Rituāli pirms miedziņa kā labs paradums gulētiešanai

Gulētiešanas rituāli var ļoti labi noderēt, lai tu un mazulis atslābinātos, pārietu uz gulēšanas režīmu un naktī labi atpūstos.

Mazuļa gulētiešanas rituālam nav jābūt kā sarežģītai dejai, pēc kuras tu jūties pārgurusi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mazuļa gulētiešanas rituālam nav jābūt kā sarežģītai dejai, pēc kuras tu jūties pārgurusi.

Iedomājies, ka esi smalkā restorānā un lieliski pavadi laiku ar draugiem. Tu grasies pastāstīt kādu smieklīgu atgadījumu, kad bez jebkāda brīdinājuma tevi aizrauj prom no ballītes un iemet gultā. Tev būtu grūti aizmigt, vai ne? Droši vien tev gribētos raudāt! Tieši tā jūtas tavs mazulis bez gulētiešanas rituāla: apmulsis, saīdzis un nedaudz izbrīnīts.

Gulētiešanas rituāls dod mazajam ziņu, ka ir laiks samazināt apgriezienus. Process arī mazina raudāšanu un padara gulētiešanu par brīnišķīgu iespēju tev un mazulim vēl vairāk satuvināties un nevis cīnīties. Visi miega badā esoši vecāki var apliecināt – nav nekā skaistāka par saldā miedziņā gulošu mazulīti (un tik dārgo laiku sev pašiem!).

 

Esi konsekventa…

Grāmatas lasīšana vai vannošana ir atslābinošas nodarbes neatkarīgi no vecuma, tomēr nedz grāmatas stāsts, nedz arī vannas burbuļi ir tie, kas palīdz iemigt. Vissvarīgākais mazuļa gulētiešanas rituālā ir konsekvence.

Ja tu veic kādu noteiktu rituālu, vai tā būtu dziedāšana vai maiga mazuļa masāža, vai lēna dejošana mierīgas mūzikas pavadījumā aptumšotā istabā, mazais sāks gaidīt, kas būs tālāk (miedziņš!).

 

… Tomēr nepārspīlē ar konsekvenci!

Ja kādreiz esi devusies atvaļinājumā un aizmirsusi mājās mazuļa mīļo lācīti (ak, šausmas!) tad tu zini, ka pielāgošanās ir ļoti svarīga mierīgam mazuļa miedziņam.

Iedrošini mazo pielāgoties apstākļiem, šad un tad nedaudz pamainot ierasto rituālu. Ja mazulim patīk dažādi trokšņi, tad ventilatora vietā izmanto trokšņu ierīci. Ja mazais parasti guļ pidžamā ar pēdiņām, tad pāris reizes nedēļā pamēģini izmantot guļammaisu.

Reklāma
Reklāma

Samīļošanās pirms miedziņa ir viens no jaukākajiem mirkļiem jauno vecāku dzīvē, tomēr visas māmiņas kādreiz var paņemt pauzi. Šis ir lielisks iemesls, lai otrs vecāks, vecvecāks vai auklīte šad un tad uzņemtos nolikt mazo gulēt: ja mazais pierod, ka to vienmēr dari tu, tad viņam varētu būt grūti aizmigt, ja kāds cits mēģina veikt gulētiešanas rituālu. Tāpēc atlaidies dīvānā un laiku pa laikam ļauj kādam citam nolikt mazo gulēt – nākotnē tas atmaksāsies.

 

Lai tas būtu īsi un mīļi

Mazuļa gulētiešanas rituālam nav jābūt kā sarežģītai dejai, pēc kuras tu jūties pārgurusi.

Mēģini 10 līdz 15 minūtes palasīt grāmatiņu, padziedāt dziesmiņu vai aptumšotā istabā klusi kaut ko atskaņot. Ar savu balss toni un izturēšanos ļauj noprast, ka tuvojas gulētiešanas laiks – runā klusi un pāris reizes gari – nožāvājies ( tev pat nav jāizliekas, ka žāvājies!).

Pēc tam nomaini autiņbiksītes, piedāvā pudelīti vai krūti, notīri zobiņus vai smaganas un uzvelc ērtu pidžamu. Daudzām māmiņām izdodas panākt rezultātu, ietinot mazo autiņos, kas jaundzimušajiem liek justies īpaši droši, turklāt ietīstīti autiņos, viņi izskatās tik burvīgi!

Mēģini nolikt mazo gulēt, kad viņš ir miegains, bet necenties iemidzināt rokās. Ja mazulis pamodīsies nakts vidū un tevis nebūs klāt, tad bez tevis aizmigt atkal būs grūti.

 

Avots: Pampers.com