Mammas jautā: vai izglītības iestādēm ir plāns, kā glābt bērnus X stundā?

Reaģējot uz nesenajiem notikumiem, kad simtiem izglītības iestāžu visā Latvijā saņēma draudus, vecāku organizācijā "Mammamuntetiem.lv" vērsās vecāki, jautājot: vai izglītības iestādēm ir plāns, kā glābt bērnus X stundā?
Katrā izglītības iestādē ir jābūt izveidotam civilās aizsardzības plānam un regulāri jāorganizē evakuācijas mācības.

FOTO: Shutterstock.com

Katrā izglītības iestādē ir jābūt izveidotam civilās aizsardzības plānam un regulāri jāorganizē evakuācijas mācības.

Mamma Ingūna jautā:
"Rakstām par saviem novērojumiem saistībā ar situāciju skolās un bērnu pirmsskolas izglītības iestādēs ārkārtas situācijas – saņemto draudu kontekstā.
Mums, dažām mammām, radās pārdomas par situāciju, kad bērni tika evakuēti sporta laukumos bez virsējā apģērba, kad laikapstākļi bija diezgan vēsi. Ir saprotams, ka ir ārkārtas situācija un jārīkojas steidzami, bet gribas, lai no šā mēs arī iegūtu mācību un runātu par to, ka, iespējams, ir jāmeklē bērniem patvērums blakus ēkās (dzīvojamās mājās, veikalos, citās vietās) un mācību iestādes jānodrošina ar specifisku inventāru, piemēram, ar folija apmetņiem.
Kā arī mani nomoka jautājums, vai izglītības iestādēm ir plāns, kā glābt bērnus X stundā, ne jau sadzīt sporta laukumā?"

 

Lai saņemtu atbildi uz lasītājas jautājumu, “Mammamuntetiem.lv” sazinājās ar Izglītības un zinātnes ministriju.

 

IZM un IKVD sagatavotā atbilde attiecībā uz jautājumu par evakuāciju:

Attiecībā uz bērnu drošību izglītības iestādēs vispirms ir jāievēro Ministru kabineta 2023. gada 22. augustā noteikumos Nr. 474 “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe, pirmā palīdzība un drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” noteiktie izglītības iestādes vadītāja pienākumi bērnu (skolēnu) drošības nodrošināšanai. 

 

Par civilās aizsardzības prasību ievērošanu izglītības iestādē atbild izglītības iestādes vadītājs vai viņa pilnvarotā persona. 

Katrā izglītības iestādē ir jābūt izveidotam civilās aizsardzības plānam un regulāri jāorganizē evakuācijas mācības.

Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumā noteikts, ka evakuācija ir patstāvīga pārvietošanās norādītajā drošajā virzienā vai pārvietošana uz drošu vietu pirms katastrofas vai katastrofas laikā no teritorijas vai telpas, kur izveidojušies apstākļi rada apdraudējumu cilvēku dzīvībai un veselībai. 

Tas nozīmē, ka katrā izglītības iestādē jau iepriekš ir zināms, kā un uz kurieni notiek evakuācija, kā arī ir notikušas mācības par evakuācijas norisi.

Jāuzsver, ka katrā pašvaldībā ir civilās aizsardzības komisija, kura koordinē un atbild par civilo aizsardzību savā pašvaldībā, un viens no uzdevumiem ir evakuācijas pasākumu koordinēšana. Līdz ar to, ja izglītības iestāde pilnveido evakuācijas plānu, kā arī apzina iespējamo rīcību evakuācijas situācijā, tās vadītājam ir jāvēršas pie izglītības iestādes dibinātāja un pašvaldības, lai saņemtu informāciju un atbalstu evakuācijas pasākumu īstenošanai un uzlabošanai.

 

Valsts policijas norādes gadījumos, ja tiek saņemta e-pasta informācija par draudiem:

  1. Pēc draudu paziņojuma saņemšanas persona, kura saņēmusi šo paziņojumu, nekavējoties zvana Valsts policijai uz tālruni 110.
  2. Persona informē Valsts policiju par saņemtajiem draudiem, norādot iestādes vai objekta nosaukumu, adresi, savu amatu, vārdu un uzvārdu, tālruņa numuru.
  3. Persona informē par e-pasta saņemšanas laiku, draudu sūtītāju un saņemtās informācijas saturu.
  4. Persona pārsūta saņemto e-pastu ar izteiktajiem draudiem uz Valsts policijas amatpersonas norādīto e-pasta adresi un seko Valsts policijas norādēm. Līdz Valsts policijas atbildes par riska līmeni un nepieciešamo turpmāko rīcību saņemšanai nav nepieciešams veikt nekādas papildus darbības, tai skaitā saņemtās informācijas par draudiem izplatīšanu.
  5. Valsts policija nekavējoties veiks saņemtās draudu informācijas izvērtēšanu un riska līmeņa noteikšanu.
  6. Pēc risku izvērtēšanas, Valsts policija sazināsies ar e-pastu saņēmēju, sniedzot norādes tālākai rīcībai.
  7. Iestādes vai objekta kontaktpersona pēc sarunas ar Valsts policijas atbildīgo amatpersonu par saņemtajiem draudiem informē savu vadību par Valsts policijas sniegtajām norādēm un rīkojas atbilstoši tām.
Reklāma
Reklāma

“Mammamuntetiem.lv” aicina vecākus pārrunāt ar bērnu valstī notikušo situāciju par draudu vēstuļu izsūtīšanu skolām! Sarunai var izmantot šos vizuāļus, ko sagatavojusi Valsts kanceleja un Monta Talks Security soc. tīklu konts.

 

 

 

 

 

 

“Mammamuntetiem.lv” aicina vecākus turpināt uzdot jautājumus par un ap izglītības jomu! Vairāk uzzini rakstā Vecāki jautā, izglītības eksperti atbild. Uzdod arī savu jautājumu par bērna izglītību!

Saistītie raksti