Mazie padomi zaļākai dzīvei

Izbrīnu raisa nesakārtotā stikla taras nodošana. Ir daži jauki ražotāji, kuru piena produkti patīk, bet kāpēc nevar nodot atpakaļ stikla taru. Domāju, ka mūsu, kā patērētāju, attieksme pret šīm lietām varētu izmainīt arī pārtikas un citu preču ražotāju attieksme pret to, kā tiek izmantotas izejvielas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bet pašā sākumā, protams, ir jāievēro pamtlietas, piemēram, nepiemēslot apkārti. Visi aktritumi, kas rodas garākos pārbraucienso ar auto vai pastaigās, tiek savākti un izmesti mājās atkritumu konteinerā.
Nākošais — ūdeni tērēt tik, cik tas nepieciešams, neatstājot krānu atvērtu, kamēr, piemēram, noziepē dušā muguru! :)
Tāpat jāpadomā par elektroenerģijas patēriņu — ledusskapja durvis nav ko ilgi atstāt vaļā, arī elektrisko plīti var izlsēgt kādu laiku pirms ēdiens gatavs.
Kā mānija ir parasto kvēlspuldžu un arī ekonomisko luminiscento spuldžu (to mīnusi — lēnais iedegšanās laiks, ātri nolietojas, ja beiži slēgā, nestrādā mīnusos kā arī ražošanas procesā tiek izmantoti kaitīgi ķīmiski elementi, piemēram, dzīvsudrabs) aizstāšana ar LED spuldzēm. Tagad tehnoloģijas attīstījušās tik tālu, ka tirgū pieejamas arī spuldzītes ar pietiekami lielu gaismas atdevi. Šīs spuldzes tērē ļoti maz elektroenrģijas, siltumu izdala minimāli un ir labi lietojamas gan iekštelpās gan ārā.
Tas, kas man ļoti traucē un nepatīk — pārtikai tiek izmantoti milzīgi iepakojuma kalni — produkts iesaiņots, piemēram, plastikāta trauciņā, kuram apkārt aptīts biezs kartons un vēl bez folijas nosedzošā vāciņa ir uzlikts arī plastikāta vāciņš. Nu kam tas vajadzīgs?


 

Iesūtījis Āris Dandens, konkursa Kāds ir tavs „zaļais” ieteikums? dalībnieks

Reklāma
Reklāma