Jaundzimušā obligātās apskates slimnīcā un mājās

Domājot par jaundzimušā veselību un labklājību, ir izstrādāti vienoti noteikumi, kad un kādas profilaktiskās apskates jāveic zīdainim, viņam vēl esot slimnīcā. Noteikumi paredz arī ārsta apmeklējumu mājās. Vairāk stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas tiešās pieejamības un LOR Klīnikas pediatre, „Rimi bērniem” eksperte Sanita Mitenberga. 

Izvēloties bērna ģimenes ārstu, ir svarīgi izvērtēt, vai un cik ātri speciālists vajadzības gadījumā varēs ierasties mājas vizītē.

FOTO: Shutterstock.com

Izvēloties bērna ģimenes ārstu, ir svarīgi izvērtēt, vai un cik ātri speciālists vajadzības gadījumā varēs ierasties mājas vizītē.

Pirmās stundas pēc piedzimšanas

Pirmā jaundzimušā apskate notiek uzreiz pēc piedzimšanas. Un to veic neonatalogs, kas ir klāt katrās stacionāra dzemdībās. Uzreiz pēc mazuļa nākšanas pasaulē speciālists veic primāro aprūpi, izvērtē viņa vispārējo stāvokli, pārliecinās, vai nav redzamas kādas attīstības anomālijas. Bērnu nosver, nomēra viņa garumu un galvas/krūšu apkārtmēru. Neonatalogs rūpējas, lai mazulis vismaz 20 minūtes atrastos ādas–ādas kontaktā ar mammu un 30 minūšu laikā pēc piedzimšanas sāktu zīst mammas krūti. Ja māmiņa ir Rēzus faktora negatīva vai grūtniecības laikā viņai konstatētas antieritrocitāras antivielas, jaundzimušajam veic papildu asins izmeklējumus.
 

Līdz mazuļa 6. dzīves dienai

Turpmāko sešu dienu laikā, ko sauc par agrīno neonatālo periodu, bērnu ārsts veic regulāru zīdaiņa novērošanu – ādas izmaiņas, ķermeņa masas dinamikas kontroli, kopējo labsajūtu un spēju adaptēties apkārtējā vidē. Šajā periodā „Vakcināciju kalendārs” paredz vakcinācijas uzsākšanu. Dzīves 3.–5. dienā mazuli vakcinē pret tuberkulozi (BCG). Gadījumā, ja bērns ir riska grupā, tiek nodrošināta arī vīrushepatīta B (VHB) vakcinācija. 


Šajā periodā mazulim veic dzirdes pārbaudi ar otoakustiskās emisijas metodi (ausī laiž īpašu skaņu un nolasa, kā uz to reaģē bērna iekšējā auss) un izsniedz nosūtījumu pie ārsta speciālista, ja dzirdes pārbaudē iegūta atbilde, kas rada šaubas. 
 

Pirmajā dzīves mēnesī normatīvie akti paredz ģimenes ārsta veiktas apskates mājās, lai novērtētu ģimenes sociālā riska faktorus. 



Laikā no 60. līdz 84. dzīves stundai mazuļa asinīs nosaka fenilalanīnu un tireotropo hormonu. Šo analīzi ņem no bērna papēža. 

Pēc jaunākajām vadlīnijām mazuļa 1. dzīves dienā mutē pilina K vitamīnu jaundzimušo hemorāģiskās slimības profilaksei. To atkārtoti dod 7. dienā un bērna viena mēneša vecumā. Bet vēl ir slimnīcas, kas ievada K vitamīnu intramuskulāri (injicējot). Tad atkārtota ievadīšana nav nepieciešama. 

Reklāma
Reklāma


ZINĀŠANAI!

  • Fenilketonūrija ir ģenētiska slimība, kad bērnam trūkst fermenta, kas sašķeļ aminoskābi fenilalanīnu. Ja šo aminoskābi organisms nespēj sašķelt un izmantot, tās daudzums organismā palielinās un indē organismu. Tādējādi tiek bojāta centrālā nervu sistēma, toksisko reakciju dēļ rodas izsitumi, krampji, mazulim pārstāj augt galvas smadzenes, un ar laiku viņš nespēj kontaktēties ar apkārtējo pasauli. Ja ārstēšana tiek uzsākta savlaicīgi, no uztura izslēdzot dabīgo fenilalanīna avotu un aizvietojot to ar speciālu aminoskābju maisījumu, bērns augs un attīstīsies normāli.
  • Tireotropā hormona noteikšana palīdz atklāt, vai bērnam nav vairogdziedzera slimības – hipotireozes, kuras gadījumā vairogdziedzeris neražo hormonus vai dara to nepietiekami. Arī šī slimība jākonstatē pēc iespējas agrāk, lai neveidotos garīga atpalicība. Tā ir ārstējama, lietojot trūkstošos hormonus.



Mazulis jau devies uz mājām

Parasti līdz bērna 6. dzīves dienai mamma ar atvasi jau ir devusies no slimnīcas uz mājām. Tur mazuļa veselības uzraudzību turpina vecāku izraudzītais bērnu ārsts. Pirmajā dzīves mēnesī normatīvie akti paredz ģimenes ārsta veiktas apskates mājās, lai novērtētu ģimenes sociālā riska faktorus. Ģimenes ārsta praksē strādājošas māsas vai ārsta palīga (feldšera) veikta apskate mājās paredzēta vienu reizi pirmajās trijās dienās pēc izrakstīšanas no stacionāras ārstniecības iestādes vai vienu reizi pirmajās sešās dienās pēc bērna nākšanas pasaulē, ja viņš dzimis plānotās ārpus stacionāra dzemdībās. Turpmāk mājas vizītes paredzētas reizi desmit dienās aptuveni mēnesi. Ņemot vērā pašreizējo situāciju, ka ne vienmēr jaundzimušais reāli dzīvo ģimenes ārsta iecirknī, tad bieži vien mājas vizītes nenotiek, tāpēc šajā periodā jaunie vecāki kopā ar bērnu paši dodas pie ārsta. 
 

Bērnu ārsta izvēle vēl pirms dzemdībām

Kad māmiņa dodas uz dzemdību nodaļu, lai laistu pasaulē mazuli, aizpildot dokumentus, viņu lūdz norādīt gaidāmā bērna ģimenes ārstu vai pediatru. Tas nozīmē, ka speciālista izvēle jāizdara grūtniecības laikā. Ideāli, ja vecākiem un bērnam ir viens ārsts, taču bieži vien ģimenes ārsti iesaka reģistrēties pie speciālista, kurš strādā ar pavisam maziem bērniem. 

Izvēloties bērna ģimenes ārstu, ir svarīgi izvērtēt, vai un cik ātri speciālists vajadzības gadījumā varēs ierasties mājas vizītē. Ne mazāk svarīgi saprast, vai vecākiem būs iespēja saņemt konsultāciju pa tālruni, ja būs radušās kādas neskaidrības. Izvēloties ārstu, ir vērts doties iepazīšanās vizītē un radušos jautājumus izrunāt klātienē. Ir svarīgi, lai veidotos labs kontakts un savstarpēja uzticēšanās, jo bērna veselības jautājumu risināšana būs vecāku un ģimenes ārsta kopdarbs.