas!”

Veidojas sāncensība, – kuru vairāk pieņems draugi, kura ies uz koncertu. Un tā ir vīrieša atbildība sakārtot šīs robežas.

Savukārt Mag. psych. Andžela Grūbe uzskata, ka sievietei iespējams vairāk jāstiprina savs pašvērtējums. Ja viņa pati jutīsies pārliecinātāka par sevi, tad noteikti būs vieglāk atrasties tādās situācijās. Turklāt ieteicams padomāt arī par savu attieksmi pret šo sievieti, kā arī jācenšas atbildēt uz dažiem jautājumiem:  „Vai neesi pārāk barga pret šo sievieti? Vai esi runājusi ar draugu par šo jautājumu? Kādas ir jūsu savstarpējās attiecības ar draugu, vai jūties tajās labi, pārliecināti, droši?”

CITU PORTĀLĀ REĢISTRĒTO VECĀKU PIEREDZI UN PADOMUS LASI ŠEIT!