Zīdaiņa pareiza pārģērbšana. FOTO

Jaundzimušais ir jāpārģērbj veļot, un tas jāiemācās katrai jaunajai mammai un tētim, pretējā gadījumā pāragri tiek piepūlēti mazuļa spranda muskuļi, kas rada diskomfortu un apgrūtina bērna attīstību. Konsultē fizioterapeite Zane Paiča.

Foto: Renārs Koris/ Shutterstock

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Renārs Koris/ Shutterstock

Nav būtiski, vai mazulim tiek uzvilkta jaciņa, zeķes vai nomainītas autiņbiksītes, jāsāk ar bērna informēšanu par to, kas tiks darīts. Veido acu kontaktu, pieskaries, piemēram, uzliekot roku uz vēdera vai noglaudot galvu, saki, ka tagad nomainīsi biksītes – vari tās mazajam iedot nedaudz apčamdīt. Svarīgi ir nesteigties un rīkoties mierīgi.

 

Autiņbiksīšu maiņa
Autiņbiksīšu nomaiņa notiek, izmantojot pavēliena metodi, taču noteikti neņem mazo aiz abām kājām un necel augšā dupsi! Uzliec zīdaini uz pārtinamās virsmas un ar pavēlienu tad uz vienu, tad uz otru pusi ieslidini autiņbiksītes zem mazuļa. Lietojot šo metodi, kas ir ļoti vienkārša, bērns nejutīs nekāda veida sasprindzinājumu. Aiztaisot autiņbiksīšu klipšus, pārbaudi, vai neesi tās savilcis par ciešu un vai vari brīvi aiz to malas aizlikt pirkstu. Tāpat sakārto apakšējās malas, lai ap kājiņā tās ir brīvas.

 


Kamēr nav sadzijusi jaundzimušā naba, iespējams, mazulim ērtāk būs, ja nolocīsi autiņbiksīšu malu, lai tā nekairina nabas brūci un nekavē sadzīšanas procesu.

 

Krekliņa vilkšana pāri galvai
Jaundzimušajam visvieglāk ir uzvelkams krekliņš, kas nav velkams pāri galvai. Tomēr, ja izvēlies pāri galvai velkamos, lūko, lai apģērba kakla daļas izgriezums ir pietiekami liels. Lai kreklu uzvilktu, pagriez mazuli uz sāniem un virzienā no pakauša uz seju uzvelc krekliņu, cik tālu atļauj mazā galva, pēc tam pārvel bērnu uz muguras un novelc kreklu līdz atslēgas kaulam. Tad ņem zīdaiņa plaukstas pie pamatnes un ievelc piedurkni pāri vienam plecam, tad, saveļot uz otra sāna, pāri otram plecam. Kā beidzamo sapogā apakšu.  

 

 

Reklāma
Reklāma

Ja krekliņš ir pietiekami staipīgs un kakla izgriezums plats, tad to var uzvilkt arī caur kājām, izmantojot to pašu velšanas metodi. No sākuma mazais ir uz muguras, krekliņu sāc vilkt no kājām, cik tālu atļauj konkrētā pozīcija, pavel zīdaini uz vienu pusi, sakārto apģērba aizmuguri, pārvel uz otru pusi un sakārto līdz galam. Izvelc kā vienu, tā otru roku cauri piedurknei, turot tās pie plaukstas pamatnes, un sapogā apakšu. Kad esi jaundzimušo apģērbis, pasaki to viņam – tā ātrāk veidosies valodas izpratne un viņš ar laiku ielāgos šo vārdu jēgu.

Pogājamā krekliņa uzvilkšana
Šādu krekliņu vecākiem būs vieglāk uzvilkt, un bērniņš ģērbšanas procesā jutīsies komfortablāk. Kreklu izklāj uz pārtinamās virsmas, mazuli krekla vidū noliec uz sāna, tad pagriez uz muguras un nesteidzoties ievelc tajā pa vienai kājai un rokai. Svarīgi, lai, rokas un kājas ievelkot piedurknēs un bikšu starās, tās ir pēc iespējas pietuvinātākas ķermenim – tā bērnam ātrāk veidosies izpratne par savu ķermeni. Noteikti pievērs uzmanību, vai apģērbs nav pārāk ciešs; ja krekliņš ir nedaudz par lielu, tad atloki piedurknes. Ar plaukstām bērns iepazīst pasauli, līdz ar to viņam ir jābūt iespējai roku ielikt mutē, aptaustīt apkārti, šā iemesla dēļ jāizvairās arī no cimdu nēsāšanas istabā. 


Ja mazulis ģērbšanās laikā sakreņķējas
Ja bērns ģērbšanas laikā sāk raudāt, vislabāk ir pārtraukt darbošanos, paņemt viņu rokās, lai samīļotu. Turpināt iesākto vajadzētu, kad zīdainis ir nomierinājies, pretējā gadījumā viņam var rasties negatīvas asociācijas par ģērbšanās procesu un raudāšana būs sagaidāma arī turpmāk. Tieši tāpēc mazuļa ģērbšanai ir jāparedz pietiekami daudz laika, veidojot par šo procesu patīkamu iespaidu. 

 

Ņem vērā! 
Lai bērns veidotos simetriski, viņš jāveļ caur abiem sāniem, proti, neveidojot ieradumu velt tikai uz vienu sānu. Vecākiem ir jālūko, lai velšanas laikā galviņa vienmērīgi seko līdzi kustībām – jaundzimušajam pašam galvu ir grūti kustināt, to jāpalīdz darīt mums, pieaugušajiem. Uzliec plaukstu uz jaundzimušā pleca un ar pirkstiem pieskaries viņa vaigam, un tā maigā veidā pagriez viņa galvu uz vienu vai otru pusi. 
 

Autore - Marta Bormane

 

 


Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi.

Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".