Kā bērni spēlējas – ne pa īstam, bet pavisam nopietni

Pastāv maldīgs uzskats, ka bērni visos attīstības posmos spēlējas līdzīgi. Bērniem augot, mainās arī viņu rotaļāšanās veids. Tas ir tieši saistīts ar bērnu vecumu un esošo attīstības posmu. Džīns Piažei (Jean Piaget), šveiciešu attīstības psihologs, izdalījis četrus bērnu attīstības posmus, katram piemērojot atšķirīgu rotaļu veidu. 

FOTO: Shutterstock.com

Lasi tālāk par pirmajiem trīs bērnu attīstības posmiem bērniem vecumā līdz septiņiem gadiem un uzzini, kā bērni rotaļājas katrā no tiem. Izpratne par bērnu attīstības posmiem palīdzēs izvēlēties piemērotākās aktivitātes, kas stimulēs bērnu attīstību.
 


Pilnveidošanās spēles (0 – 2 gadi)
Saskaņā ar Džīna Piažei klasifikāciju pilnveidošanās spēles ir raksturīgas sensi motoram attīstības posmam un var tikt novērotas bērnu aktivitātēs no dzimšanas līdz diviem gadiem. Pilnveidošanās spēles ietver kustību attīstīšanu un pilnveidošanu, kā arī maņu izmantošanu pasaules izpētē. Šajā posmā bērni rotaļājas, pieskaroties dažādiem priekšmetiem, apskatot, pagaršojot vai pasmaržojot tos. Viņi mācās noķert priekšmetus, turēt tos rokās vai pārvietot tos no vienas rokas otrā. 

Kā atbalstīt bērnus šajā posmā? Šajā posmā vislabāk nodrošināt bērnus ar rotaļlietām, kas stimulē visas cilvēka maņas, piemēram, ar grabulīšiem, mazuļiem paredzētām košļājamām rotaļu grāmatām, kurās pievienoti dažādu tekstūru un čaukstošu skaņu elementi, vai lielajiem rotaļu klucīšiem, kas īpaši pielāgoti, lai būtu ērti un droši bērnu mazajām rociņām.


Simboliskās spēles (2 – 7 gadi)
Šis rotaļu veids ir raksturīgs bērniem vecumā no diviem līdz septiņiem gadiem. Šajā posmā bērni pilnībā ļauj vaļu savai iztēlei un radošumam. Šajā laikā bērni piešķir priekšmetiem jaunu nozīmi, nevis izmanto tos paredzētajiem mērķiem. Tā kociņš kļūst par burvju nūjiņu, krēsls pārvēršas par poniju un segas pārvalks par skaistu balles kleitu. Laikā, kad bērns gatavojas pāriet uz nākamo attīstības posmu, iemaņas, kas tika apgūtas iepriekšējā posmā, turpina attīstīties. 

Kā atbalstīt bērnus šajā posmā? Ir būtiski pilnībā izmantot visas attīstības posma sniegtās iespējas ar rotaļlietām, kuras iedrošina komplekso domāšanu un veicina kognitīvo attīstību. LEGO® DUPLO® klucīši tam būs ideāli piemēroti. 


Lomu spēles (7+ gadi)
Specializētajā literatūrā lomu spēles tiek sasaistītas ar vecuma posmu no septiņiem gadiem, tomēr ir vērts iepazīstināt bērnus ar lomu spēlēm jau daudz agrāk. Kādus ieguvumus sniedz šis rotaļu veids? Galvenokārt, bērni iemācās saprast, ka katrs cilvēks ir individuāls, katram ir savas rakstura iezīmes, viedoklis, intereses un loma sabiedrībā. Tāpat bērns izprot, ka katram ir savi veicamie uzdevumi. Piemēram, vecāki dodas uz darbu, bet bērniem ir jāiet uz bērnudārzu. 

Kā atbalstīt bērnus šajā posmā? Rotaļu klucīšu komplektos atrodamās LEGO DUPLO figūras perfekti noderēs dažādās lomu spēlēs. Nākamreiz, kopā rotaļājoties, sadaliet savas lomas, piemēram, pircējs un pārdevējs, šoferis un pasažieris, skolotājs un skolēns. Izspēlējiet dažādas ikdienas situācijas un tad apmainieties lomām. Vēl var izmēģināt uz brīdi ieņemt bērna lomu un mazajam iedalīt vecāka lomu – tas lieliski noderēs, lai mazais labāk izprastu un iepazītu vecāku ikdienu un pienākumus.
 

LEGO® DUPLO® (10861) Manas pirmās emocijas

Palīdziet savam mazulim iemācīties atpazīt un saprast dažādas emocijas kopā ar šiem košajiem, no DUPLO klucīšiem saliekamajiem tēliem LEGO® DUPLO® komplektā 10861 “Manas pirmās emocijas”. Pagrieziet divpusējo sejas klucīti, lai izpētītu dažādas sejas izteiksmes, bet no divpusējiem stāstu klucīšiem radiet savas pasakas par noskaņojumiem un jūtām, izmantojot šo rotaļlietu, lai apgūtu ko jaunu. Rotaļājoties ar krāsainajiem klucīšiem, stundas paskries nemanot, turklāt attīstīsies bērna valodas prasmes.
 

Reklāma
Reklāma

LEGO® DUPLO® (10863) Mans pirmais dzīvnieku klucīšu komplekts

Mazuļi varēs aizrautīgi būvēt paši savu dzīvnieku vilcienu ar LEGO® DUPLO® komplektu 10863 “Mans pirmais dzīvnieku klucīšu komplekts”. Palīdziet viņiem sašķirot klucīšus pēc krāsām un būvēšanas laikā stāstiet par katru attēlā redzamo dzīvnieku: zilonis, kam snuķis kā slidkalniņš, krokodils ar atplestiem žokļiem, lauva ar atvērtu muti, žirafe ar lokanu kaklu un balts putns. Košie un lielie DUPLO klucīši ir īpaši radīti, lai būtu ne tikai aizraujoši un interesanti, bet arī droši, turklāt tiem ir ērta uzglabāšanas kaste.