Kas ir mūsu darbošanās kastē? Mammas pieredze

Darbojoties ar bērnu, ne tikai mums vecākiem ir jāattīsta sava fantāzija, iztēle un jāizdomā ar, ko nodarbināt bērnu, bet  ir nepieciešami dažādi materiāli, lai nav garlaicīgi. Tad nu šeit varat ielūkoties mūsu darbošanās kastē un materiālos, kas ir neliela daļa no visa kā.

FOTO: Shutterstock.com

Tātad – KAS IR MŪSU DARBOŠANĀS KASTĒ!

Kā mēs to pielietojam un kāpēc vajadzētu, protams, ne obligāti, bet šādā veidā nodarboties ar bērniņu.

 

Tas noteikti ir zīmēšanas papīrs.

Tie ir dažādi:

* vienkārši, kur zīmējam ar zīmuļiem, krītiņiem, flomāsteriem arī ar krāsām. Arī līmējam vis kaut ko, dažādus zīmējumus, formas. 

* akvareļu, kur vairāk darbojamies ar krāsām, ūdeni, krītiņiem, ā krītiņiem. Bet par to pastāstīšu citreiz.

 

Kā jau noprotat tie ir arī zīmuļi, krītiņi, flomasteri

Ar,kuriem zīmējam, mācamies krāsas, "puses" liekot, piemēram, sarkano krāsu labajā pusē un dzelteno kreisajā pusē.

Elīna jau ļoti labi zina, kura ir labā roka/ kāja un kreisā, tā pat arī uz reiz ir labā puse vai kreisā puse.

Mazais piņģerotiņš Līva gan vēl zīmē, bet neatdzīst neko, kas ir lillā krāsā.

 

Krāsas ir neatņemama sastāvadaļa, ar kuru attīstīt bērnu. Gan zīmējot, velkot vienkārši svītras, līkločus, apļus u.c vai vienkārši aizkrāsojot baltu lapu kādā/ kādās krāsās, uz kuras var kaut, ko vēlāk pēc nošūšanas uzlīmēt. Piemēram, makaronus, mannu. Zinu zinu, tas taču ir ēdiens, bet tad jau ar speciālajiem materiāliem nebūs interesanti. 

Darbojamies gan ar ūdens krāsām, gan guaša krāsām. Viss atkarīgs no tā, ko mamma (es) esmu izdomājusi darīt. Un vai bērns to vēlas darīt. 
 

Otu lielumi gan iesākumā būs mazsvarīgi, bet ar lielāku būs vieglāk mazākam bērniņam. Ar laiku piedāvājot dažāda lieluma un materiāla otas.

 

Vēl mēs darbojamies ar dažādiem dabas materiāliem - lapām, ozolzīlēm, kastaņiem, akmeņiem, gliemežvākiem un vēl un vēl materiāliem. 


Materiālu izvēle ir ļoti plaša, tikai jāpadomā mums vecākiem un bērniem būs interesanti!
 

Pašlaik mums top zīļu krelles! 

Vēl, protams, ir aplikāciju papīrs, kartons, gan divpusējs aplikāciju papīrs, gan no vienas puses krāsains.


Aplikāciju papīram ir daudz un dažādu pielietojumi -

* Veidot dažādas formas - kubiņus, trījstūrus, apļus, tad tos pielīmēt uz baltas lapas. Tā pat šādas pašas figūras var pārgriezt uz pusēm un, lai bērns sameklē vienādās puses, gluži kā puzle, jau sarežģītāk salikt vairākās krāsās apļus, u.c figūras, pārgriezt uz pusēm un, lai samekle atkal vienādas formas UN krāsas.

* Tā pat var plēst pa gabaliņiem un aizlīmēt dažādas formiņas, lietas, piemēram, uzzimētu ābolu aplīmē ar dažāda lieluma saplēstiem aplikācijas gabaliņiem.

* Vēl var sazīmēt dažādus augļus uz atiecīgās krāsas aplikācijas papīra un  pirms zīmēšanas jautāt bērnam, piemēram: "Kādā krāsā ir banāns? Uzzīmēsim uz tās krāsas papīra banānu un izgriezīsim to." Pēc tam jau ar sagatavotajiem augļiem un dārzeņiem var darīt ļoti daudz,ko. Veidot augļu grozu, varīt dārzeņu zupu u.c Tādā veidā attīstot bērnam gan fantāziju, gan atmiņu.

Ideju ir daudz un dažādu.

Arī ar krāsaino kartonu var darīt, ko līdzīgu. Mums gan topā dažādu grāmatiņu veidošana.

 

Vēl ļoti patīk plastilīns un modelēšanas pasta.

Plastilīns ir ļoti labs mazajiem pirkstiņiem, iztēlei un , protams, krāsu mācīšanai un / vai atkārtošanai. 

Galvenais iemācīt, to neēst :D 

Ar plastilīnu var darboties ilgi un dikti. Mums talkā nāk arī grāmata, kur parādītas dažnedāžādas figūras, dzīvnieki. Grāmatu aizņēmāmies no radiem, bet tā ir vienkārši fantastiska, ka apsveru domu vai nu to iegādāties vai ieskenēt.

 

Tā pati plastilīna mīcīšana ir varena nodarbe, ko var darīt arī apsēžoties dīvāna.

Reklāma
Reklāma

Ja tomēr bail ir dot mazajiem plastilīnu, talkā var nākt "Sāļā mīkla", kura pilda tādas pašas funkcijas, kā plastilīns, tikai viens bet, ja velamies saglabāt izveidotās figūriņas, tās ir jāizkarsē.

Dodamies tālāk un nākošā lieta/ materiāls, kam es saku "jā" darbojoties, ir dzija.

Kāpēc? Tāpēc, ka to sagriežot dažādos gabaliņos arī var izmantot kā līmejamo materiālu. Piemēram, veidojot meitenīti - mati no dzijas, kleita no aplikāciju papīra u.c un darbiņš gatavs.

Vate - drīz klāt Ziemassvētki, tad nu izveidosim aplikāciju eglīti un vates sniedziņu. Elementāri vecākiem izdomāt, betniem mazliet grūtāk, bet izpildot patīkama darbošanās sajūta.

 

Vīrs reiz man teica, ka es laikam varu realizēt visu . :D Kas zina, var būt tā arī ir, taču daudz, ko no it kā metamā laukā izmantoju, lai darbotos ar meitenēm, piemēram - 

* Dāvanu maisiņi (vairāk gan tie, kas ir saplīsuši) Var izmantot tā pat kā aplikāciju papīru. Viss atkarīgs no dāvanu maisiņa raksta/ zīmējuma.

Tā pat arī tualetes papīra rullīši. 

Ar tiem var ļaut vaļu iztēlei uz urrā. Ar mūsu darbiņiem padalīsimies arī :)

 

Vēl, protams, olu kastes, plastmasas pudeles, sērrkociņu kastītes un gandrīz izdegušas sveces ,izlietotas ziepes u.c lietas, ko daudzi tā pat izmet, bet es salieku kastē, jo ir jau doma,ko ar to var izdarīt.

 

Vēl labs komplektiņš ir balons, pva līme un avīzes.

 

Tad nu sanāk gan dzīvnieku sejas, podi, lapmas kupoli u.c

 

Vēl nedrīkst aizmirst dažāda materiāla audumus, kurus mazāki bērni var līmēt jau iepriekš sagatavotus, bet liekāki bērni paši jau var mēģināt iesākumā vienkārši griezt, vēlāk jau  noteiktas formas, kontūras. Attīsta tausti sajūtot materiālu dažādību.

 

 

 

Var būt pirktie auduma gabaliņi var arī izmantot un sagriezt, piemēram, vecās drēbes.

 

Es noteikti pie materiāliem vēl atļaušos pielikt salvetes un pašu tualetes papīru.

Ko ar to dara? kaut vai vienkārši tā pat saplēš un pēc tam pielīmē. Vai arī salvetes ar rakstu var izmantot, veidojot zīmējumus dekupāžas metodē. Šī metode gan noderēs lielākiem bērniem.

Arī glancētie žurnāli, veikalu avīzītes lieliski noder nodarbinot bērnus.

 

Ak jā, nedrīkst aizmirst arī mājās atrodamās ēdamās lietas - 

* kartupelis (dažādu formu veidošanai kopā ar krāsām)

* mannā (iejusties kā smiltīs, smilšu kastē)

*makaroni, grūbas, pupas, auzu pārslas (līmēt no tām var pilnīgi jeb ko!) 

 

Vēlreiz piebildīšu, ka šī ir tikai maza daļiņa no idejām un materiāliem mūsmājās.

Lai Jums radoša un fantastiska darbošanās ar bērnu/iem!