Vai tēvi Latvijā ir novērtēti?

Mammamuntetiem.lv otrdien viesojās Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē, kuras izsludinātais temats bija mūsu portālam īpaši tuvs – iespējamie risinājumi tēva atbildības celšanai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Abu vecāku dalībai bērna audzināšanā ir vienlīdz svarīga nozīme, taču šobrīd sabiedrībā tēvs ir nostādīts kā mazāk svarīgs. Un tas ietekmē ne tikai bērna attīstību, bet ģimeņu labklājību kopumā – šādu viedokli es kā mammamuntetiem.lv pārstāve paudu  Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē.

 

Sabiedrībai trūkst izpratnes par tēva lomas nozīmi bērna dzīvē. Gan tēviem, gan mātei, gan sabiedrībai, tai skaitā, dažādu jomu speciālistiem, kopumā.

 

Jā, daļa tēvu nemaksā alimentus un neinteresējas par saviem bērniem. Bet daļa mammu, pat, ja saņem alimentus, neļauj bērnam tikties ar šķirto tēvu. Mātes noskaņo bērnus pret tēviem, jo pašām sievietēm trūkst izpratnes par tēva lomas nozīmi bērna attīstībā. 

Jā, daļa tēvu nemaksā alimentus un neinteresējas par saviem bērniem. Bet daļa mammu, pat, ja saņem alimentus, neļauj bērnam tikties ar šķirto tēvu.

Nozīme ir arī speciālistu nostājai pret tēviem. Mēs neuzticamies, ka tēvs spēj aprūpēt bērnu. Mēs klaji paužam neuzticību par tēva spējām aprūpēt bērnu, un vienlaikus pārmetam, ka tēvs neinteresējas par bērnu. Radām pārliecību, ka bērnam nepieciešama tikai māte. Tas ir vecs stereotips par dzimumu lomām ģimenē. Abu dzimumu dalībai bērna audzināšanā ir vienlīdz svarīga nozīme, attiecīgi tēva atstumšana no bērna aprūpes bērna attīstībā atstāj negatīvu ietekmi, un šī izpratne ir jāveicina. Tēvu iesaistīšanās bērnu aprūpē no dzimšanas  pozitīvi ietekmē bērnu attīstību,  stiprina emocionālās saites ar bērnu un mazina ģimeņu šķiršanās gadījumus.

 

Reklāma
Reklāma

Lai mainītu sabiedrības viedokli par tēva nozīmi ģimenē un bērna dzīvē, manuprāt, ir nepieciešams pasākumu komplekss, jo arī pašiem tēviem trūkst izpratnes, un viņi necīnās par tiesībām tikties ar bērnu.


Mēs klaji paužam neuzticību par tēva spējām aprūpēt bērnu, un vienlaikus pārmetam, ka tēvs neinteresējas par bērnu. Radām pārliecību, ka bērnam nepieciešama tikai māte. Tas ir vecs stereotips par dzimumu lomām ģimenē.

Uzreiz gan pateikšu labo - šodien daudzi tēvi brīnišķīgi uzņemas atbildību un iesaistās bērna aprūpē. Un aprūpe nebeidzas tikai ar naudas atnešanu. Šodien situācija ir labāka, nekā laikā, kad es biju bērns – liels nopelns tam ir pirmsdzemdību nodarbībām, kuras tēvus iedrošina veidot pirmo kontaktu ar bērnu, jau kopš bērna ieņemšanas brīža. Atzīmēšu, ka  pirmsdzemdību kursus vecāki apmeklē ļoti labprāt, mēs, mammamuntetiem.lv, cenšamies meklēt atbalstītājus, lai vismaz daļa nodarbību būtu pieejamas bez maksas, jo valstiskā mērogā pirmsdzemdību nodarbības bez maksas nav pieejamas. Bērniņa gaidīšanas laiks ir izcili piemērota situācija, kad topošajiem vecākiem veidot izpratni par tēva nozīmi bērna dzīvē un attīstībā. 

 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammauntetiem.lv vadītāja

Foto: Mārcis Baltskars, speciāli mammamuntetiem.lv