5 lietas, ko pārrunāt ar bērniem par drošu uzvedību uz ceļa un sabiedriskajā transportā

Vai Tavs bērns jau patstāvīgi mēro ceļu no mājām uz skolu? Vai viņš ir iepazinies ar ceļu satiksmes drošības noteikumiem un zina, kā rīkoties, ja sabiedriskajā transportā palaista garām izkāpšanas pietura?
5 lietas, ko pārrunāt ar bērniem par drošu uzvedību uz ceļa un sabiedriskajā transportā

FOTO: Shutterstock.com

Bērni savās ikdienas gaitās var nonākt dažādās problēmsituācijās – ja pieaugušais izdomās, kā pareizi rīkoties, tad bērns var apjukt un nonākt bīstamā situācijā. Autotransporta direkcija informatīvās kampaņas “Mazs pasažieris – lielāka uzmanība!” ietvaros aicina vecākus kopā ar bērniem atjaunot zināšanas par drošu uzvedību uz ceļa un sabiedriskajā transporta, īpaši gada tumšajā laikā. 

 

Spilgts apģērbs un atstarotājs – priekšnosacījums drošībai uz ceļa

Ziemas tumšajā laikā redzamība uz ceļa pasliktinās – to ietekmē ne tikai tumšais laiks, bet arī sniegs un lietus. Ja bērnam mugurā ir tumšas drēbes, citiem satiksmes dalībniekiem – gājējiem, automašīnām, sabiedriskajam transportam – viņš nav saredzams. Krāsaināks un spožāks apģērbs var pasargāt bērnu no bīstamām situācijām, tāpat būtiski, ka pie bērna apģērba abās pusēs, kā arī pie somas ir pielikts atstarotājs, kas transportlīdzekļu vadītājiem palīdzēs viņu laikus pamanīt. Bērniem, kas mēro ceļu uz skolu no mazpilsētām un pārvietojas tuvāk lielajiem satiksmes ceļiem, noderēs atstarojošā veste. Kā arī lielisks palīgs var būt mobilais telefons un tajā atrodamā zibspuldzes gaisma.
 

Kā sagatavot bērnu patstāvīgam un drošam ceļam uz skolu, izmantojot sabiedrisko transportu?

  • Bērns vecumā no 7 gadiem var būt gatavs patstāvīgi mērot ceļu līdz skolai, pulciņam vai citur, taču būtiski viņam laikus iemācīt drošu uzvedību uz ceļa un sabiedriskajā transportā, lai izvairītos no bīstamām situācijām.
  • Vislabāk bērns jaunu informāciju un uzvedības normas var iemācīties praksē, tādēļ vecākiem kopā ar bērnu vairākkārt jāiziet konkrētais maršruts, lai bērns, lieki nedomājot, pārzina ceļu no mājām līdz skolai.
  • Ja īsākajā maršrutā ir kādi bīstamāki ceļa posmi, piemēram, ceļš bez ietves, tuvumā neesošas gājēju pārejas, tumšāki ceļa posmi, vēlams izvēlēties garāku, bet drošāku ceļu līdz mājām.
  • Svarīgi, lai bērns zina adresi, kurā vēlas nokļūt, lai nepieciešamības gadījumā var lūgt palīdzību apkārtējiem.

 

Uz ceļa un sabiedriskajā transportā jābūt uzmanīgam un klātesošam

Bērnam jāiemāca, ka, patstāvīgi pārvietojoties uz ceļa vai sabiedriskajā transportā, vienmēr jābūt uzmanīgam par apkārt notiekošo. Jāizvairās lietot austiņas un mobilais telefons, kas novērš bērna uzmanību ne tikai uz ceļa, bet arī sabiedriskajā transportā, jo bērns var nepamanīt braucošu auto vai transportā palaist garām savu izkāpšanas pieturu, tādējādi nonākot bīstamā situācijā.

 

Kā pārliecināties par ceļa drošu šķērsošanu?

Reklāma
Reklāma

Pārvietojoties ar reģionālo sabiedrisko transportu, ne vienmēr pie pieturām ir izveidotas  gājēju pārejas, tādēļ īpaši svarīgi atcerēties pamatnoteikumus drošai ceļa šķērsošanai. Neatkarīgi no tā, vai ceļu šķērso pie gājēju pārejas, pie luksofora, vai arī vietās, kurās nav gājēju pārejas, pirms ceļa šķērsošanas vienmēr jāpaskatās pa kreisi un pa labi. Ja bērns ir izkāpis no sabiedriskā transporta un vēlas šķērsot ceļu, vispirms obligāti jāpagaida, kad autobuss ir atstājis pieturu.  Kamēr autobuss vēl ir pieturā, tas aizsedz skatu uz ceļu, tādēļ bērns var nepamanīt garām braucošās automašīnas, kā arī autobusa šoferis var nepamanīt bērnu, kas autobusa priekšā vēlas šķērsot ceļu.

 

Kā bērnam rīkoties, ja sabiedriskajā transportā gadījies nonākt problēmsituācijā?

Aizmigt sabiedriskajā transportā vai spēlēt interesantu spēli telefonā un palaist garām savu izkāpšanas pieturu var gadīties jebkuram, taču bērns šādā situācijā var apjukt, nezināt, kā rīkoties un nonākt bīstamā situācijā. Ja bērns palaiž garām savu izkāpšanas pieturu, pazaudē braukšanas biļeti vai izkāpj nepareizajā pieturā, vienmēr jāvēršas pie transportlīdzekļa šofera, citiem pasažieriem vai līdzcilvēkiem pēc palīdzības.

 

Mūsdienās teju ikvienam bērnam pieejams mobilais telefons, tādēļ svarīgi tajā primāri saglabāt vecāku telefona numurus, lai bērns nepieciešamības gadījumā var sazināties ar vecākiem un informēt par savu atrašanās vietu. Ja bērns vēl telefonu neizmanto vai tas izlādējies, vecāku numurus vajadzētu uzrakstīt uz lapiņas, kuru jāieliek viegli pieejamā vietā bērna somā vai jakas kabatā.

Plašāk par bērnu drošību uz ceļa un sabiedriskajā transportā, kā arī padomus par atbilstošāko rīcību problēmsituācijās var lasīt Autotransporta direkcijas mājaslapā ŠEIT.

Saistītie raksti