Skolas tirdziņš – kā aprēķināt preču cenas + IDEJAS, ko tirgot

Katru gadu skolā notiek dažādi tirdziņi, kas bērniem sagādā lielu prieku. Tas taču ir īsts tirgus, kur iespējams iegādāties dažādus kārumus un interesantus nieciņus. 

FOTO: Shutterstock.com

Katru gadu skolā notiek dažādi tirdziņi, kas bērniem sagādā lielu prieku. Tas taču ir īsts tirgus, kur iespējams iegādāties dažādus kārumus un interesantus nieciņus. 

Taču vecākiem šī tirgošanās sagādā rūpes, jo jāpalīdz izdomāt, ko atvase pati varētu tirgot, kā arī bieži vien jāpiedalās tirgojamo lietu izgatavošanā un pagatavošanā. 

Lai vieglāk, piedāvājam idejas, ko gatavot skolas tirdziņam!

 

Zobeni un kroņi 

ZobensKroņiBērniem visos laikos un teju visos vecumos paticis spēlēt bruņiniekos un princesēs. Tādēļ zobeni un kroņi var kļūt par vienām no pirktākajām precēm šī gada tirdziņā. Turklāt izgatavošana vienkārša – vajadzēs stingru kartonu kroņiem, vecas kastes zobeniem. Vēl noderēs šķēres, karstā līme, ja darinājumus plānots izrotāt ar kādām lentītēm vai pērlītēm, un krāsas, ar ko nokrāsot gan zobenus, gan kroņus. 

 

Koka rotaļlietas

Koka rotaļlietasPieredze liecina, ka arī koka rotaļlietas ir ļoti iecienīta prece. Un tās var būt ļoti dažādas. Sākot ar koka ripām, ko izmantot spēļu gatavošanā (piemēram, “Desām” vai “Cirkam”), turpinot ar metamajiem kauliņiem un dažādiem mūzikas instrumentiem, beidzot ar sarežģītākiem veidojumiem, piemēram, mašīnām, kuru gatavošanai noteikti būs nepieciešama pieaugušo palīdzība. 

 

Rotājumi eglītei

Eglīšu rotājumi Ja arī pirmajā brīdī šķiet, ka Ziemassvētki vēl tālu, tie pie durvīm klauvēs pavisam drīz. Tādēļ skaistas un gaumīgas eglīšu rotas noteikti var būt viena no lietām, ko tirgot skolas tirdziņā. Ļoti skaisti darinājumi sanāks, ja izmantosiet filca audumu, ko greznosiet ar pērlītēm. Taču varat izmantot arī jebkuru citu krāsainu audumu. Pildīšanai var izmantot vecu t-kreklu, kas sagriezts sīkās strēmelēs. 
Ideja! Varat izgatavot dekorus Latvijas simbolikā un krāsu gammās. Tirdziņa apmeklētājiem noteikti patiks!

Reklāma
Reklāma

Idejas, ko vēl interesantu varat izgatavot, var meklēt gan Laimigamgimenem.lv tradīciju sadaļā, gan arī interneta dzīlēs, piemēram, www.pinterest.com. Ir arī viedierīcēm piemērotas lietotnes, kurās smelties idejas, piemēram, Pitlord

 

Gardi cepumi

Cepumu cepšanaKas gan būtu skolas tirdziņš, ja tajā nevarētu nopirkt gardumus. Piemēroti tirgošanai būs smilšu cepumi (recepti lasi ŠEIT). Ņemiet vērā, ka cepumiem nav jābūt klasiskā formā, varat izmantot piparkūku formiņas, lai cepumi būtu dažādi. 

 

Pankūkas

Pankūku cepšanaLielāki bērni, iepriekš saņemot atļauju no skolas vadības, var skolas tirdziņā sarīkot pankūku cepšanas stūrīti. Tas nozīmē, ka uz skolu līdzi jāņem maza plītiņa, ko pieslēdz pie elektrības, bļoda, lielā karote, panna, vienreiz lietojamie šķīvīši, uz kā pasniegt pankūkas un viss nepieciešamais pankūku mīklai. 

 

Kā aprēķināt preces cenu?
Skolās mēdz būt dažādi noteikumi, kas attiecas uz skolas tirdziņu preču cenām. Bērnudārzos parasti norēķināšanās notiek ar kastaņiem vai konfektēm. Skolās mēdz uzlikt limitu, ka prece nedrīkst būt dārgāka par noteiktu summu. Un ir skolas, kur preces cena ir paša tirgotāja noteikta. Neatkarīgi no sistēmas, ir svarīgi ar bērniem pārrunāt, kā veidojas preces cena. 
Princips ir pavisam vienkāršs. Sarakstiet uz lapas visu, ko esat izmantojuši pārdodamo lietu izgatavošanā. Pierakstiet klāt cenas, par cik esat iegādājušies izejmateriālus. Atzīmējiet, cik daudz laika esat pavadījuši, lai izejmateriālus sagādātu un preces izgatavotu. Ierēķiniet arī laiku, ko mamma vai tētis pavadījuši gājienā uz veikalu, ja tas bijis nepieciešams. Vienojieties, kāds būtu adekvāts jeb atbilstošs atalgojums par darbu, ko ieguldījis katrs no iesaistītajiem ģimenes locekļiem. Kad prece gatava, saskaitiet, cik pārdodamo vienību sanācis, piemēram, 20 cepumu sainīši. Kad visi dati uzskaitīti, sarēķiniet preces vērtību.

Piemērs. Jūs esat sarēķinājuši, ka produktu vērtība, kas iztērēta cepumu cepšanai, ir 5 eiro. Tētis veikalā pavadīja 15 minūtes. Mamma kopā ar bērnu cepumus cepa stundu un 15 minūtes. Tātad, kopā cepumu izcepšanai veltīta stunda un 30 minūtes. Pieņemsim, ka esat vienojušies, ka stundas darbs maksā 10 eiro, tātad, “darbinieku” izmaksas ir 15 eiro. Vēl vajadzētu rēķināt, ka cepumu cepšanai ir lietota arī elektrība, gāze vai malka. Pieņemsim, ka šeit iztērēts 1 eiro. Tāpat jāpadomā par cepumu iesaiņošanu. Pieņemsim, ka speciālos maisiņos iztērēti 2 eiro. Kopējās izmaksas ir 5 + 15 + 1 + 2 = 23 eiro. Ja pieņemam, ka izdevies izcept 20 pārdodamās cepumu vienības, tad vienas vienības pašizmaksas cena ir 1,15 eiro. Tad jāvienojas par nelielu uzcenojumu, jo katra īsta uzņēmuma attīstībai ir nepieciešama peļņa. 

Skolas tirgus nav vienīgā reize un situācija, kad ar bērnu runāt par naudu un tās vērtību. Ir arī vērtīgas lietotnes, ko piedāvāt bērnam parastu spēlīšu vietā. Lūk, daži piemēri:  Kids Learning Money Lite; Teeny Sheep.