Pusaudzis internetā - kontrolēt vai uzticēties?

Vai un kā būtu jākontrolē pusaudzis? Problēma tāda, ka 11 gadus veca meitene draugos spēlē spēles un cieši sadraudzējusies ar kādu 16 gadus vecu meiteni. Vecāku bažas ir, vai otrā monitora pusē tiešām ir meitene, jo diez vai daudz kas kopīgs varētu būt 11 un 16 gadus vecām meitenēm. Šo jautājumu varētu mazliet plašāk - kontrole internetā, telefonā, soc. tīklos. Kā veidot attiecības, lai nebūtu bažu par to, ko dara tīnis.

Kopīgi lietošanas noteikumi un dators redzamā vietā - viens no risinājumiem droša interneta lietošanai

FOTO: Shutterstock.com

Kopīgi lietošanas noteikumi un dators redzamā vietā - viens no risinājumiem droša interneta lietošanai

Atbild klīniskā psiholoģe Agita Alksne. 

Bērnu un vecāku attiecības ir ļoti aktuāla tēma. Šī pieredze ir pamatā tam, kā vēlāk ar citiem cilvēkiem veidojam savstarpējās attiecības. Bērni, vērojot vecāku savstarpējās attiecības, gatavojas savai pieaugušajai dzīvei. Līdzīgi ir ar kontroli - ja mēs saviem bērniem uzticamies, arī viņiem turpmākās attiecības būs drošas. Taču ir ļoti dabiski, ka mēs uztraucamies par to, kas ar mūsu bērniem notiek, ar kādiem cilvēkiem un kā viņi komunicējas.


Vecākiem jāatceras, ka, sniedzot bērnam brīvību, mēs varam izrādīt interesi par notiekošo viņa dzīvē. Domājot par minēto piemēru, jāatgādina, ka vislabākie preventīvie pasākumi bērnu drošībai ir atklāta saruna ar viņu. Kā viens no preventīvajiem soļiem ir informācijas sniegšana, proti, kopīgi ar bērnu pārrunāt, piemēram, interneta lietošanas noteikumus, riskus un laiku, ko drīkst pavadīt tiešsaistē. Tāpat var kopīgi ieviest ģimenes interneta lietošanas noteikumus, kam piekrīt gan vecāki, gan bērni. Ļoti bieži vecāki novieto datoru kopīgā telpā, lai vecāki var sekot laikam, ko bērni pavada internetā. Taču visefektīvākais veids, kā tiešā veidā kontrolēt bērna darbības internetā ir izvietot interneta satura filtrus, kas ierobežotu piekļuvi bērnam kaitīgiem materiāliem. Plaša informācija par vecāku iespējām ir aprakstīta mājas lapās: www.esidross.lv, www.drossinternets.lv

 

Krīžu centrs „Skalbes” aicina vecākus pieteikties  nodarbībām programmā “Ceļvedis audzinot pusaudzi”, kas  ir izglītojošas un atbalstošas nodarbības vecākiem par pusaudžu vecuma bērnu attīstību un audzināšanu. Programma ir paredzēta vecākiem, kuriem ir bērni vecumā  no 12-17 gadiem.

Reklāma
Reklāma