Kā palīdzēt mazulim sākt rāpot

Rāpošana ir nozīmīgs posms bērna attīstībā. Tā stiprina muskuļus, attīsta līdzvasara sajūtu, ir nepieciešama veselīga mugurkaula attīstībai. Vairums mazuļu sāk rāpot 7 - 10 mēnešu vecumā. Ir labi, ja bērniņš rāpo ilgi, tāpēc mudināt viņu celties kājās, izlaižot rāpošanas prasmju attīstību, nevajadzētu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vecāki var radīt apstākļus un vidi, kas rāpošanas procesu bērnam padara veselīgu un priekpilnu.

Tāpat kā jebkuru citu jaunapgūtu pozu, mudināt rāpot mazuli, kura ķermenis un muskulatūra vēl tam nav gatavi, nav vajadzības. Gatavošanās rāpošanai notiek jau no pirmajiem dzīves mēnešiem. 

Sākumā mazulis tiek likt gulēt uz vēdera. Gulēšana uz vēdera ir veids, kā viņš mācās noturēt galviņu un stiprina kakla muskulatūru.  Tas mazulis sāk mācīties velties, bet nolikts uz vēdera, mēģina ar rociņām aizsniegt kādu rotaļlietu. Tādējādi viņš nostiprina roku un plecu joslas muskulatūru. Nākamais posms ir līšana, kad trenējas kāju un roku muskuļi.  Pirms bērniņš mēģina nostāties rāpus, ir ļoti svarīgi izdarīt visu, lai būtu labi nostiprināta plecu muskulatūra. Nākamais posms ir celšanās rāpus un šūpošanās šajā pozā uz priekšu atpakaļ. Svarīgi, lai vietā, kur tiek veikti treniņi, ir neslidīgs pamats.

Kad visi "sagatavošanas" darbi ir izdarīti, mazais pats būs gatavs sākt rāpot.  Tam ir jānodrošina plaša, brīva vieta, ko izzināt bez iespējas pievilkties stāvus pozīcijā. 

Priekšlaikus nevajag mudināt rāpot tos bērnus, kuriem, noliekot tos rāpus, veidojas izliekums uz leju mugurkaulā. Tas nozīmē, ka mugurkauls un to saturošie musuļi vēl nav gatavi noturēt šo pozīciju. 

 

Kad mazulis jau sācis rāpot, jebkuras kustības ir apsveicamas. Pastāv daudzi atšķirīgi rāpošanas stili, jo katrs mazulis mēdz apgūt kustības savā veidā.
Jums patiks vērot, kā mazulis dodas jaunos piedzīvojumos, un varēsiet to iemūžināt fotoattēlos pēc sirds patikas.


Jautras rotaļas kopā ar savu rāpojošo mazuli
Ir vairākas aizraujošas rotaļas, kuras jums palīdzēs labi pavadīt laiku uz grīdas kopā ar tikko rāpot sākušo mazuli.
Tādējādi viņš kļūs pārliecinātāks par jauno ķermeņa pozu četrrāpus, un arī jums šīs rotaļas sagādās prieku.
 

Reklāma
Reklāma
  • Tā kā mazuļiem patīk vērot savu atspulgu, novietojiet mazuļa priekšā nelielu spoguli. Viņš centīsies to aizsniegt un satvert, taču jums spogulis jāattālina, lai mazulis mēģinātu rāpot tam pakaļ.
     
  • Paņemiet kādu viņa iemīļotu ripojošu rotaļlietu, piemēram, bumbu vai vilcieniņu, un nolieciet to mazuļa rokas stiepiena attālumā. Ja rotaļlieta ripos prom, viņš apņēmīgi tai sekos uz visām četrām.

 

  • Iztēlojieties, ka mēģināt noķert mazuli, ļaujot viņam pārvietoties pa visu telpu. Viņš jautri smiesies un rāpos, lai aizbēgtu no jums.
     
  • Apsēdieties uz grīdas un ripiniet bumbu mazuļa virzienā un prom no viņa. Tas palīdz viņam iemācīties mainīt rāpošanas virzienu.
     
  • Izkārtojiet uz grīdas tādus materiālus kā burbuļplēve, iepakojuma putuplasts, ietinamais papīrs un audums. Tas pamudinās jūsu mazuli rāpot un atklāt dažādās atšķirīgo materiālu skaņas un tekstūras.


https://www.youtube.com/embed/ZIIhGSD0RiQ

 

Autiņbiksīšu nomainīšana rāpojošam mazulim
Kad mazulis būs iemācījies rāpot, jūsu nākamais izaicinājums būs viņu notvert. Tādas ierastās darbības kā autiņbiksīšu nomainīšana tagad jau saistīsies arī ar pakaļdzīšanos pa mājokli. Uzvelkamās autiņbiksītes var nomainīt bez lielas kņadas, un mazulis vienmēr būs sauss un varēs turpināt pasaules izpēti.

 

Avots: Pampers.com