Vēlos uz solāriju! Bet baroju bērnu ar krūti

Nereti jaunās māmiņas jautā, vai, barojot bērnu ar krūti, drīkst apmeklēt solāriju. Vai šī skaistumkopšanas procedūra ietekmē piena daudzumu un kvalitāti? Skaidro ārste un dermatoloģijas rezidente Anna Ķempele.

FOTO: Shutterstock.com

Ar krūti barojošu māmiņu piena daudzumu un kvalitāti solārijs neietekmē, taču pastiprināta uzmanība būtu jāpievērš krūšu ādai. Zīdīšanas periodā āda mēdz būt jutīga un sausa, īpaši uz krūtsgaliem. Lai pasargātu sevi no nepatīkami velkošas sausuma sajūtas, ieteicams piesegt krūtis sauļojoties un lietot mitrinošus krēmus pirms un pēc solārija apmeklējuma.

Vēža risks
Tomēr uzmanību vēlos vērst uz citām solārija radītajām pārmaiņām. Solāriju starojums 90–95% satur ultravioletos A (UVA) starus, kas tiek maldīgi uzskatīti par mazāk kaitīgiem, un 5–10% ultravioletos B (UVB) starus. Par spīti tam, ka solāriju saloni reklamējas kā drošs veids iedeguma iegūšanai, tie bojā ādu tāpat kā saule, kuras starojumā pārsvarā sastopami UVB stari. Gan UVA, gan UVB stari bojā ādu, taču tas notiek atšķirīgi. UVB stari ietekmē ādas virsējos slāņus, savukārt UVA — iekļūst dziļāk ādā, līdz ar to rada dziļāku bojājumu. Turklāt ultravioleto (UV) staru darbība uzkrājas. Tas nozīmē, ja sekas neparādās uzreiz, tās var parādīties pēc kāda laika. UV starojums spēj radīt pārmaiņas šūnas ģenētiskajā materiālā DNS molekulā, kas atrodas katras šūnas kodolā. Šūnas funkcijas mainās un mutāciju dēļ var rasties ļaundabīgs audzējs (bazalioma, plakanšūnu vēzis, melanoma).Turklāt ādas vēzis ir otrais biežāk sastopamais audzējs no visām vēža formām.

UV starojums spēj radīt pārmaiņas šūnas ģenētiskajā materiālā DNS molekulā, kas atrodas katras šūnas kodolā. Šūnas funkcijas mainās un mutāciju dēļ var rasties ļaundabīgs audzējs.Turklāt ādas vēzis ir otrais biežāk sastopamais audzējs no visām vēža formām.

Reklāma
Reklāma


Priekšlaicīga ādas novecošana
Epidermā jeb ādas virsējā slānī ir pigmentu ražojošas šūnas, ko sauc par melanocītiem. Pigmenta veidošanās ir kā ādas aizsargreakcija, taču, ja starojuma ir par daudz, melanocīti vairs nespēj tikt ar savu uzdevumu galā. Rezultātā uz ādas virsmas parādās neglīti plankumi. UV stari, nokļūstot cauri epidermai līdz dermas slānim, bojā elastīgās un kolagēnās šķiedras, āda zaudē elasticitāti un turgoru. Seko priekšlaicīga ādas novecošanās — parādās pirmās krunciņas. Ja cilvēks tomēr izlēmis iegūt šokolādes brūnumu mākslīgajā starojumā, plankumu rašanās profilaksei pirms solārija jānomazgājas dušā, jo ādas kopšanas līdzekļi un smaržvielas var radīt šos defektus. Perorālie kontracepcijas līdzekļi un citi medikamenti paaugstina apdegumu un citu nepatīkamu blakus efektu rašanās risku. Taču kā galveno pasākumu cīņā ar solārija kaitīgo ietekmi vēlos minēt maksimālu izvairīšanos no ultravioletā starojuma.

Ieteikumi
•     Ierobežo mākslīgā UV starojuma ietekmi uz ādu, kā arī pasargā sevi no pārlieku liela dabīgā UV starojuma. Mans ieteikums būtu skaistuma un veselības vārdā darboties ar prātu — līdzsvarot vēlmi iegūt tumšu ādas krāsu ar riskiem, ko sniedz starojums.
•     Izvairies no atrašanās saulē laikā, kad starojums ir visintensīvākais (no pulksten 10 rītā līdz 16 pēcpusdienā).
•     Lieto plaša spektra saules aizsargkrēmus (SPF vismaz 15), uzklājot tos pusstundu pirms iešanas saulē. Atkārtoti tie jāuzklāj ik pēc divām stundām, pat mākoņainās dienās un pēc peldēšanās vai tad, ja notiek pastiprināta svīšana.
•     Viegls apģērbs ir efektīvāks nekā jebkurš saules aizsargkrēms! Saulesbrilles un platmales pasargās tevi no saules kaitīgās ietekmes.
•     Bērnus var pasargāt, organizējot rotaļas ēnā, lietojot aizsargājošu apģērbu un saules aizsargkrēmu.
•     Īpaši uzmanīgam jābūt ūdens, smilšu un arī sniega tuvumā, jo tie atstaro bīstamos starus, palielinot apdeguma risku.
•     Lai laikus atklātu jebkādu aizdomīgu veidojumu, regulāri jāapskata sava āda. Svarīgi nepiemirst tādas ķermeņa vietas kā pēdas, plaukstas un paduses. Lai apskatītu kakla mugurējo virsmu, muguru un sēžu, lieto spogulīti.