4 lietas, kas mazuļa zīdīšanas periodu padarīs ērtu un patīkamu

Daudzas jaunās māmiņas ir atzinušas, ka mazuļa zīdīšana ir īpašs process. Tā laikā mamma ar bērniņu sajūt lielu tuvību un savstarpēju pieķeršanos. Tajā pašā laikā zīdīšana ir  arī fizioloģiska nodarbe, kuras laikā jādomā par māmiņas higiēnu un ērtībām.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Krūšturu ieliktņi
Topošās māmiņas cer, ka pēc mazuļa piedzimšanas piena būs tik daudz, ka mazulis varēs pieēst pilnu vēderu. Tomēr reti kura grūtniece iedomājas, ka pirmpiens var parādīties jau grūtniecības laikā. Tas tāpēc, ka visā grūtniecības laikā sievietes asinsritē pieaug tā hormona līmenis, kas stimulē piena veidošanos. Ja no rīta pamosties ar slapjām krūtīm, mazgā tās ar ūdeni, vislabāk izmantojot dušu. Nav nepieciešams lietot ziepes vai kādus citus mazgāšanas līdzekļus, ko tie var sausināt krūšu galus un veicināt to plaisāšanu. Arī pēc mazuļa piedzimšanas krūšu kopšana ir līdzīga, vien papildus uzmanību pievēršot krūšu galiem. Rūpēs par krūšu labsajūtu un veselību, liela nozīme ir krūštura izvēlei – tam ir jābūt atbilstoša izmēra, vēlams no kokvilnas. Ne mazāk nozīmīga lieta, ko piedāvā mūsdienu ražotāji, ir krūšturu ieliktnīši, kas uzsūc mitrumu, līdz ar to māmiņai nav jāraizējas par slapju krekliņu vai redzamiem pleķiem, atrodoties ārpus mājas. Kad veikalā izvēlies krūšturu ieliktnīšus, raugies, lai tie būtu elpojoši, citādi radīsi mitras kompreses iespaidu un padarīsi krūts ādu vieglāk ievainojamu.


Piena pumpji
Drīz pēc mazuļa piedzimšanas vairums māmiņu apdomā piena pumpja iegādi, lai būtu iespēja sarūpēt bērniņam piena rezerves. Šādas rezerves ir ļoti noderīgas, kad mamma vēlas nedaudz viena atpūsties, kaut kur aizbraukt, doties uz mācībām vai aizskriet līdz frizierim, atstājot mazuli kopā ar bērniņa tēti vai kādu citu uzticamu cilvēku. Atslaukšana ir noderīga arī tad, ja tiek plānots pasākums vai jubileja ar šampanieša iedzeršanu. Māmiņa var mierīgi atpūsties, neraizējoties, ka mazulis saņems caur pienu ko nevēlamu. Nosliecoties par labu piena pumpja iegādei, rodas jautājums, kādu pirkt - manuālo jeb ar roku atslaucamo vai elektrisko. Te nu katrai māmiņai jāizlemj pašai, jo būtiskā ir cenu starpība. Tāpat atšķiras pumpju konstrukcija un izgatavošanas materiāls. Visvienkāršākie ir ar piesūcekni piltuves galā, ko saspiežot un atlaižot, iegūst pieniņu no mātes krūts. Dārgākie bieži vien ir īpaši pielāgoti sievietes anatomiskajai krūts formai, tādējādi atvieglojot piena atslaukšanu. Pirms piena atslaukšanas sagatavo piena pumpi un trauciņu, kur pārliesi atslaukto pienu. Noteikti sarūpē kādu kārumu, tēju, sulu vai ūdeni. Lai piena atslaukšana noritētu veiksmīgi, ieteicams atrast brīdi, kad neviens netraucē un jūties mierīga. Parūpējies, lai tev pašai būtu silti, jo tas veicinās piena plūsmu.


Piena uzglabāšanas maisiņi un konteineri
Kad piens atslaukts, to var saliet tam paredzētos sterilos maisiņos vai  īpašos konteineros piena uzglabāšanai. Noteikti uz trauka vai maisiņa uzraksti datumu, kad piens atslaukts. Tad liec to saldētavā un glabā līdz brīdim, kad to vajadzēs. Ja nav pieejams ledusskapis, tad tīrā traukā atslaukto mātes pienu istabas temperatūrā drīkst uzglabāt 8 – 10 stundas.

Ledusskapī atslaukto pienu drīkst uzglabāt līdz 72 stundām, saldētavā – līdz 3 mēnešiem, bet pie – 20 °C gandrīz 1 gadu. Atceries, vienā traukā uzglabā tādu piena daudzumu, kādu bērns patērē vienā ēdināšanas reizē. Kad pienācis laiks izmantot krājumus, sasaldēto pienu atsildi istabas temperatūrā silta ūdens peldē, nevis mikroviļņu krāsnī.  Vēl jāpiezīmē, ka speciālisti iesaka nebarot mazuli ar atslaukto pienu no pudelītes, bet gan izmantojot karotīti, krūzīti vai pipetīti. Ēdinot no pudelītes, mazulis var atteikties no krūts zīšanas.

 

Silikona krūšu uzlikas jeb krūtsgala vairodziņš

Reklāma
Reklāma

Ir speciālisti, kas uzskata, - silikona krūšu uzlikas jeb krūtsgala vairodziņi nav veiksmīgākā izvēle zīdīšanas procesā.  Labāk esot ar pacietību un homeopātisko līdzekļu palīdzību dziedēt saplaisājušos krūšu galus. Tomēr, ja mēs atceramies, ka mātes piens bērniņam ir vislabākais ēdiens pirmajos dzīves mēnešos, bet māmiņa jūtas tik izmisusi sāpju dēļ, ka ir gatava pāriet uz piebarošanu ar mākslīgo piena maisījumu, tad tomēr labāk izvēlēties šos vairodziņus. To lietošana ļaus māmiņai dažas dienas atpūsties, atgūt krūšu gaju veselību, un tad atgriezties pie klasiskās zīdīšanas.

 

Ieskaties: www.nuk.com