Uz festivālu ar bērnu: kā, lai būtu droši?

Atsākoties aktīvai festivālu sezonai, sabiedrībā uzjundī tēmas par to, vai uz mūzikas festivālu būtu jādodas ar bērnu. Ja jā – kas jāņem vērā un kā to darīt, lai būtu pārliecība par bērna drošību un labsajūtu? Par to viedokli jautājām ārstei-psihoterapeitei Laurai Valainei.
Bērna labsajūta šādā vidē, kas primāri viņam nav piemērota, svaru kausos ir būtiskāka nekā vecāku labsajūta.

FOTO: Shutterstock.com

Bērna labsajūta šādā vidē, kas primāri viņam nav piemērota, svaru kausos ir būtiskāka nekā vecāku labsajūta.

Uz festivālu ar bērnu – jā vai nē

Tas, vai uz mūzikas festivālu doties ar bērnu, būs atkarīgs no vairākiem faktoriem. Vecākiem jāņem vērā, cik liels un skaļš ir šis festivāls, kāds ir bērna vecums, vai festivālā ir padomāts par klusākām atpūtas zonām vai zonām, kas domātas tieši vecākiem ar maziem bērniem. Tāpat jāskatās, kāds ir bērna temperaments – ja viņam patīk pasākumi, ja bērns ir atvērts dažādai pieredzei, tad festivāla apmeklējums bērnam būtu patīkams piedzīvojums.

 

“Vecākiem ir jāizvērtē vairāki aspekti. 

Ar pavisam mazu bērnu, mazuli līdz pusotra gada vecumam, nerekomendētu doties uz festivālu, bet, ja vecāki nevēlas šo piedzīvojumu atlikt, tad noteikti jāievēro daži priekšnoteikumi, lai tas būtu droši mazulim un patīkami vecākiem,” 

situāciju ieskicē Laura Valaine. Savukārt festivāla apmeklēšana jau ar skolas vecuma bērnu var būt kā kopīgs piedzīvojums. Pirms festivāla apmeklēšanas ieteicams ar bērnu izrunāties par to, ko viņš gribētu redzēt no festivāla. Īpaši, ja bērnam ir kāda mīļa grupa vai mūziķis, kas uzstāsies festivālā, tā var būt jauka pieredze.

 

Ja uz festivālu dodies ar bērnu

  • Zīdainim un mazākam bērnam lietojiet skaņu slāpējošas austiņas. Tas pasargās mazuļa austiņas no lielā trokšņa, kas mēdz būt festivālos.
  • Izvēlieties vietas, kur nav tik daudz cilvēku, nedrūzmējieties. Ja festivālā ir mazuļu zona, droši izmantojiet to, lai atpūtinātu bērnu un atvilktu elpu paši.
  • Lielākiem bērniem, kas jau staigā kājām, sagatavojiet piespraudes ar bērna vārdu un vecāku kontaktinformāciju. Tas kalpos par drošības līdzekli gadījumā, ja bērns noklīst no vecākiem.
  • Ņemiet vērā, ka dodoties ar bērnu uz festivālu, jābūt gataviem, ka jebkurā brīdī jādodas uz mājām, jo bērnu šāda vide var pārstimulēt.
  • Bērna labsajūta šādā vidē, kas primāri viņam nav piemērota, svaru kausos ir būtiskāka nekā vecāku labsajūta.

 

Ko mācīt bērnam, ja sanāk apmaldīties

Pirms došanās uz festivālu ar bērnu, vecākiem ar bērnu ir jāpārrunā drošības aspekti. Vecākiem ir jāapzinās, ka došanās uz festivālu ir risks, tāpēc pret to ir jāizturas atbildīgi. Ierodoties festivālā ar bērnu ir jāpārrunā:

Reklāma
Reklāma
  • Kā izskatās organizatori un atbildīgie cilvēki, kam var lūgt palīdzību,
  • Izpētīt, kur atrodas informācijas stends, kur var vērsties pēc palīdzības,
  • Sarunājiet tikšanās vietu, ja sanāk nomaldīties. Tai jābūt vietai, ko ir viegli atrast un par kuru var viegli pastāstīt citiem. Iemāciet bērnam par to pajautāt: “Es meklēju informācijas/ Zaļo/ Mazuļu telti, palīdziet, lūdzu man to atrast.”

 

Vielu lietošana

Festivāli tomēr arī ir saistīti ar lielāku alkoholisko un citu apreibinošo vielu lietošanu, smēķēšanu. “Skaļa, piedrūzmēta vide, kur pieaugušie un jaunieši lieto atkarību izraisošas vielas, bērnam ir traumatiska pieredze. Arī pašiem vecākiem, dodoties uz festivālu ar bērnu, ir jādomā par savu alkohola vai nikotīna saturošu produktu lietošanu. Ievest bērnu koncertā, kur ir viņa mīļākā grupa, bet apmeklētāji nav kontaktā ar realitāti, var būt traumatizējoši, tāpēc vecākiem šis aspekts rūpīgi jāpārdomā un jāizvēlas laiks, vieta un koncerti, kur ir bērniem draudzīgāka vide,” pārdomāt šo jautājumu aicina Laura Valaine.

 

Kā festivāla “Summer Sound” rīkotāji rūpējas par bērniem draudzīgāku vidi? 

  • Bērniem līdz 10 gadu vecumam ieeja bez maksas,
  • Festivālā darbosies bērnu zona festivāla mazākajiem apmeklētājiem. Divu dienu garumā “Summer Sound" bērnu pilsētiņā kopā ar Krāsu Karuseli bērni varēs spēlēt spēles, apmeklēt radošās darbnīcas, apgleznot sejas un izbaudīt īstu festivāla jautrību! Programmā: sausā ledus šovs un eksperimenti, vakara pasaciņu lasījumi, burbuļu šovs un ēnu teātris.
  • Bērnu pilsētiņā bez vecāku uzraudzības var atstāt bērnus no 4 gadu vecuma.

 

Maija Skrējāne, festivāla "Summer Sound" un divu bērnu mamma, vecākiem, dodoties uz festivālu ieteiktu ņemt līdzi skaņu slāpējošās austiņas, tāpat bērnam ar flomāsteru uz krekla var uzrakstīt lieliem burtiem “MAMMA” un telefona numuru. 

Tāpat jāatceras par cepuri, saules krēmu, ūdeni, ūdens necaurlaidīgām biksēm un citu atbilstošu apģērbu.  

“Es strādāju festivālos padsmit gadu un abi mani bērni no pusgada vecuma dodas uz festivāliem un koncertiem. Mums vienmēr ir līdzi auklīte, mana mamma, kura ievēro visu, lai bērniem festivālā būtu droši,” pieredzē dalās Maija.

Saistītie raksti