Kā sadzīvot ar bitēm, lapsenēm un iršiem?

Klāt vasara, un līdz ar to arī dārza darbi, atpūta brīvā dabā, atvērti logi un basas kājas. Teju katram ir gadījies savā ceļā sastapt izbiedētu biti, lapseni vai irsi, kuru dzēliens var būt ne vien sāpīgs, bet alerģiskiem cilvēkiem – arī dzīvībai bīstams. Ik gadu apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) saņem desmitiem atlīdzību pieteikumu par kukaiņu kodumu sekām. Apdrošinātājs aicina iedzīvotājus siltajā laikā būt jo īpaši piesardzīgiem, gan dodoties dabā, gan malkojot dzērienus no nenoslēgtiem traukiem vai baudot saldumus un augļus, kas pievilina kukaiņus.
Kā sadzīvot ar bitēm, lapsenēm un iršiem?

FOTO: Shutterstock.com

Kā sadzīvot ar bitēm, lapsenēm un iršiem?

Ieteikumi drošai sadzīvošanai ar kukaiņiem

  • Ja nevēlies lapseņu klātbūtni īpašumā, tas ir regulāri jāapseko. Ja redzi lapseni dārzā – nav jāuztraucas, bet, ja pie mājas, tad gan jāpaskatās, kurp tā dodas, – iespējams, uz pūzni kaut kur mājas tuvumā.
  • Nonākot pūžņa tuvumā, jāizturas mierīgi un jāatturas no vicināšanās ar rokām. Mierīgi jāiet garām. Ja lapsene iepinas matos, tad gan jāmēģina to ātri dabūt ārā. 
  • Lapseņu vai iršu pūzni visdrošāk likvidēt ziemā vai agrā pavasarī, kad pūznī nav lapseņu. Ja jauns pūznis tiek veidots blakus iepriekšējam, mātīte, visticamāk, ir pārziemojusi kādā slēptuvē kaut kur tuvumā. Neapdzīvotos bēniņos pūžņi ir visai bieži sastopami. 
  • Nebūtu ieteicams likvidēt lapseņu vai iršu pūžņus pašu spēkiem, labāk uzticēt šo uzdevumu speciālistiem – dezinsekcijas uzņēmumiem, kas to paveiks profesionāli un droši. Ja pūznis iekārtots sabiedriskā ēkā, talkā var saukt arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu.
  • Kafejnīcās jāskatās, vai ap dzērieniem nelidinās kāds kukainis. Paša spēkiem tas no dzēriena ārā netiks, bet to iedzert ir bīstami. 
  • Vasaras laikā dzērieniem no skārdenēm, pudelēm un citiem traukiem ieteicams izmantot salmiņus, jo tie gandrīz simtprocentīgi pasargās no kukaiņu bīstamajiem dzēlieniem mutes dobumā un rīklē.
  • Bērniem iespējams iegādāties un izmantot burciņas vai krūzes ar vāciņu un salmiņu, kas ir gan mazajiem interesantas, gan drošas.
  • Staigājot ar basām kājām, esi uzmanīgs – īpaši zem augļu kokiem, kur lapsenes sastopamas visvairāk.
  • Dodoties pie dabas ogot, sēņot, strādājot vai atpūšoties dārzā, velc apģērbu ar garām piedurknēm un bikšu starām, kā arī lieto repelentus – ziedes un dezodorantus pret kukaiņu kodumiem.
Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti