3 vecāku jautājumi par mazgājamajām autiņbiksītēm

Auduma autiņbiksītes kļūst aizvien populārākas, pateicoties ekoloģiskajiem aspektiem, un vecāki 21. gadsimtā saviem bērniem vēlās pēc iespējas dabīgākus autiņus. Tomēr liela daļa vecāku, neizmēģinot šāda veida opciju, nodomā, ka tas ir pārāk laikietilpīgi, kopšana ir sarežģīta un auduma autiņbiksīšu iegāde ir dārga.
Lai gan pirmās izmaksas auduma autiņbiksītēm ir salīdzinoši lielākas, jo nepieciešams iepirkt visu komplektu, pēc tam var lietot autiņbiksītes un nemaksāt neko.

FOTO: Shutterstock.com

Lai gan pirmās izmaksas auduma autiņbiksītēm ir salīdzinoši lielākas, jo nepieciešams iepirkt visu komplektu, pēc tam var lietot autiņbiksītes un nemaksāt neko.

Pēcdzemdību paketes un autiņbiksītes ir vienas no svarīgākajām lietām, kas nepieciešamas ikvienai jaunajai māmiņai. Realitātē auduma autiņbiksītes patiešām prasa vairāk darba nekā vienreizējās lietošanas autiņbiksītes, taču, pateicoties inovatīvajām tehnoloģijām, šāda veida izvēle nesagādā tik daudz grūtību, kā varētu šķist.

 

 

Ko ir vērtīgi zināt pirms mazgājamo autiņbiksīšu iegādes?

Pirms auduma autiņbiksīšu iegādes noteikti vajadzētu izpētīt piedāvājumu. Izpētīt autiņbiksītes, aprakstu un visu svarīgāko informāciju, jo katra ražotāja produktam ir savas specifikācijas. Citas autiņbiksītes ir lielākas un lietojamas ilgāku periodu, savukārt citas ir mazākas, bet biežāk jāmaina.

Pirms liela daudzuma viena veida auduma autiņbiksīšu iegādes noteikti nepieciešams izmēģināt dažādu stilu un veidu auduma autiņbiksītes, lai redzētu, kas būs vislabākā izvēle jūsu mazulim. Lieliska prakse ir nopirkt lietotas biksītes vai aizņemties no draugiem uz pāris dienām.

 

Bez tam, tāpat kā ar jaunām zīdaiņu drēbītēm, pirms lietošanas tās noteikti nepieciešams izmazgāt veļas mazgājamajā mašīnā, piemērojot sterilizācijas iestatījumus. Taču pirms mazgāšanas pārlasiet ražotāja ieteikumus, jo katrām autiņbiksītēm būs savi nosacījumi un ieteikumi. Autiņbiksītes nepieciešams mazgāt ne tikai higiēnisku apsvērumu dēļ, bet tās arī iegūst savas absorbējošās funkcijas tikai pēc mazgāšanas:  kokvilnai nepieciešamas 4 līdz 5 reizes un bambusam nepieciešamas 2 līdz 3 reizes, līdz audums spēj uzsūkt pietiekamu daudzumu šķidruma.

 

1.Cik daudz mazgājamo autiņbiksīšu nepieciešamas vienam mazulim?

Neatkarīgi no tā, vai tiek lietotas auduma vai parastās autiņbiksītes, jaundzimušais dienas laikā izlieto vidēji 10 līdz 12 autiņbiksītes. Bērnam augot, šis skaits sarūk, jo gadu vecs bērns dienā izlieto tikai vidēji 4 autiņbiksītes. Izvēloties lietot auduma autiņbiksītes, aktuāls kļūst jautājums, cik autiņbiksīšu nepieciešams, lai pēkšņi nebūtu jāskrien uz veikalu pēc papildinājuma.

 

Pirmajiem mēnešiem noteikti būs nepieciešami vairāki desmiti autiņbiksīšu, bet vecākam mazulim jau pietiktu ar 20 autiņbiksītēm. Tāpēc jaunie vecāki bieži vien pirmos mēnešus izvēlās lietot parastās autiņbiksītes vai arī lieto abus autiņbiksīšu veidus paralēli.

 

Tomēr, ja vēlaties lietot auduma autiņbiksītes jau no pirmajām dienām, tad sākumā noteikti būs nepieciešamas apmēram 30 autiņbiksītes (jo jāierēķina arī to žūšana un mazgāšana). Vecākam bērnam pilnīgi pietiktu ar 20 autiņbiksītēm.

 

2. Kā mazgāt autiņbiksītes?

Lielākā atšķirība starp vienreizlietojamajām un mazgājamajām autiņbiksītēm ir tieši mazgāšanas process. Noteikti jānoskaidro, ko ieteicis ražotājs, jo norādītais mazgāšanas veids un process saglabās autiņbiksītes pilnvērtīgi funkcionējošas visilgāk. Tomēr ir daži universāli ieteikumi ikvienam mazgājamo autiņbiksīšu veidam:

  • noņemiet ieliktņus;
  • vienmēr izmantojiet karstāko ūdens iestatījumu, kas pieejams jūsu veļas mazgājamajā mašīnā;
  • pirms mazgāšanas veļas mazgājamajā mašīnā izmazgājiet ar aukstu ūdeni;
  • pēc pilnvērtīgas mazgāšanas veiciet papildu skalošanu aukstā ūdenī, lai nodrošinātu, ka pilnībā izskalots viss mazgāšanas līdzeklis;
  • žāvējot ievērojiet ražotāja ieteikumus: dažas autiņbiksītes būs iespējams žāvēt veļas žāvētājā.

 

3. Cik maksā mazgājamās autiņbiksītes?

Lai gan pirmās izmaksas auduma autiņbiksītēm ir salīdzinoši lielākas, jo nepieciešams iepirkt visu komplektu, pēc tam var lietot autiņbiksītes un nemaksāt neko. Lietojot auduma autiņbiksītes, vienam bērnam tiek vidēji ietaupīti 50 % izdevumu, ja salīdzina naudu, kas tiktu iztērēta par vienreizlietojamajām autiņbiksītēm.

Auduma autiņbiksītes kļūst aizvien populārākas, un tā noteikti ir ekoloģiskāka un maciņam draudzīgāka izvēle. Lai gan izmaksas sākumā ir daudz lielākas, ilgtermiņā iespējams ietaupīt pat 50 % no summas, ko nāktos tērēt par vienreizlietojamajām autiņbiksītēm. 

Saistītie raksti