Kā bērnam paskaidrot, kas ir orgasms?

Laiku pa laikam mums ar Ritu pa radio sanāk parunāt par pieaugušajiem tuvām tēmām. Reizēm pieminam vārdus, kurus bērni ikdienā nedzird. Vismaz no saviem vecākiem - ne. Bet tas nenozīmē, ka ar tiem nesaskaras nemaz.

Foto no personīgā arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no personīgā arhīva

Es, piemēram, pirmo seksuālo izglītību ieguvu skolas tualetē, lasot skrāpējumus uz sienām. Tā kā es tēvam nevarēju pajautāt, kas ir aerovafele (loceklis ar spārniņiem), tad man nācās pieņemt, ka kādam taču tāda ir, ja uz sienas uzzīmēta.... Otrs nozīmīgākais avots bija mans klasesbiedrs Jānis Sils, kuram pirmajam bija izdevies pa kluso palasīt Mīlestības vārdā. Viņš zināja "atbildēt" uz daudziem sarežģītiem jautājumiem. Tā es uzzināju, ka tad, ja puika netīšam meitenei iečurā "tur iekšā", "būs gonoreja"! Un tamlīdzīgas gudrības.

 

Tādēļ biju diezgan nikns, kad, kādu rītu pēc tam, kad ēterā bija izskanējis vārds "homoseksuāls", zvanīja sašutis tēvs un jautāja, kāda velna pēc mums tādas lietas jāsaka skaļi.

 

Vēl pavisam apzinīgā vecumā reiz satraukti stāstīju tēvam, ka man "baigi sāp dzimumorgāni". Vārds bija dzirdēts, un manā izpratnē - nozīmēja iekšējos orgānus. Vārdu sakot, man sāpēja vēders, tikai nesapratu, kādēļ šoreiz vecāki tā nervozi sarosās.
Tādēļ biju diezgan nikns, kad, kādu rītu pēc tam, kad ēterā bija izskanējis vārds "homoseksuāls", zvanīja sašutis tēvs un jautāja, kāda velna pēc mums tādas lietas jāsaka skaļi. Viņš tagad nezinot, kā bērnam pateikt, ko tas nozīmē! Lieliski! Ja tu, tēti, nezini, tad agri vai vēlu atradīsies jankas, saškas vai dačuki, kuri zinās. Es saprotu, ka padomija nav bijusi labākā vieta sevis izzināšanai, bet būtu tā kā laiks to traumatisko ignoranci vismaz neuzkraut mūsu bērniem. Jo - ja ne es, tad kurš gan cits? :) 

P.S. Ak jā - par orgasmu! Tā kā manas mazākās meitas filmiņu par to kā bērniņš pasaulē nāk, ir noskatījušās kādas 26 reizes, negribētos pēc kāda bērnu jautājuma "palikt uz puzes". Viens no tādiem neatbildētiem jautājumiem tad arī ir par to orgasmu. Ja nu gadījumā kas :)

Autors:

Reklāma
Reklāma

Valdis Melderis

,

Radio Skonto

programmu direktors un trīs meitu tēvs