Apgares skala. Kas par to jāzina jaundzimušā vecākiem

Apgares skala ir vērtējums, ko neonatologs nosaka uzreiz pēc bērna nākšanas pasaulē. Kāda ir šīs atzīmes nozīme, skaidro  neonatoloģe Sarma Gaveika.

Apgares skala. Kas par to jāzina jaundzimušā vecākiem

FOTO: Shutterstock.com

Apgares skaitļa noteikšana nekavē māmiņas un mazuļa kontaktēšanos, jo šo procesu jaunie vecāki parasti pat nepamana. Ja ar jaundzimušo viss ir kārtībā, mazuli uzreiz uzliek uz mammas vēdera. Mammas dažkārt vēlāk stāsta, ka nesaprot, kāpēc viņas bērnam speciālists pirmo skaitli ielicis 9, bet ne 10. Klīnikas „Premium Medical” neonatoloģe Sarma Gaveika skaidro, ka Apgares skala nav skaistumkonkursa mērs, bet saziņas kods starp speciālistiem. 
 

Saziņas kods starp speciālistiem

Kad bērns nāk pasaulē, neonatologs nosaka viņa Apgares skaitli. Jaundzimušā novērtēšana pēc Apgares skalas ir objektīva metode, ar kuru 10 baļļu sistēmā noskaidro bērna veselības stāvokli pirmajā un piektajā minūtē pēc viņa piedzimšanas. Ja mazulim ir bijusi nepieciešama, piemēram, kardiopulmonāla reanimācija ar skābekļa terapiju, medikamentu ievadīšana nabas vēnā vai cita veida palīdzība, arī desmitajā minūtē nosaka šo skaitli, lai varētu novērtēt veikto pasākumu efektivitāti. 

Pasakot „5/5”, kolēģis bez vārda runas saprot, ka zīdainis dzemdībās bija cietis, ka ir bijuši primārie reanimācijas pasākumi – gļotu atsūkšana, taktilā stimulācija, ventilācija ar masku u.tml. Ja Apgares skaitlis bijis 3/3, tad skaidrs, ka, visticamāk, bijusi arī inkubācija. Ja 10/10 – bērns pasaulē nācis pavisam rozā un ar skaļu brēcienu uz lūpām. 
 

Kā nosaka Apgares skaitli?

Apgares skalas vērtējums veidojas no pieciem pamatrādītājiem: no sirdsdarbības, elpošanas, ādas krāsas, muskulatūras tonusa un refleksu vērtējuma. Maksimālais skaits katrai šai vienībai ir 2 balles. Attiecīgi Apgares skaitlis ir parametru vērtējumu summa. Pirmais bērna vērtējums lielā mērā ir atkarīgs no dzemdību gaitas.
10/10 sanāk likt reti, jo bieži mazuļi nāk pasaulē rozīgi, bet pēdiņas un plaukstiņas tomēr ir nedaudz zilas, kas ir normāla fizioloģiska parādība. Taču pirmais vērtējums 10 balles tomēr nesanāk. 



Vai atsāpināšana, ķeizargrieziena operācija var ietekmēt Apgares skaitli?

Reklāma
Reklāma

Tiešā veidā nē. Tomēr epidurālā anestēzija var iespaidot mazuļa izstumšanas laika garumu, savukārt ķeizargrieziens – izglābt bērna dzīvību. Līdz ar to ir ļoti daudz dažādu aspektu, kas var mainīt dzemdību gaitu, līdz ar to netieši ietekmēt skaitli. Dzemdību gaitu var iespaidot mammas iegurņa īpatnības, gatavība dzemdībām, spēja klausīt vecmātes norādījumiem, sāpju slieksnis.

Parasti zemi Apgares skaitļi ir tad, ka sieviete grūtniecības laikā ir slimojusi ar kādām nopietnām slimībām, ja ir pārnesta grūtniecība, ja bērns pasaulē nācis priekšlaikus, ja ir augļa attīstības aiztures. Jāatceras, ka Apgares skaitlis ir mazuļa kopējā tā brīža veselības stāvokļa, nevis dzemdību norises vērtējums. 


Apgares skaitlis kā prognoze nākotnei

Dažkārt mammas domā: ja bērnam ir 10/10 vai vismaz 9/10, tas liecina par viņa lieliskajām potencēm nākotnē. Taču šāda paralēle nav viennozīmīgi velkama. Arī mazuļi, kuru vērtējums ir bijis 7/8, nākotnē uzrāda lieliskus panākumus mācībās, sportā, darba gaitās. Ja zemāka Apgares skaitļa vērtējuma gadījumā bērnam sniedz savlaicīgu un pareizu nepieciešamo palīdzību, viņa veselībai var nebūt nekādi manāmi traucējumi. 

 

Tomēr ir situācijas, kad šo skaitli nākas skatīties, lai izprastu kādus bērna veselības sarežģījumu cēloņus. Ir situācijas, kad gada vai divu vecumā parādās kādi valodas attīstības traucējumi, uzvedības attīstības īpatnības vai traucēta komunikācijas spēja. Tad speciālists, visticamāk, šķetinās problēmas cēloni līdz pat dzemdībām, lai varētu pieņemt lēmumu par tālāku ārstēšanas taktiku. Mammai šādās situācijās speciālists nevaicās konkrētus skaitļus, bet pajautās, vai viņa atceras bērna pasaulē nākšanas brīdi – vai mazulis uzreiz kliedza, vai viņu lika uzreiz uz māmiņas vēdera. Mammām nemaz nav jāatceras šis skaitlis, jo vajadzības gadījumā tas ir atrodams bērna slimības vēsturē, kur to speciālists ieraksta drīz pēc mazuļa piedzimšanas.  

Saistītie raksti