Kā mammām biznesā atrast sava biznesa panākumu atslēgu?

Kad attīsti savu biznesu paralēli steidzīgajai mammu ikdienai, jo īpaši svarīgi ir fokusēties uz darbībām, kas palīdz sasniegt mērķus ātrāk un efektīvāk. To mēs dēvējam par panākumu atslēgas atrašanu. Ja veiksmīgi atradīsi sava biznesa panākumu atslēgu, tev izdosies izvairīties no izdegšanas jau pirmajos mēnešos un tipiskajām kļūdām, kuras parasti pieļauj jaunās uzņēmējas.

 

Foto: www.mentore.lv   Lielākais biznesa attīstības šķērslis ir  skaidrības trūkums

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: www.mentore.lv Lielākais biznesa attīstības šķērslis ir skaidrības trūkums

Pieredzē par sava biznesa uzsākšanu dalās uzņēmēja un mentore Jana Golubeva (www.mentore.lv) un dzīves līdzsvara koučs Kristīne Vilcāne

Pieredze rāda, ka nepastāv viens vienīgs faktors, kas nosaka uzņēmuma veiksmi vai fiasko. Tomēr ir iespējams definēt faktoru kopumu, kas būtiski ietekmē panākumus. Pat, ja tev ir izcils produkts, bet neesi definējusi savu pircēju, tavs bizness ilgtermiņā nebūs dzīvotspējīgs. Līdzīgi, kā ar kliedzošu reklāmas kampaņu, kas piesaistīs klientus piedāvājumam, kas nav līdz galam noslīpēts.
Gan izvēlētajam biznesa modelim, gan zīmolam, gan mārketingam, gan klientu servisam ir milzīga nozīme. Pirms ķerties klāt šo faktoru analīzei un sakārtošanai, ir svarīgi veikt pirmo soli panākumu virzienā - gudri noteikt biznesa mērķus.

Mērķu plāna izveide ir pirmais solis pelnoša biznesa  attīstībā
Pasaulē ir daudz pētījumu par biežākajiem uzņēmumu neveiksmes iemesliem. Daži no tiem ir: „biznesa modelis nav dzīvotspējīgs”, „fokusa trūkums”, „nereālistiski mērķi” un „finanšu izsīkums”. No šī redzam, ka lielākais biznesa attīstības šķērslis ir  skaidrības trūkums. Tas, savukārt, rada haosu un attur no virzības uz priekšu.
Ieviešot skaidrību, Tu izvairīsies no liekām darbībām, iegūsi mieru un spēju koncentrēties uz svarīgāko. Tādējādi nepiedzīvosi sajūtu, ka visu dienu kaut ko dari, bet rezultātā nekas nav izdarīts.   
Precīzu mērķu un rīcības plāna izveide palīdz koncentrēties, domāt reāli un prognozēt dažādu problēmu risinājumus.  Gudri izmanto savus svarīgākos resursus — laiku un enerģiju. Neiznieko tos!

Precīzu mērķu un rīcības plāna izveide palīdz koncentrēties, domāt reāli un prognozēt dažādu problēmu risinājumus.


Konkrēti mērķi desmitkārt palielina izredzes nopelnīt
Arī Hārvardas Universitātes zinātnieki ir meklējuši faktorus, kas ietekmē cilvēku spēju nopelnīt. Kā izrādījās 84 % no visiem pētījuma dalībniekiem nemēdza definēt konkrētus mērķus nevienā no dzīves jomām, savukārt 3 % definēja gan konkrētus mērķus, gan sagatavoja rīcības plānu. Pēc 10 gadiem izrādījās, ka otrie pelnīja 10 reizes vairāk nekā dalībnieki bez precīzi definētiem mērķiem.


www.mentore.lv radītāja Jana Golubeva. Foto no privātā arhīva


Kāds varētu būt tavs ieguvums no mērķu plāna izveides?
Mērķu plāns, ļaus tev izvairīties no haosa, lieka laika, finanšu un enerģijas patēriņa. Tas ļaus tev koncentrēties uz precīzām darbībām, lai sasniegtu rezultātu katrā tava biznesa attīstības posmā. Un nav būtiski, vai esi jauna projekta izveides posmā, vai attīsti augošu biznesu, ieviešot jaunu produktu, virzienu vai jaunu tirgu.
 
Arī procesam, tiecoties uz rezultātu, ir jābūt patīkamam!
Mums, sievietēm, ir īpaši svarīgi ne tikai sasniegt peļņu savā biznesā, bet arī izbaudīt pašu procesu, kad radām produktu, izdomājam reklāmas kampaņu vai attīstām jaunu partnerību.
Vairāku mēnešu biznesa literatūras lasīšana, neskaitāmu lappušu biznesa plāna izstrāde un vispārīgu vebināru klausīšanās daudzu stundu garumā noteikti nav tas aizraujošākais un steidzīgajām mammām pieejamākais biznesa attīstības veids. Turklāt neviens no šiem risinājumiem tāpat beigās nesniedz īsu, fokusētu galveno darbības soļu uzskaitījumu.
Daudz patīkamāk un aizraujošāk ir pieredzējušu mentoru pavadībā nonākt līdz savu mērķu plānam un konkrētiem veicamajiem uzdevumiem.
 
Izprotot mammu steidzīgo ikdienu, vēlmi saglabāt brīvību un vienlaikus sasniegt rezultātu, mentore.lv ir sagatavojusi īpaši īsu, uz konkrētām darbībām vērstu 5 dienu programmu, kas tev prasīs ne vairāk kā 2 stundas dienā, līdz nonāksi pie savu mērķu plāna. Turklāt tie nebūs vienkārši daudziem labi pazīstamie SMART mērķi, jo mēs uzskatām ka ar to vien ir par maz. Svarīgi būs tas, ka tu apzināsies arī sava biznesa potenciālu un definēsi savu iesaisti procesā. Un joprojām saglabāsi brīvību izvēlēties, kurā laikā paveikt biznesa attīstībai tik nozīmīgos soļus.

Reklāma
Reklāma

Izmanto iespēju, piesakies darba sesijai BE SMART mērķu  plāna izveidei.
Praktiskā apmācību programma BE READY TO BE SMART kopā ar rokasgrāmatu un darba uzdevumiem un ekspertu atgriezenisko saiti, ļaus tev ātrāk un efektīvāk atrast īsceļus, lai tu varētu veiksmīgi attīstīt savu biznesa ideju, sasniedzot auditoriju Latvijā un ārvalstu tirgos. 
Portāla mammamuntetiem.lv lasītājiem darba sesija 5 dienas, rokasgrāmata, darba lapas un atgriezeniskā saikne ar 15% atlaidi. 
Tu noskaidrosi kuras jomas, iespējams, Tevi bremzē sasniegt pelnošu biznesu, kā novērst bailes un pārvērst šķēršļus par iespējām.
Rezultātā izveidosi efektīvu savu mērķu plānu, kurā pārskatāmi apkoposi savas   vajadzības un mērķus un galvenos virzītājuzdevumus. 

Dzīves līdzsvara koučs Kristīne Vilcāne. Foto no privātā arhīva

Dace Blūma-Vinceviča,  divu bērnu mamma, portretu un buduāra fotogrāfe dalās savā pieredzē:
Ir ļoti grūti attīstīt biznesu, ja nav skaidrs biznesa mērķis. Pirms tam es ļoti bieži nodarbojos ar sarakstu sastādīšanu, kur mēģināju salikt pa plauktiņiem visus darbus, kuri jāizdara, bet tas tikai noveda pie apjukuma un haosa. Tagad man veidojas skaidrs un saprotams plāns, kuram sekojot, droši varēšu padarīt visu efektīvāk un neizšķiest laiku nevajadzīgām lietām. Patiesībā Mentores.lv BE SMART darba sesija un darba lapas soli pa solim palīdzēja man noteikt patieso motivāciju un mērķus - ļoti skaidros un saprotamos soļos, pamatojoties un manām  vērtībām, ambīcijām un resursiem.

Fotogrāfe Dace Blūma. Foto no privātā arhīva

Raksts tapis sadarbībā ar www.mentore.lv ekspertēm uzņēmēju un mentori Janu Golubevu un dzīves līdzsvara kouču Kristīni Vilcāni.

Mentore.lv ir paredzēta uzņēmīgām sievietēm, kas vēlas iegūt finansiālu neatkarību, kā arī realizēt savas prasmes un talantu izcilās precēs vai pakalpojumos. Praktiskās apmācības un darba sesijas kopā ar mentore.lv, ļaus Tev ātrāk un efektīvāk atrast savu formulu un īsceļus, lai Tu pati varētu veiksmīgi attīstīt savu biznesu un efektīvi īstenot biznesa modeli, sasniedzot auditoriju Latvijā un ārvalstu tirgos.