Tīnis izvēlas bezalkoholiskais alu. Uzslavēt vai strostēt?

"Saprotu, ka pusaudži nedrīkst lietot parasto alu, bet kā ir ar bezalkoholisko alu? Pati mēdzu izdzert kādu. It kā to nedrīkstot pārdot nepilngadīgajiem, bet tajā pašā laikā viņi pie tā bezalkoholiskā alus tiek. Kā tad labāk rīkoties - atļaut dzert šo dzērienu vai tomēr nē," jautā kāda pusaudža mamma. 

FOTO: Shutterstock.com

"Pusaudžu vecumposmu kopumā raksturo plaši izplatīta interese par alkoholu, kas lielākoties ir normāla un veselīga. Līdz ar to, kopumā visbiežāk pusaudžu vecākiem par šādu interesi nevajadzētu īpaši satraukties un mums pašlaik nav pamata domāt, ka bezalkoholiskā alus lietošana varētu veicināt pusaudžu alkohola problēmu attīstību,"  uzskata Nils Kontantinovs, Pusaudžu resursu centra vadītājs un BKUS atkarību profilakses speciālists. 

"Šajā gadījumā pat varētu tieši uzslavēt pusaudzi par to, ka interesējas par bezalkoholisku, nevis alkoholisku dzērienu. Tāpat šo interesi vecāki var izmantot, lai palīdzētu pusaudzim attīstīt veselīgus dzēriena lietošanas paradumus, piemēram, nosakot, noteikumus, ka 1 lietošanas reizē limits ir 1 glāze vai 1 pudele.  Izņēmums varētu būt pusaudži, kam jau iepriekš bijusi konstatēta problemātiska alkohola lietošana. Šādos gadījumos gan pat bezalkoholiskā alus lietošana var veicināt atkārtotu ieslīgšanu alkohola lietošanas grūtībās, tādēļ viņiem bezalkoholiska alus lietošana ir stingri nerekomendējama. Vienlaikus vecākiem noteikti būtu vērts pievērst uzmanību, kādēļ pusaudzim ir radusies interese par šo dzērienu un kādā vidē un starp kādiem cilvēkiem pusaudzis to lieto. Jo daudz lielāku iespaidu uz atkarības veidošanos var atstāt pusaudža kopējā garīgā veselība, viņa ģimenes un sociālie apstākļi – kādā kompānijā pusaudzis uzturas un vai mājās jūtas droši un var saņemt atbalstu, ja tas nepieciešams."

 

Varētu tieši uzslavēt pusaudzi par to, ka interesējas par bezalkoholisku, nevis alkoholisku dzērienu.

 

Reklāma
Reklāma


Uztura speciāliste Alise Kindzule: "Pusaudžiem netiek rekomendēts lietot bezalkoholisko alu. Mēs nekad nevaram būt droši par to, vai šis alus tiešām ir bezalkoholisks. Dažu alu sastāvā ir 0,5% alkohola, bet citu pat 1,1%. Un tas priekš pusaudža ir gana liels cipars. Neuzskatu, ka vecākiem apzināti būtu jādod šāds dzēriens saviem bērniem. Protams, jāņem vērā arī fakts, ka bērniem un pusaudžiem atkarības izveidojas daudz ātrāk nekā pieaugušajiem. Pastāv iespēja, ka arī no bezalkoholiskā alus var iestāties atkarība. Grūtniecēm vēlme pēc bezalkoholiskā alus var tikt definēta kā organisma prasība pēc kaut kā specifiska. Savukārt, pusaudžiem dabiski šādas vēlmes pēc alus nav, viņi drīzāk izvēlas saldinātos dzērienus. Dot bērniem bezalkoholisko alu nav nepieciešams, jo tajā nav nekas tāds, kas būtu nepieciešams bērna attīstībā."

 

Vai tīnis vispār šādu dzērienu veikalā var iegādāties? Kā skaidro "Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule, likums nosaka, ka personām, kas jaunākas par 18 gadiem, ir aizliegts pārdot alkoholiskos dzērienus, bet likumā nav normu, kas regulētu bezalkoholisko dzērienu pārdošanu nepilngadīgajiem. Tātad tos drīkst droši tirgot nepilgadīgajiem.