7 interesanti un maz zināmi fakti par dzīvo radību

Vai zināji, ka dažās valstīs milzu skudras izmanto ķirurģijā brūču aizšūšanai un zirnekļi var būt augstkalnu iedzīvotāji? Interesanti fakti, kurus Tu vēl nezini par dzīvniekiem.

Zirnekļi var dzīvot kalnos. Foto: Andris Jermuts

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zirnekļi var dzīvot kalnos. Foto: Andris Jermuts

- Arī zirnekļi var būt augstkalnu iedzīvotāji. Viņi mīt pat 7500 metru augstumā virs jūras līmeņa un pārtiek tikai no tā, ko pienes vējš.

- Parastais drēbju kodes kāpurs 90 dienās pieņemas svarā 400 reižu.

- Vīngliemezim nav liela bēda, ja kāds kārumnieks nokož tam daļu galvas ar taustekļiem un acīm.. Pēc pāris nedēļām trūkstošās ķermeņa daļas ataug, un atjaunojas arī acis.

- Milzu ķenguri, kas sasniedz 2 metru augstumu, dzemdē mazuli valrieksta lielumā (20-30 mm).

- Dažas holotūrijas daba apveltījusi ar spēju savdabīgi aizstāvēties - briesmu gadījumā tā izmet savus iekšējos orgānus, un, kamēr uzbrucējs mielojas, holotūrija aizbēg. Pēc 9-12 dienām holontūrijas iekšējie orgāni atjaunojas.

Dažas holotūrijas daba apveltījusi ar spēju savdabīgi aizstāvēties - briesmu gadījumā tā izmet savus iekšējos orgānus

- Kukaiņiem ir ļoti spēcīgi muskuļi. Piemēram, blusa var izdarīt lēcienus, kas 200 reižu pārsniedz tās garumu. Maijvabole var panest smagumu, kas 24 reizes pārsniedz tās svaru.

Reklāma
Reklāma

- Jaungvinejā dažas milzu skudras izmanto ķirurģijā brūču aizšūšanai. Brūces malas saspiež kopā un tām tuvina milzu skudru žokļus. Skudra iekožas ādā un aizspiež brūci. Pēc tam skudru atrauj nost, bet žokļi paliek brūcē diegu vietā, līdz tā sadzīst.

 

Avots: Jumava "Ģimenes kalendārs"