Vecāki jautā: “Vai normāli, ka pusaudzis uz poda sēž ar... viedierīci?”

“Mans bērns sēž uz poda ar telefonu vai planšeti pat 40 minūtes! Ieslēdzas un ātrāk nenāk ārā. Vai tas nav par traku? Turklāt šāda poza ilgstoši taču ir kaitīga veselībai!” savas bažas raidījumā “Vecāku stunda” pauž kāds vecāks.
Iespējams, tas ir jautājums par privātumu un par to, ka nekur citur šo privātumu pusaudzis sev nevar nodrošināt. Un visvieglāk noslēgties ir tualetē.

FOTO: Shutterstock.com

Iespējams, tas ir jautājums par privātumu un par to, ka nekur citur šo privātumu pusaudzis sev nevar nodrošināt. Un visvieglāk noslēgties ir tualetē.

“Nevaru spriest par šīs situācijas veselīgumu un neveselīgumu, bet no pedagoģijas viedokļa raugoties, vajadzētu uzdot sev jautājumu, kādēļ bērnam ir nepieciešams noslēgties?” atbildot uz vecāka jautājumu raidījumā “Vecāku stunda”, teic Zanda Rubene, Latvijas Universitātes profesore. Viņa norāda arī, ka Latvijā šāda situācija, kad pusaudzis ieslēdzas tualetē ar telefonu, ir visai tipiska.


“Visvieglāk noslēgties ir tualetē, jo tur patiešām neviens cits neparādīsies. 

 

Tualete ir tā vieta, kur cilvēks legāli ir viens, un viņam nevar prasīt, kāpēc tu gribi aiz sevis aizslēgt durvis. 

 

Iespējams, tas ir jautājums par privātumu un par to, ka nekur citur šo privātumu pusaudzis sev nevar nodrošināt.”


Zanda Rubene gan atgādina, ka tikpat labi situācijas skaidrojums var būt triviālāks un šis paradums doties uz tualeti ar telefonu ir pārmantots. “Tualetes ar grāmatu plauktiņiem mums ir pazīstamas jau gadu desmitiem,” saka profesore. 

Reklāma
Reklāma

Kāds labierīcībās pavada stundu, lasot grāmatu, cits – ar telefonu rokās. 

Zanda Rubene piebilst: “Protams, mēs varētu diskutēt par to, vai tiešām telefons ir jāņem līdzi visur, bet tad atkal, vecāki, paskatāmies uz sevi un padomājam, kādi ir mūsu mobilā telefona izmantošanas paradumi.”

 

Skaties sarunu ar Latvijas Universitātes profesori Zandu Rubeni par bērniem un tehnoloģiju lietošanu

Saistītie raksti