Kādas ir mūsdienu mazo pusaudžu fantāzijas?

Pusaudžu vecums, kas parasti ilgst no 11 - 16,17 gadiem, ir grūts laiks gan paša tīņa dzīvē, gan ģimenē, gan apkārtējiem. Šajā vecumā, kad bērns atrodas sevis meklējumos, visbiežāk ir vēlme socializēties, pielīdzināt sevi kādai grupai. Sociālā spiediena rezultātā pusaudžiem visvairāk ir vēlme līdzināties kādiem tautā zināmiem varoņiem. Par to, kādas ir mūsdienu pusaudžu klasiskākās fantāzijas, portālam mammamuntetiem.lv stāsta seksopatologs un psihoterapeits Dainis Balodis. 

FOTO: Shutterstock.com

Zēni sapņo kļūt par zirnekļcilvēkiem
Pēc D.Baloža teiktā, visklasiskākā pusaudžu - zēnu fantāzija ir kļūt par zirnekļcilvēkiem. Šis tēls ir atspoguļots filmā "Spider - Man", un seksopatologs uzskata, ka tieši šīs fantāzijas dēļ, kas ļoti bieži virmo pusaudžu galvās, šī filma ir kļuvusi tik populāra. Tēls sevī iemieso seksuālu monstru, ka neviens nespēs viņam atteikt. "Tu esi sīks, mazs, tevi neviens neievēro, tu mīli populārāko meiteni apkārtnē, tai pat laikā tu fantazē, ka vari pārvērsties par pasaules glābēju un neviens tevi neatpazīs. No jumta augšas savā vientulībā skatīsies, kā tā meitene iet uz randiņu ar citu un tu viņu izglābsi. Beigās iegūsi happy end," fantāziju skaidro speciālists. Tā ir viena no klasikajām versijām un tipiska 15 gadus puišeļa fantāzijai - " tev iekoda zirneklis, tevi pārvērta, tu ieguvi super spējas". Kas tad ir šie supervaroņi? Atbilde ir pavisam vienkārša - fantāzijas. Ja cilvēku neapmierina, kāds viņš ir, cilvēks sapņo par supervaroni.

 

Meitenes vēlas līdzināties lellei Bārbijai
Lai gan pusaugu meitenes jau izaugušas no spēlēšanās ar lellēm, viņas sapņo tām līdzināties vizuāli. Seksopatologs uzskata, ka sociālais spiediens noteiktiem, striktiem auguma paramateriem ir tik liels, ka jaunas, vēl nenobriedušas meitenes prātu nodarbina vien tas, kā līdzināties šiem žurnālos, televīzijas ekrānos popularizētajiem standartiem. "Un, ja tev tas dibens ir nedaudz lielāks vai mazāks, un krūtis ir ne tādas, uzreiz tu neieraksties tajā standartā. Ja tev mati ir skruļļaini, tos taisno, kam taisni - tās čirko," analizēja speciālists.

"Tas ideālais tēls ir kārns unisekss. Drēbes nosaka tavu vērtību nevis tas, kas ir galvā. Tas ir bēdīgi...", uzskata psihoterapeits.

 

Tagad sabiedrībā tiek kultivēts popularitātes vilnis - cik svarīgi ir kļūt populāram, bet ar ko? Ar lielām krūtīm, daudz tetovējumiem? Tā ir absurda lieta - tiekties pēc popularitātes, jo patiesībā tā tikai traucē dzīvot. "Popularitāte nāk no galvas, nevis no pupu lieluma. Vieglāk, protams, ir kaut ko uztetovēt nekā pabeigt augsskolu," ar nožēlu secina D.Balodis.

 

Reklāma
Reklāma

Vizuālais tēls nemaina cilvēka būtību

Seksopatologs norāda, ka iekšējā sajūta nosaka, kā tu jūties, jo ārieni vien pamainot, nekas jau patiesībā nemainās. Ja cilvēks iekšēji joprojām ir palicis mazs, resns un dumjš, tad, kļūstot tievākam, pēc būtības nekādu izmaiņu nav. Ar meitenēm ir līdzīgi. Pat jaunietēm ar skaistu figūru pusaugu vecumā liekas, ka viņas tāpat nav pietiekami labas. Speciālists skaidro, ka ir viena liela grupa fantāziju - ja mēs ārienē kaut ko izmainīsim, tad kaut kas mainīsies. Tas, pēc speciālista teiktā, ir viens liels absurds.

Ja man būs pāris kilogramu mazāk un krūšu izmērs par diviem lielāks, tad visi mani mīlēs un būšu neatvairāma? Īstenībā nekas nemainīsies, neviens to pat nepamanīs. Taču fantāzija piešķir milzīgu vērtību.

Iekšējās sajūtas ir galvenās, kas nosaka visu to, kas ar mums notiek. Ja būtu tas, kas būtu - tā ir vistipiskākā cilvēku fantāzija, atzina speciālists.