Attīstošas rotaļas ar 6 līdz 9 mēnešus vecu mazuli

Vecumā no sešiem līdz deviņiem mēnešiem iespējams bērns jau apzināti veļas no muguras uz vēderiņa un atpakaļ, bet, ja to vēl īsti nav apguvis, tad katrā gadījumā noteikti dikti cenšas. Mazulis kļūst arvien kustīgāks. Iespējams, veļoties viņam izdodas pat nedaudz pārvietoties, tāpēc vajadzētu viņam pēc iespējas vairāk atļaut dzīvoties pa grīdu, kur bērnam ir vairāk iespēj trenēt dažādas kustības, un kur ir droši, jo nevar nokrist. Piedāvājam rotaļas, kas ir ļoti atbilstošas šī vecuma mazuļiem.

Attīstošas rotaļas ar 6 līdz 9 mēnešus vecu mazuli

FOTO: Shutterstock.com

Rotaļāšanās ar kāju pēdām
Aptuveni sešu mēnešu vecumā bērns ir spējīgs ar kājām saķert mazus priekšmetus. Tur, kur bērns parasti guļot spēlējas, piekariniet dažādas maza izmēra lietiņas mazuļa kāju rajonā, lai viņš pats ar pēdiņām tās varētu saķert.
Labs kāju muskuļus attīstošs vingrinājums ir palikt zem bērna kāju pirkstiem savu mazo pirkstiņu, zīmuli vai ko tamlīdzīgu. Bērns centīsies ar kāju pirkstiņiem to apķert.


Vingrinājumi rāpošanai
Rāpot bērnam šajā vecumā vajadzētu iemācīties pašam, bet viņam var nedaudz piepalīdzēt. Kad bērns guļ uz vēderiņa, pielieciet savas plaukstas pie bērna pēdiņām, lai tās kļūtu par atbalstu. Ļoti iespējams, ka bērns ar kājām atspersies un pārvietosies nedaudz uz priekšu.


Bumbas ripināšana
Iespējams, daļai bērnu spēles ar bumbu šajā vecumā vēl ir pāragras, bet ir vērts pamēģināt. Ja bērns vēl nav gatavs konkrētām spēlēm ar bumbu, dodiet viņam to tāpat vien — izpētei. Nolieciet bērnu uz grīdas un viegli metiet bumbiņu pret grīdu, lai tā lēkātu. Daudziem bērniem tā ir jautra rotaļa.


Sunīši
Lai arī bērns šajā vecumā pats vēl pārvietoties var labākajā gadījumā rāpojot, viņam ļoti patīk spēlēt sunīšus. Paņemiet bērnu uz rokām un dzenieties pakaļ kādam no ģimenes locekļiem — mammai, lielākajam brālim vai māsai.

Paslēpes
Paslēpes kā spēli bērni šajā vecumā vēl nesaprot un nav spējīgi izpildīt, bet viņiem patīk spēlēt paslēpes daudz vienkāršākā veidā — kad mamma vai tētis paslēpjas aiz grāmatas un pēkšņi sauc: “Ku–kū!”, vai arī pārklāj bērnam pāri galvai kādu plānu, bet necaurspīdīgu lupatiņu, pēc tam ātri noņem, arī sakot: “Ku–kū!”. Ja šo rotaļu spēlēsiet bieži, bērns ātri vien iemācīsies pats sev uzlikt lupatiņu uz galvas, tad to noņemt, ar lielu smaidu gaidot, ka jūs uztversiet spēli un teiksiet: “Ku–kū!”.

Reklāma
Reklāma


Runāšanās
Šajā vecumā bērns jau sāk saprast, ko jūs viņam sakāt, tāpēc nediskutējiet vairs ar bērnu par siera cenām veikalā, vai draudzenes jauno nagu laku, un nerunājiet ar bērnu “bēbju valodā”, atkārtojot viņa “va–va” un “di–di”. Īpaši tad, ja būsiet ar bērnu jau agrāk regulāri sarunājušies, šajā vecumā viņš visticamāk runās ar jums savā “bēbju valodā” ar gariem un izteiksmīgiem teikumiem. Atbildēt noteikti vajadzētu atbilstoši situācijai pieaugušo valodā, lai arī jūs nesaprotat, ko bērns ir pateicis.
Lai bērns ātrāk saprastu savu ikdienas dzīvi, un kas tajā notiek, veltiet laiku tam, lai viņam paskaidrotu visas ikdienas situācijas. Ja runāsiet lēni un īsos teikumos, bērns ātrāk iemācīsies saprast, ko jūs viņam sakāt. Komentējiet bērnam visus ikdienas notikumus. Kad bērns no rīta ceļas, pastāstiet viņam, ka tagad vārāt putru. Kad liekat bērnu dušā, paskaidrojiet, ka tagad jūs novelkat viņam drēbes, tad mazgājat rokas, kājas, utt., un tad dvielī noslaukāt. Ja viss, ko bērns dara, tiks paskaidrots ar vārdiem, viņš ātrāk iemācīsies jūs saprast, lai arī līdz pirmo vārdu izrunāšanai vēl jāgaida diezgan ilgi.


Bungu spēlēšana
Šajā vecumā bērniem dikti patīk vienu priekšmetu sist pret otru. Tāpēc gan nav jāiegādājas bērna rotaļlietu krājumā bungas vai citi sitamie instrumenti. Bērns būs ļoti apmierināts, ja atļausiet viņam ar koka karotēm sist pa bļodu vai katliem.


Papīra burzīšana un plēšana
Šajā vecumā bērns izrādīs lielu interesi dažādiem papīriem, jo tos var burzīt un plēst mazos gabaliņos. Šāda rotaļa attīsta bērna pirkstu kustības. Bērnam darboties būs daudz interesantāk, ja papīri būs dažādi, piemēram, plāns pergamenta papīrs burzot lieliski čaukst, savukārt žurnāla lapas ir tik krāsainas, lai arī grūtāk ”apstrādājamas”.

Avots: Zaiga Strutmane. Ikdiena ar mazuli. Jumava, 2008.