Piemērotas rotaļas mazulim 3–5 mēnešu vecumā; iesaka fizioterapeite

Jau zīdaiņa vecumā ir ļoti vēlams bērnam iekārtot savu rotaļu stūrīti, ļaujot izzināt vidi, pētīt un spēlēties, darbojoties patstāvīgi. Kas ir piemērots zīdainim no 3 līdz 5 mēnešu vecumam, stāsta sertificēta fizioterapeite Līna Garā.
Tā kā mazulis kļuvis aktīvāks, var sākt veidot lielākus spēļu laukumus.

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā mazulis kļuvis aktīvāks, var sākt veidot lielākus spēļu laukumus.

Mazulis kļūst aktīvāks, palielinās aktivitāšu daudzums, interese par apkārtējo vidi. Bērns veļas uz sānu un, iespējams, jau no muguras uz vēdera. Ap trīs mēnešu vecumu mazulis jau rotaļājas ar savām plaukstām, tver un tur priekšmetus. Pagriežas skaņas avota virzienā. Labākais attālums priekšmetiem ir 30–40 centimetru, bērns seko līdzi vairāk nekā 180 grādu leņķī. Četru mēnešu vecumā priekšmetus uztver jau 20–30 centimetru attālumā. Atšķir skaņas. Tā kā mazulis kļuvis aktīvāks, var sākt veidot lielākus spēļu laukumus. Dažādas mantas rosina bērnu virzīties uz sānu, apvelties, dzīvoties uz vēdera ilgstošāk, sniegties, tvert, ņemt, pārlikt mantas no rokas rokā.

 

 

Mazuļa atrašanās vieta

Uz cietas virsmas, vislabāk grīdas. Uz grīdas var uzklāt puzles paklājiņu, mazuļu paklājiņus. Segas šajā laika posmā nav piemērotākais variants tāpēc, ka, ar rokām tās savelkot, mazais spēs iegūt priekšā novietotās mantas, nevis mēģinās virzīties tām pakaļ.
 

Rotaļlietas/mantas

Viegli un ērti satveramas dažādu skaņu, formas un tekstūras mantas, grabuļi, lupatiņas. Mantas, kas novietotas nedaudz augstāk, nedaudz tālāk, piemēram, uz kastes. Dažāda lieluma, tekstūras un krāsu vāciņi, bļodiņas, trauciņi, uzlīmes, korķīši. Attēli kontrastu krāsās, arī melnbalti, spilgtas krāsas, sejas, paterni.

 

Reklāma
Reklāma

Pozīcija uz vēdera

Priekšā, sānos aizsniedzamas rotaļlietas, attēli. Novieto dažādos redzes laukos. Bērnam būs iespēja pagriezt galvu dažādos rakursos, sniegties, tvert mantas, fokusēt skatu, ieklausīties grabošās lietās. Svarīgas ir rotaļas ar savām rokām, komunikācija ar vecākiem, kas nogūlušies pretī.

 

 

Pozīcija uz muguras

Ieteicams mantas nenovietot augstāk par krūšu līmeni, lai bērnam ir iespēja priekšmetiem pieskarties (piemēram, karuseļus, manēžās iekārtās mantas u. c.). Nolikt mantas sānos, lai bērnam iespēja velties vai griezt galvu uz sānu. Sānos esošām mantām arī var mainīt augstumus. 
 

Pozīcija uz sāna

Augsta kontrasta bildes, fotoattēli, rotaļlietas (piemēram, lupatiņas, rotaļlietas, kas labi ietilpst plaukstā, u. c.). Mantas var nolikt tuvāk, tālāk pa diagonāli. Mantas, kas ripinās, – ja tās nejauši aizripo, bērnam tas izraisīs vēlmi sekot mantai.

Saistītie raksti