Vai zīdaiņa acis ir jātrenē? PLUS 5 padomi, kā rūpēties par mazuļa redzi

Pirmajās dzīves dienās bērna acis bieži ir aizvērtas, un ir normāli, ka tikai ap viena divu mēnešu vecumu mazulis var fokusēt skatienu. Vai zīdainim kā īpaši jātrenē actiņas, stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Acu slimību klīnikas vadītāja Sandra Valeiņa.
Ap viena, divu mēnešu vecumu mazulis sāk fokusēt acu skatienu.

FOTO: Shutterstock.com

Ap viena, divu mēnešu vecumu mazulis sāk fokusēt acu skatienu.

Reizēm gan ģimenes ārsts, gan kāds speciālists pārbauda, vai zīdainis ar acīm seko līdzi grabulītim. Vai tā tiek pārbaudīta redze? Jā, tas var liecināt gan par to, ka mazulis spēj nofokusēt skatienu un redz grabulīti, kā arī – ka viņš spēj koordinēt savas darbības. Veselam bērnam īpaši acis jātrenē nebūtu, tomēr ir lietas, ko vecāki var darīt mazuļa redzes labā.

 

Reklāma
Reklāma
  1. Mazāk ir labāk. Nelieto par daudz stimulu, vienlaikus nepiedāvā bērnam pārāk daudz mantu – tas ne tikai redzei, bet uztveres sistēmai var būt apgrūtinoši.
  2. Mazuļa pirmajos mēnešos izvēlies rotaļlietas pamatkrāsās – lai tās ir konkrētas, lai ir lieli krāsu laukumi. Paaugoties bērns var uztvert sīkas nianses un detaļas rotaļlietās un apkārtējā vidē.
  3. Ir labi, ka vecāki ir koši! Lai mamma krāso lūpas un ir spilgta – bērns varēs viņu labāk saredzēt, iemācīsies atpazīt. Tētis var nēsāt košas krāsas kreklu!
  4. Apvieno rotaļāšanos ar lietderīgo – rādi mazajam grabulīti, virzi to no viena sāna uz otru, ļaujot sekot tam līdzi ar acīm, pieskarties un izzināt!
  5. Telpās, kur uzturas bērns, nodrošini parastu, ne ļoti spilgtu apgaismojumu.

Saistītie raksti