Kopā ar bērnu atklāj, kā var izmantot ūdens virsmas spraigumu un radīt krāsainus rakstus

Mammamuntetiem.lv Bērnu universitātes "Dabas pētnieku studijas" nodarbībās bērni kopā ar pasniedzēju Oskaru Līkopu pētīja virsmas spraigumu. Arī tu kopā ar vecākiem vari izmēģināt aizraujošus eksperimentus, kuros varēsi novērot virsmas spraigumu. 

Radi neparastu mākslas darbus, izmantojot virsmas spraigumu

FOTO: Shutterstock.com

Radi neparastu mākslas darbus, izmantojot virsmas spraigumu

Krīts un ūdens

Sarīvē dažādu krāsu krītiņus virs plata trauka, kurā ieliets ūdens. Ar kokteiļu salmiņu vai koka irbuli uzmanīgi sajauc sarīvēto krītu. Kad ūdens norimis, uz pāris sekundēm virs ūdens uzklāj baltu papīra lapu, tad noņem to un ļauj lapai nožūt. 

Virsmas spraiguma iespaidā uz ūdens veidojas plēvītei līdzīgi kārtiņa. Krīta daļiņas ir pietiekami vieglas, lai noturētos uz ūdens virsmas. Kad uzklāj papīra lapu, krīts tai pielīp, izveidojot rakstu. 

 

Krīts un eļļa

Ar rīvi sarīvē dažādu krāsu krītiņus uz plastmasas šķīvja. Pievieno vienu tējkaroti augu eļļas un rūpīgi samaisi. Ar tējkarotes palīdzību iepilini ar krītu sajaukto eļļu lielā traukā, kurā ieliets ūdens. Uzmanīgi samaisi krāsaino eļļu. Uz pāris sekundēm virs ūdens uzklāj baltu papīra lapu, tad noņem to un ļauj tai nožūt. 

Krītainā eļļa izplūst pār ūdens virsmu un tur paliek, lai kā tu censtos to sajaukt ar ūdeni, Kad uzklāj papīra lapu, krītainā eļļa tai pielīp, izveidojot rakstu.

 

Nagu lakas tests

Reklāma
Reklāma

Nelielā bļodiņā ielej nedaudz ūdens. Tad iepilini dažus pilienus dažādu krāsu nagu lakas. Nesteidzoties ar kokteiļa salmiņu vai koka irbulīti, velc to cauri nagu lakai, lai izveidotu interesantus rakstus. Uz ūdens uzliec nelielu, baltu papīra lapu, tad noņem nost. Šādā veidā iespējams arī nokrāsot nagus - papīra vietā ūdenī iemērc pirksta galu. 

Nagu laka ir diezgan viegla, tāpēc tā negrimst ūdenī. Arī pēc samaisīšanas laka nostājas ūdens virspusē. Kad uzklāj papīra lapu, nagu laka tai pielīp, izveidojot rakstus. 

 

Skūšanās putu zīmējums

Pārklāj lielu šķīvi ar skūšanās putu slāni, tad ar otiņu uzšļaksti krāsas pilienus (var izmantot jebkuru krāsu).  Ar salmiņu vai koka irbuli sajauc skūšanās putas un krāsu. Tad virsū uzliec baltu papīra lapu. Noņem papīra lapu un ar kartona gabaliņu noslauki putas, atklājot izveidojušos zīmējumu. 

 

Daudz, dažādus un aizraujošus dabaszinību eksperimentus vari atrast Apgāda "Zvaigzne ABC" grāmatā "365 dabaszinību eksperimenti".