Vienīgie līdzekļi, kas ir pieļaujami jaundzimušā nabas kopšanai

Laiki mainās un mainās arī krāsa tiem šķīdumiem, ar kuriem iesaka kopt jaundzimušā nabiņu. Vecākiem ir jādodas laikam līdzi un tas jāņem vērā. Par to, kādi līdzekļi ir piemēroti jaundzimušā nabiņas apkopšanai,  Mammāmuntētiem.lv stāsta Rīgas dzemdību nama neonataloģe, Dr. Ilona Gulbe.

Briljantzaļā šķīdums nabiņas apkopšanā ir pagātne.

FOTO: Shutterstock.com

Briljantzaļā šķīdums nabiņas apkopšanā ir pagātne.

 

Nabiņas kopšana

Nabas kopšanai izdala divas stadijas:

  • kamēr nabassaite nav nokritusi, to tīra ar ūdeni,
  • kad nabassaite jau ir nokritusi, to tīra ar alkohola (visbiežāk spirta) salvetēm, kuras var iegādāties aptiekā.

 

Ja jebkurā no šīm stadijām naba ir apsārtusi vai smako, tad lieto joda ūdens šķīdumus, kas ir bezrecepšu medikamenti (Braunol vai Betadine). Ļoti svarīgi nabas kopšanai ir nelietot neko citu! Vēl joprojām ir tendence lietot briljanta zaļā šķīdumu, bet tas pārmērīgi sausina ādu. Tāpat nekādā gadījumā nedrīkst lietot salicil spirta vai ūdeņraža pārskābes šķīdumus! Ūdens, alkohola salvetītes un nepieciešamības gadījumā joda ūdens šķīdums – vienīgie pieļaujamie līdzekļi.

Reklāma
Reklāma

 

Ūdens, alkohola salvetītes un nepieciešamības gadījumā joda ūdens šķīdums – vienīgie pieļaujamie līdzekļi.

 

Asiņojoša naba visbiežāk nav pamats uztraukumam, bet arī šajā gadījumā to vajadzētu patīrīt ar alkohola salvetīti. Minimālas asiņošanas nabai var rasties no bērna apkopšanas – noberzumi no apģērba, nospiedumi no gulēšanas. Ja asiņošana notiek, kamēr ir nabassaites atlieka, jāatceras, ka nabassaitē ir trīs asinsvadi, kas arī var izsaukt asiņošanu, bet arī pie nokritušas nabas saites minimālu asiņošanu var uzskatīt par normu.

Saistītie raksti