Vecāki atzīst: OSMO – viens no vērtīgākajiem ekrānlaikiem bērniem

Bērniem tik ļoti patīk digitālie rīki, taču vecāku sirdsapziņu nereti grauž vainas sajūta, ja ļaujam mazajiem pie ekrāna spēlēt spēlītes vai skatīties video. Kā būtu, ja bērns gan skatītos ekrānā, kas viņam tik ļoti patīk un liek justies lieliem, gan darbotos reālajā vidē – zīmētu, rēķinātu – kas tik ļoti patīk vecākiem? To piedāvā unikāla un inovatīva spēļu sistēma – OSMO.
Ir skaidrs – OSMO nav tikai planšetes bakstīšana ar pirkstu, tas ir kas vairāk!

FOTO: Artūrs Ķipsts

Ir skaidrs – OSMO nav tikai planšetes bakstīšana ar pirkstu, tas ir kas vairāk!

OSMO – tā ir inovatīva digitāla spēļu sistēma, kas savieno spēlēšanos ar mācīšanos ar priekšmetiem un darbībām reālajā pasaulē. Tas ir perfekts veids, kā savus bērnus nodarbināt, izklaidēt un nodrošināt bērniem veselīgu ekrāna laiku!


Vecāki kopā ar dažāda vecuma bērniem testē vairākus spēļu komplektus un atzīst – šis ir rīks, kas aizrauj un izglīto mazos un kuru vecāki ar mierīgu sirdi var nodot bērniem. 

 

OSMO piedāvā dažādus komplektus, kur katrā no tiem ir vairākas spēles.

 

Īsumā, ko saka vecāki par OSMO:

  • Tā nav tikai planšetes bakstīšana ar pirkstu, tas ir kas vairāk!
  • Viens no vērtīgākajiem ekrānlaikiem, kāds bērnam bijis līdz šim;
  • Ērts veids, kā vecākiem attālinātā darba laikā mājās jēgpilni nodarbināt bērnus. Īpaši tas būtu noderīgi sākumskolas skolēniem – vecāks strādā pie datora, bet bērns darbojas blakus ar OSMO;
  • Māca bērnam ne tikai noteiktās prasmes (zīmēšanu, skaitīšanu, lasīšanu, kodēšanu), bet tā ir iespēja mācīt bērniem pamatus tehnoloģijā, mācīties angļu valodu;
  • Kad apjautām visas iesējas, ko piedāvā šis rīks, uz to stāvēja darboties gribētāju rinda no visiem trīs ģimenes bērniem!

 

Sāra kopā ar mammu atklāj OSMO spēļu iespējas. Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv
 

OSMO Genius Kit – loģikas attīstīšanai

Komplektu testē pirmklasniece Sāra ar ģimeni.

“Pirmklasniece Sāra testēja divas spēles – “OSMO Genius Kit” un “Osmo Detective Agency”. Es kā mamma visaugstāko novērtējumu lieku pirmajai spēlei, kurā var rēķināt, likt puzles, zīmēt un spēlēt vārdu spēles, savukārt Sāra visaugstāk novērtē otro – detektīvu. Mūsu ģimene šādas planšetēm paredzētas izglītojošas spēles bērniem izmēģināja pirmo reizi. Jā, tirdzniecībā tādas biju pamanījusi, taču nodomāju – nez, vai ir vērts.

Tagad varu teikt, ka patiesi ir vērts, jo spēles ir veidotas gudri – tā nav tikai skatīšanās ekrānā un ekrāna bakstīšana ar pirkstu; bērns patiesi līdzdarbojas! 

Piemēram, zīmējot uz papīra, reāli liekot vārdos trūkstošos burtus, ar īstu lupu meklējot spēlē paslēptās lietas utt. Vērojot, ar kādu aizrautību meita darbojas ar šīm spēlēm, nodomāju – tādas vajadzētu izmantot skolās. Atradu informāciju, ka tas jau tiek darīts – “Osmo” izglītojošās spēles tiek izmantotas vairāk nekā 22 000 pasaules valstu skolās,” stāsa spetiņgadīgās Sāras mamma Inga.

 

  • Spēle mazajiem detektīviem – “Osmo Detective Agency”

“Man ļoti patīk detektīvu spēle – tur var izmeklēt lietas, meklēt, kas pazudis. Patīk, ka var izmantot lupu, lai lietas labāk varētu saskatīt. Man arī patīk multfilmas par detektīviem, un vakaros man tētis izdomā detektīvu stāstus,” Sāra stāsta, kāpēc viņa detektīvu spēlei piešķir visaugstāko novērtējumu. Sāras mamma Inga ar plus zīmi novērtē to, ka bērns pats ļoti vienkārši var saprast, kas spēlē darāms, neraugoties uz to, ka spēles valoda ir angļu. Tāpat atzinīgi vērtē to, ka detektīvi darbojas vairākās pasaules valstīs, tādējādi bērns spēles veidā var tās iepazīt. Spēle ir rāma, mūzika un citas skaņas – patīkamas, nav bērnu uztraucošas.

 

Sāra kopā ar māsu darbojas kā īstas detektīves! Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv

 

  • Spēle topošajiem ģēnijiem – “OSMO Genius Kit”

“Uz spēles iepakojuma teikts, ka nav jābūt ģēnijam, lai spēlētu šo spēli, taču spēlējot bērns drīz vien noteikti jutīsies kā ģēnijs. Un tas nav melots – spēle ir veidota tā, lai bērnu motivētu darboties un lai mazais nejustos slikti, ja ir kļūdījies,” stāsta Inga. Viņasprāt, būtu ļoti vērtīgi, ja šādas spēles būtu arī latviešu valodā: “Vārdu minēšanas spēle ir mans favorīts! Manuprāt, ja tādas bērniem piedāvātu latviešu valodā, viņiem daudz labāk veiktos ar rakstīt un lasītprasmes apguvi. Tā kā Sārai skolā ir franču valoda, mūsu ģimene ļoti labprāt šādu “Osmo” spēli iegādātos franču valodā”. 
 

 

Spēle OSMO Genius Kit. Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv.

 

Osmo Creative Kit – jēgpilni pavadīts ekrānlaiks

Komplektu testē 11 gadus vecais Kārlis, stāsta mamma Sigita.

Saņemot Osmo komplektu un aši iepazīstoties ar iespējām, ko tas piedāvā, mans dēls paziņoja, ka viņš labāk spēlēs pleisi (playstation) kopā ar draugiem. Viņš gan piekrita vismaz pamēģināt jauno ierīci, un rezultātā tovakar man bija gandrīz vai jādusmojas, lai taču beidzot liek nost Osmo un iet gulēt! Osmo Creative Kit piedāvā tiešām daudz dažādas iespējas darboties: zīmēšana, pareizrakstība, fizikas pamati, matemātika utt. Tās stundas, kuras mans dēls pavadīja ar Osmo, ir viens no vērtīgākajiem ekrānlaikiem, kāds bijis līdz šim. Osmo programmas ir laba alternatīva – bērns darbojas ekrānā, tā sakot – spēlē spēlītes, taču dara to ar jēgu un turklāt attīsta kādas prasmes. Es Osmo ierindotu attīstošo spēļu kategorijā, turklāt tabulas augšgalā, jo, piemēram, jaunāki bērni pat var trenēt lasītprasmi un virkni citas iemaņas. 

 

  • Spēle OSMO “Coding Jam" – kodēšanas prasmju apgūšanai

Taču Kārlis iegrima kodēšanas spēlē ar nosaukumu “Coding Jam”. Vairāku stundu garumā (jā, šoreiz viņam bija ļauts tiešām ilgs ekrānlaiks!) mans agrīnais pusaudzis nodevās patiesībā sev netipiskai lietai – kodēja jeb veidoja arvien jaunas melodijas. Viņš planšetes priekšpusē pievienoja pa plāksnītei, uz kuras attēlots gan virziens, gan darbība, kas tiks veikta tajā virzienā, un ekrānā uzreiz to visu paveic tāds kā monstriņš. Tovakar man vairākkārt vajadzēja novērtēt Kārļa izveidoto rezultātu. 

Viņš patiesi lepojās ar paveikto un es arī, turklāt biju patiešām priecīga, ka laiks netika pavadīts pie ekrāna, spēlējot kaut ko, manā izpratnē, tāpat vien. 

Šī kodēšanas spēle liek padomāt, mēģināt, improvizēt, radīt kaut ko, kas attīstījies bērna galvā. Un parasti jau viņiem idejas netrūkst, kad sāk darboties. 

 

Lūk, kā tiek veidota melodija! Foto: Mammamuntetiem.lv

 

  • Spēle OSMO “Mona Lisa” – pat tiem, kam nesaista māksla

Otra spēle, kas manam dēlam šķita saistoša, ir “Mona Lisa”. Jā, tā saistīta ar lielo mākslu. Un atkal jau man bija pārsteigums, kad dēls atzina par labu esam tieši šo spēli, jo ar mākslas lietām viņš ir pat ļoti uz “jūs”. Un tomēr viņš vairākkārt atgriezās pie šīs spēles un kaut ko arī uzmeistaroja ekrānā. Sapratu, ka tiek dots paraugs un bērns to zīmē. Ja vēlas, var arī noskatīties video, kā tas darāms. 
Tika pamēģinātas arī citas spēles, bet tās īsti nespēja piesaistīt Kārļa uzmanību, jo šo mēģinājumu laikā viņa galvā atkal un atkal dzima kāda jauna ideja, kas jāizveido kodēšanas spēlē un rezultātā tā izkonkurēja visu citu. 


Osmo Creative Kit – tiem, kas grib iemīlēt zīmēšanu

Komplektu testē 11 gadus vecā Ance un 3 gadus vecā Alise. Stāsta mamma Gunita.
Esmu diezgan skeptiska pret dažādiem tehnoloģiju rīkiem, īpaši tiem, kas paredzēti pirmsskolas vecuma bērniem. Osmo paredzēts bērniem no 5 gadu vecuma, mūsu ģimenē galvenā spēļu testēja bija 11 gadus vecā Ance. Pēc laika uz spēlēšanas tiesībām uzstājīgi pretendēja Ances mazākā, 3 gadus vecā māsa Alise. 

No sākuma nesapratu, kā īsti šis rīks darbosies – saņēmām tāfelīti ar krāsu flomāsteriem, planšeti un īpaši izveidotu spogulīti. 

Tomēr spēles ideja ir lieliska – skatoties ekrānā, bērns darbojas ar 

flomāsteriem uz tāfelītes, zīmē, 

domā, klausās – aktīvi iesaistās! 

Turklāt bērna uzzīmētais ik pa brīdim nonāk uz ekrāna – te lācis no ekrāna lēkā pa gultu, ko bērns ir uzzīmējis, te pēkšņi bērna zīmētā zvaigzne nonāk uz ekrānā redzamās istabas tapetēm! 
 

  • Spēle OSMO “Newton” – prāta asināšanai

Spēles ideja ir, velkot līnijas un figūras, panākt tādu atsperīgu bumbiņu trajektoriju, lai tās trāpītu pa vajadzīgajiem punktiem, kas ieslēdz gaismu vajadzīgajās spuldzēs. Ancei šī spēle patika vislabāk, un arī man tā šķita saistoša – no sākuma nemaz nebija tik viegli izdomāt, kā ievilināt bumbiņas tur, kur tām jābūt. Spēle ir daudz līmeņos un tā aizrauj!

 

Spēle Ņūtons. Foto: Mammamuntetiem.lv

 

  • Spēle OSMO “Monster” – mazās meitas favorīts

Kad Ance jau bija iepazinusi spēļu pamatus, nolēmām atļaut arī vien 3 gadus vecajai Alisei padarboties ar šo rīku. Apbrīnojami ātri viņa saprata spēles “Monster” noteikumus – klausies un skaties, ko rāda monstriņš un zīmē to, ko viņš palūdz. Tā kā spēle paredzēta bērniem, kas jau māk zīmēt sarežģītākas figūras, sākotnēji Alise, sadzirdot kādu uzdevumu no Monstriņa, man vaicā – vai es māku zīmē gultu? Savā 3 gadu vecumā viņa nebija nevienu gultu vēl uzzīmējusi, taču, iedrošināta, pēc 10 minūtēm viņa mani aizsūtīja prom un teica – ej, kārto istabu, nesēdi man klāt! Ar prieku vēroju, kā trīsgadniece aizrautīgi zīmēja gan birsti, robotu, zvaigzni un citas lietas. Un cik lepna viņa bija, ka viņa zina, ka pēc zīmējuma pabeigšanas jāspiež poga “Ok”! 

 

 

Alise ir ļoti lepna par sevis paveikto un iepriecināta, ka robotiņš ir pārādījies ekrānā. Foto: Mammamuntetiem.lv

 

  • Spēle OSMO “Mona Lisa” – mākslas mīļiem

Spēles ideja ir zīmēšana skaties un zīmē, kas ir paraugā. Iespējams izvēlēties no dažādām tēmām – dzīvnieki, augļi, burti, pat hieroglifi. Man šī spēle nešķita īpaši saistoša, tomēr Ancei tā patika. Īpaši viņai patika opcija noskatīties video, kas paātrinājumā parāda, kā ir tapis zīmējums.
 

Zīmēšanas prieks. Foto: Mammamuntetiem.lv

 

Kur to iegādāties?

Laiks padarīt bērnu pavadīto laiku pie ekrāniem jēgpilnu un noderīgu! Osmo spēļu sistēmas atrodi un iegādājies iDeal un BrainGames internetveikalos un atklāj, kā digitālā pasaule savienojas ar fizisko pasauli. Tāpat Osmo spēles uz vietas ir iespējams izmēģināt un iegādāties lielākajos iDeal veikalos (T/C Spice, T/C Akropole, T/C Rīga Plaza, T/C Alfa).