Eksperts uzsver: ir vardarbīgi bērnam neatklāt, ka viņš ir adoptēts

Mīloša ģimene ir liela vērtība, bet diemžēl ne visiem bērniem tāda ir dota. Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" audžuģimeņu atbalsta centra "Tilts" vadītājs Kaspars Prūsis norādīja, ka Latvijā diemžēl vēl valda sistēma, kurā adoptētājs nosaka, cik daudz informāciju par bērna izcelsmi bērns saņems.
Ir dažādi veidi, kā bērni ienāk ģimenēs un labākais ir būt pret bērniem atklātiem.

FOTO: Shutterstock.com

Ir dažādi veidi, kā bērni ienāk ģimenēs un labākais ir būt pret bērniem atklātiem.

Ir jākliedē adopcijas noslēpums 

“Sistēmiska lieta, kas jāmaina, ir šis adopcijas noslēpums,” raidījumā pauda Prūsis. “Latvijā joprojām likums pilnībā aizsargā adoptētāju un viņš var noteikt, kādu informāciju viņš sniegs bērnam. Bērna tiesības uz informācijas iegūšanu par savu pagātni parādās tikai 18 gados. Tas nav normāli, tam vajadzētu daudz ātrāk parādīties. Kad man prasa – kad bērnam ir jāstāsta par adopcijas faktu?, – mana atbilde parasti ir – vislabākais ir vakar. Nedrīkst gaidīt kādu brīdi. Tai ir jābūt atklātai lietai, par ko bērns var runāt un par ko ir jārunā. Pagātne nav aktuāla lieta tikai tiem bērniem, kas apzinās un atceras savu pagātni. Tā ir aktuāla lieta arī tiem, kas adoptē zīdaiņus. 

Bērns, arī neapzināti, zina, ka ar viņu kaut kas ir citādi, ka kādu laiku – 9 mēnešus vai vairāk – viņš ir pavadījis ar citu mammu, citā vidē. 

Bērnam, kurš ir adoptēts mazs, tas ir kaut kur zemapziņā un viņš to nemāk izskaidrot. Ja adoptētāji to slēpj un nestāsta, tad tur ir ļoti daudz risku un tas patiesībā ir vardarbīgi pret bērnu – nestāstīt par viņa pagātni. Tas viņu urda, bet viņš nespēj to vārdos izstāstīt,” norāda Prūsis.

 

Normalizēt adopcijas jautājumu

Viņš uzsver, cik ļoti svarīgi ģimenē adopcijas jautājumus ir normalizēt. “Tas nav temats, par ko ir jāgaida īstais brīdis, kad runāt – sveču gaismā un tad pēkšņi atklājot patiesību. Tas ir nepareizi. Tā ir normāla lieta. Ir dažādi veici, kā bērni ienāk ģimenē. Ja vecāki to normalizē, tad arī bērni to pārņem,” klāstīja Kaspars Prūsis, kas arī pats savā ģimenē ir adoptējis bērnu.

 

Reklāma
Reklāma

Visu raidījuma ierakstu klausieties šeit.

 

Mammamuntetiem.lv jau ziņoja, ka šoruden uz ekrāniem nosāks režisores Lindas Oltes spēlfilma “Māsas”, kas aktualizē adopcijas jautājumus. Filma “Māsas” ir sociāla ģimenes drāma par bērnunamā uzaugušām māsām Anastasiju un Diānu, kurām paveras iespēja tikt adoptētām amerikāņu ģimenē. Deviņgadīgā Diāna ir laimīga, ka viņai beidzot būs īsta ģimene, bet trīspadsmitgadīgā Anastasija nolemj darīt visu, lai atrastu savu bioloģisko māti.

 

Filma nacionālo pirmizrādi Rīgas Starptautiskajā kino festivālā piedzīvos ceturtdien, 20. oktobrī, plkst. 19.00 kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē.

Saistītie raksti