Kā LEGO konstruktori ietekmē bērna attīstību?

Bez šaubām LEGO ir pasaulē populārākais bērnu rotaļlietu zīmols, jo ar LEGO ir izaugušas daudzas paaudzes, kas savu bērnību saista ar aizrautību un radošumu, ko veicinājis visiem zināmais lego klucītis.
LEGO ir izdevies radīt produktus, kas ir bērna attīstību veicinoši visos viņa pieaugšanas posmos.

FOTO: Publicitātes foto

LEGO ir izdevies radīt produktus, kas ir bērna attīstību veicinoši visos viņa pieaugšanas posmos.

Šobrīd, kad dažādas tehnoloģijas atrodas vien rokas stiepiena attālumā, nepieciešamība piedāvāt prātu attīstošas rotaļlietas bērniem kā veselīgu alternatīvu, kļūst vēl aktuālāka. LEGO ir izdevies radīt produktus, kas ir bērna attīstību veicinoši visos viņa pieaugšanas posmos.
 

LEGO Duplo – pirmais mazuļa konstruktors

LEGO Duplo konstruktori ir paredzēti bērniem vecumā no 1,5 līdz 2 gadiem, piedāvājot alternatīvu, piemēram, tradicionālajiem spēļu klučiem vai rotaļu vilcieniņam.

Konstruktori tiek veidoti, ņemot vērā bērna attīstību konkrētā vecumā, spējas un intereses. Liela nozīme ir krāsu uztveres trenēšanai.

 

Maza bērna smadzenes attīstās un veidojas sarežģītā procesā, kurā liela loma ir smalkai motorikai – pirkstiņu apzinātām, nelielām kustībām. Smalkās motorikas kustības stimulē dažādus apvidus galvas smadzenēs, kā rezultātā tiek veicināta kognitīvo procesu, runas un valodas attīstība, kā arī tiek attīstītas koncentrēšanās spējas. Motorikas attīstība sākas pirms bērna dzimšanas un turpinās arī pieaugušā dzīvē, taču pirmie dzīves gadi, kad notiek intensīva smadzeņu attīstība, ir īpaši svarīgi.
 

Bieži vecāki un vecvecāki uzdod jautājumu, no kāda vecuma ir droši mazulim atļaut spēlēties ar konstruktoru? 

 

Bažas par mazuļu aizrīšanos un nosmakšanu, apēdot nelielas konstruktoru detaļas ir pamatotas, taču LEGO Duplo ir droša rotaļlieta arī pavisam maziem bērniem.
 

Drošība un lietojamība

LEGO Duplo konstruktoros ir izmantotas lielas un viegli savienojamas detaļas. Mazulim šīs detaļas ir viegli turēt rokās un savienot, darbībā veicinot rociņu smalko motoriku. Konstruktoros netiek izmantotas nelielas vai asas detaļas, kas var radīt bīstamību.

 

Sižetu piemērotība

LEGO izvēlas sižetus, modeļus un konstruktīvos elementus, kas atbilst maza bērna pasaules uztverei un prasmēm. Modeļi var būt vienkārši, kā piemēram, dzīvnieki, transportlīdzekļi, mājas. To mērķis ir attīstīt bērna spēju radīt savus rotaļu sižetus, trenēt figurālo un loģisko domāšanu.

 

Izglītojoša vērtība

LEGO mērķis vienmēr ir bijis izstrādāt konstruktorus, kas bērniem piedāvā ne tikai izklaidi, bet ir arī izglītojoši. Modeļos ir iekļauti elementi, kas palīdz apgūt skaitļus un burtus, veidot izpratni par priekšmetu masu un izmēru attiecību, krāsu salikumiem, u.c. 
 

Spēlēšanās nozīme vispārējā bērnu attīstībā

Reklāma
Reklāma

Koncepts “Learning through Play” (Mācīšanās rotaļājoties) ir LEGO izstrādāts, zinātniskos pētījumos pamatots, pedagoģisks koncepts, ka bērni vislabāk mācās spēlējoties. 

 

Bērni mācās:

  • Radošumu un pašizpausmi;
  • Iemaņas problēmu risināšanai;
  • Sadarbības un sociālās prasmes;
  • Pieredzes gūšanu caur kļūdām.

 

Mācības būs efektīvas, ja tajās būs spēles un radošuma moments, valdīs atklājēja, piedzīvojumu meklētāja gars. Šis koncepts ir visu LEGO produktu izstrādes pamatā, sākot ar konstruktoriem pašiem mazākajiem un beidzot ar pārsteidzošiem konceptiem pieaugušajiem. LEGO arī izdevis grāmatas bērniem ar idejām, kā ar lego klucīšiem uzbūvēt daudz vairāk pārsteidzošu konstrukciju.
 

LEGO konstruktoriem ir vairāki pozitīvi aspekti bērna attīstībā, tostarp kognitīvie, sociālie, emocionālie un fiziskie aspekti. 
 

Lūk, vēl daži no būtiskiem ieguvumiem:

  • STEM prasmju uzlabošana 

LEGO klucīši var palīdzēt bērniem attīstīt prasmes zinātnē, tehnoloģijās, inženierzinātnēs un matemātikā, jo īpaši, ja viņi pēc rasējumiem veido sarežģītus modeļus.

 

  • Emocionālā noturība

LEGO var radīt nomierinošu un relaksējošu efektu, palīdzot bērniem tikt galā ar trauksmi un stresu.

 

  • Pacietība

LEGO konstruēšana pārbauda bērnu pacietību, īpaši meklējot vispiemērotākās detaļas. Kļūdas un neveiksmes procesa gaitā palīdz bērniem attīstīt izturību un neatlaidību.

 

  • Attīsta valodu un stāstnieka iemaņas

Ar LEGO radītās fantāzijas pasaulēs, kuras apdzīvo dažādi tēli, bērni veido savus stāstus un piedalās šo spraigo sižetu izspēlē. Bērni liek tēliem mijiedarboties, sarunāties un veidot sarežģītus dialogus.

 

  • Telpiskā domāšana

Matemātikas un inženierzinātņu jomā viens no sarežģītākajiem un tajā pašā laikā sarežģītākajiem procesiem ir telpiskā domāšana. Izprotot konstruktīvos zīmējumus un pamācības, bērni spēj veido sarežģītas, telpiskas konstrukcijas, kas nav pa spēkam daudziem pieaugušajiem.

Saistītie raksti