Bērns spēlē Pokemon Go? Plusi un mīnusi

Ja arī tavā ģimenē neviens nespēlē šo savdabīgo spēli, noteikti esi dzirdējis par jauno, globālo fenomenu Pokemon Go. Ikviens, kurš bijis bērns astoņdesmitajos vai deviņdesmitajos gados, ļoti labi zina pūkainos briesmonīšus, kas tika radīti Japānā, un šodien viņi ir jau atkal pārņēmuši mūsu pasauli.

Pokemonu bums ir populārs jau ilgu laiku, un tagad fani pārstāv jau divas paaudzes.

FOTO: Shutterstock.com

Pokemonu bums ir populārs jau ilgu laiku, un tagad fani pārstāv jau divas paaudzes.

 

Uzreiz pēc tam, kad Pokemon Go parādījās Google Play un App Store, tā lejuplāžu skaits lauza visus pasaules rekordus, un Niantic attīstītāji piedzīvoja strauju uzņēmuma vērtības kāpumu.  

Ne vienam vien vecākam ir radies jautājums, vai Pokemon Go ir laba vai slikta spēle mūsu bērniem. Apskatām šīs spēles plusus un mīnusus!

 

Plusi
Pokemon Go noteikti ir atšķirīga no citām video spēlēm, jo tā liek staigāt, lai progresētu vai iekļūtu nākamajā līmenī. Protams, var noķert pokemonu sēžot mājās, taču tie būs bieži sastopami pokemoni. Spēles mērķis ir noķert tos visus, un visefektīvākais veids, kā iegūt jaunu pokemonu, ir izšķiļot olas, ko spēlētāji iegūst konkrētās pieturvietās. Ir trīs dažādu veidu olas: tās kuras izšķiļas pēc 2km noiešanas, pēc 5km un pēc 10km noiešanas. Respektīvi, ja bērns vēlas jaunu pokemonu, tad viņam vajadzēs nostaigāt vismaz 2km dienā. Lai iegūtu papildus olas, bērnam jādodas uz konkrētu pokemonu pieturvietu kaut kur pilsētā. Citiem vārdiem sakot, spēle ir balstīta uz fizisku aktivitāti, jo vienīgais veids kā tu varēsi sevi spēlē attīstīt ir kustoties. Būtiski ir tas, ja esi pasažieris automašīnā vai autobusā, spēle pamana, cik ātri tu kusties un attiecīgi tava veiktā distance netiek ieskaitīta.  

Bērns vairāk sozializēsies ar vienaudžiem. Cilvēkiem ir tendence doties meklēt jaunus pokemonus kopā, jo tā ir daudz jautrāk un efektīvāk. Attiecīgi, spēle veicina komanda garu. Komandas darbu veicina spēles iezīmes un mehānismi. Ir iespēja izmantot pievilināšanas moduli kādā pokemonu pieturvietā, kas pievilina pokemonus no tuvējām pieturvietām. Tādēļ ir izdevīgi šo moduli izmantot draugu lokā, jo arī viņi varēs iegūt papildus pokemonus. Tāpat spēlē ir trīs dažādas komandas: Komanda Instinkts, Komanda Mistika un Komanda Varonība. Kad sasniedz 5. līmeni, var izvēlēties, pie kuras komandas spēlētājs vēlas piederēt. Ir tādas vietas, ko sauc par zālēm. Tās var pārņemt savas komandas vārdā. Ja kādam no pretinieku komandām jau pieder šī zāle, var ar viņiem cīnīties un pārņemt zāle savai komandai. Šādi tiek veicināts komandas gars spēlē, tādēļ var neuztraukties, ka bērna sociālā dzīve tiks ietekmēta. Pat labāk, ir liela iespēja, ka bērnam parādīsies jauni draugi.

Bērni var pelnīt naudu. Pokemon Go spēlē ne tikai bērni, bet arī nostaļģijas pārņemti pieaugušie. Lai varētu spēlēt spēli pilnvērtīgi, ir jāsasniedz 20. līmenis, ko ir ļoti laikietilpīgi izdarīt, ja spēli nespēlē regulāri. Tie, kas strādā algotu darbu un nevar spēlei veltīt gana laika, mēdz izveidot jaunus epastus un palūgt kādam savā vietā iegūt augstākus līmeņus. Viņi pat labprāt samaksās kādam par palīdzību. 

Spēle ir ir tilts starp divām paaudzēm. Kā jau minēts iepriekš, Pokemonu bums ir populārs jau ilgu laiku, un tagad fani pārstāv jau divas paaudzes.

Spēle veicina piedzīvojuma garu. Galvenais uzdevums ir noķert visus pokemonus un piepildīt pokedeku ar visiem pokemoniem. Taču no visiem 136 Pokemoniem, tikai 60 ir viegli pieejami un atrodami. Ir pat tādi Pokemoni, kas ir konkrētos reģionos, respektīvi, daži pieejami tikai Eiropā, citi ASV un Japānā utt.
Tātad spēles radītāji vēlas, lai dalībnieki kustētos, apmeklētu dažādas vietas, vai pat citus kontinentus. Ja šāda izpēte tiek apbalvota jau no agra vecuma, bērns jau agri kļūs par cilvēku ar lielāku vēlmi pieredzēt citas kultūras, kas ir ļoti pozitīva lieta.

 

Reklāma
Reklāma

LASI ARĪ: Pokemonu spēles spožums un posts. Vecāki, pieskatiet bērnus!

Pokemoni dzīvokļos, parkos, ielās un kapsētās

Pokemon GO spēle Ņujorkas Centrālparkā izraisa vispārēju trakumu. VIDEO


 

Mīnusi
Bērns var apmaldīties.
Kamēr aplikācija ir ieslēgta, tā ir vienota ar internetu un visa karte tiek parādīta uz telefona, līdz ar to var atrast ceļu atpakaļ, sekojot pokemonu pieturvietām. Taču šim ir arī mīnuss. Pokemon Go ļoti ātri iztērē telefona bateriju, attiecīgi pēc 1 vai 2 stundu spēlēšanas, telefons var izslēgties un, ja atrodaties nepazīstamā pilsētas daļā, varētu būt grūti tikt atpakaļ.
Tādēļ vienmēr pārliecinies, ka bērnam līdzi ir lādētājs vai arī vienkārši dodies viņam līdzi. Vari arī pateikt bērnam, ka viņam ir jāatrodas tuvumā, kad vēlas spēlēt spēli. Vari arī lejupielādēt aplikāciju telefonā, kas izsekos bērna telefonam. Tādā veidā vienmēr zināsi sava bērna atrašanās vietu. Arī, ja ir liela gadu starpība starp bērniem, vecākie var pieskatīt mazākos - ir liela iespēja, ka abi spēlē spēli.

Apzagšanas risks. Ir arī citas briesmas, kas var piemeklēt bērnu. Piemēram, ir jau bijuši cilvēki, kas izmanto pievilināšanas moduli spēlē, lai atvilinātu bērnus pie sevis, un pēc tam tos apzagtu. Nebūtu ieteicams bērnam spēlēt šo spēli diennakts tumšajā laikā.  

Neplānoti tēriņi. Aplikācijā ir iespējams iegādāties papildus bonusus par naudu, līdz ar to bērns var viegli patērēt bankas kontu.  

Neuzmanība uz ielas. Ir bijuši vairāki incidenti uz ielām, kad bērni nepievērš uzmanību tam, kur viņi iet. Ja viņi pārāk aizņemti skatās telefona ekrānā, viņa var tikt viegli ievainoti. Tādēļ, ja bērns ir pārāk jauns un neuzmanīgs, labāk vienmēr doties kopā ar viņu.

 

Raksts sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem.