Miksons: “Skola ir īstais laiks, kad atļauties pavisam neierastus stila izlēcienus!”

“Vai skolā, kurā nav speciālo formu, tiešām vajadzētu valkāt tikai uzvalka bikses?” jautā kāda “Mammamuntetiem.lv” lasītāja, kuras dēlam skolas pārzine aizrādījusi par kargo stila bikšu valkāšanu stundās un uzsvērusi, ka mācību iestādē piedienas nēsāt tikai klasiska stila apģērbu.
Patiesībā, un īpaši pusaudžu vecumā, bērns primāri uz skolu dodas, lai socializētos, nevis pēc zināšanām, kā mums, pieaugušajiem gribētos domāt.

FOTO: Shutterstock.com

Patiesībā, un īpaši pusaudžu vecumā, bērns primāri uz skolu dodas, lai socializētos, nevis pēc zināšanām, kā mums, pieaugušajiem gribētos domāt.

Pusaudža mamma skaidro, ka viņas 14 gadus vecais dēls vairs negrib iet uz skolu, jo kategoriski atsakās vilkt klasiska piegriezuma auduma bikses – tādās viņu uzskatīšot par lūzeri: “Turklāt lielākā daļa skolēnu valkā tā saukto brīvā laika apģērbu, sākot no džinsām, kargo stila biksēm un beidzot pat ar sporta apģērbu. Nezinu, vai arī citi saņēmuši aizrādījumus, taču uzskatu – ja skolā nav vienota formas tērpa, tad vai nu jāievieš patiešām stingri nosacījumi, ka visi valkā vienota stila apģērbu, kaut vai klasisku, vai tad ļauj apmeklēt mācību iestādi tā, kā tas notiek tagad – apģērbā, kas katram ērtāks un pieņemamāks.” 

 

Vēstules beigās pusaudža mamma vēl piebilst, ka saprot – skola nav vieta, kur, piemēram, valkāt nepiedienīgu apģērbu ar pārāk dziļu dekoltē vai super mini, “taču te jau ir runa par stilu, nevis sabiedrībā pieņemtajām pieklājības normām”.

 

Ārsts-psihoterapeits Artūrs Miksons teic, ka patiešām “skola ir vieta, kur bērns izpauž sevi, savu personību un to pilnveido”. Patiesībā, un īpaši pusaudžu vecumā, bērns primāri uz skolu dodas, lai socializētos, nevis pēc zināšanām, kā mums, pieaugušajiem gribētos domāt. 
 

Speciālists uzsver, ka apģērbs ir ļoti svarīgs aspekts daudzu bērnu emocionālajai labsajūtai skolā. “Un, ja vien skolā nav noteikumu par obligātajiem formas tērpiem vai kādu noteiktu ģērbšanās stilu, tad vecākiem, tāpat kā skolas personālam, vajadzētu ņemt vērā vai būt vismaz informētiem/zinošiem par aktuālajām stila tendencēm jauniešu vidū,” norāda Artūrs Miksons.

Reklāma
Reklāma

 

Arī rozā vai zili zaļas matu šķipsnas, kādu it kā nekorektu matu sakārtojumu, uzkrītošu aksesuāru valkāšanu vajadzētu uztvert ar sapratni – tāda ir šī vecuma īpatnība, un pusaudžu gados piedien izmēģināt lietas un, pieaugušoprāt, dīvainības, lai saprastu, kas pašam patīk, kas piestāv utt. 

 

“Neļaujot iztrakoties skolas laikā, cilvēks to darīs, jau būdams pieaugušā vecumā, kad tādas lietas tiešām izskatīsies dīvaini un var viņam pašam traucēt iederēties, piemēram, darba kolektīvā. 

 

Katram ir nepieciešams izdzīvot tā saukto iztrakošanās periodu, un labāk, lai tas notiek tajā vecumā, kad tas piedien un patiešām ir nepieciešams personības izaugsmei, nevis pēc tam, kad jau vajadzētu stabili stāvēt uz savām kājām gan uzskatu, gan visādā citādā ziņā,” saka Artūrs Miksons un piebilst – skola ir īstais laiks, kad izpaust sevi un kad atļauties pavisam neierastus stila izlēcienus: “Tā ir arī svarīga daļa no socializēšanās, un nereti tieši apģērbs, aksesuāri ir tie, kas apliecina pusaudža piederību kādai noteiktai sociālai grupai. Aizliedzot viņam to, tiek liegta jaunieša personības daļas būtiska attīstība.”

Saistītie raksti