Braukšana ar velosipēdu: svarīgākais, kas jāpārrunā ar bērnu par drošību

Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām un bērni varētu droši turpināt baudīt brīvlaiku un dažādas aktivitātes, Valsts policija aicina vecākus ar savām atvasēm pārrunāt noteikumus, kuri jāņem vērā, pārvietojoties satiksmē ar velosipēdu.
Lēnāk brauksi – tālāk tiksi.

FOTO: Unsplash.com

Lēnāk brauksi – tālāk tiksi.

Vecums  

Bērni, kuri ir vecāki par desmit gadiem, paši patstāvīgi var pārvietoties ar velosipēdu pa brauktuvi vai nomali, ja ir nokārtots eksāmens un saņemta velosipēdista apliecība.

Velosipēdista apliecība 

Velosipēdista apliecību var iegūt no 10 gadu vecuma, nokārtojot datorizētu satiksmes drošības eksāmenu (testu) CSDD.

Aizsargķiveres lietošana

Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem, braucot ar velosipēdu, galvā jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei. Skrituļojot vai braucot ar skrejriteni nav obligāta, bet ļoti rekomendējama.

Aizsargu lietošana 

Pēc Ceļu satiksmes noteikumiem aizsargu lietošana nav obligāta bet ir ļoti ieteicama, jo ceļu, elkoņu un plaukstu sargi var pasargāt no traumām. Krītot no velosipēda, skrituļslidām vai skrejriteņa var gūt ļoti smagas traumas, arī lūzumus.

Velosipēda aprīkojums

Pirms doties izbraucienā vecākiem kopā ar bērnu jāpārbauda un jāpārliecinās par velosipēda tehnisko kārtību – tam jābūt aprīkotam ar bremzēm, gaismu atstarotajiem (un diennakts tumšajā laikā jābūt ieslēgtiem lukturiem (priekšā – balts, aizmugurē – sarkans).

Droša vieta

Reklāma
Reklāma

Velosipēdu vadītāji drīkst pārvietoties pa velojoslu, velosipēdu ceļu vai gājēju un velosipēdu ceļu, pa brauktuvi iespējami tuvāk brauktuves labajai malai, brauktuves nomali vai pa ietvi.

Velosipēdu vadītāji nekādā veidā nedrīkst apdraudēt vai traucēt gājējus. Gājējiem, pārvietojoties pa ietvi, ir priekšroka.

Aizliegts braukt pa brauktuvi, ja tam blakus atrodas velosipēdu ceļš.

Droša pārvietošanās 

Velosipēdistam jāievēro īpaša piesardzība šķērsojot brauktuvi, šķērsojot krustojumu un šķērsojot izbrauktuves no pagalmiem.

Atbilstošs ātrums

Lēnāk brauksi – tālāk tiksi. Velosipēda vadītājam vienmēr jāizvēlas tāds braukšanas ātrums, kas neapdraud ne savu, ne citu satiksmes dalībnieku drošību.

Ceļu satiksmes noteikumu ievērošana

Piedaloties ceļu satiksmē ļoti svarīgi pārzināt un ievērot ceļu satiksmes noteikumus. 

Velosipēdu vadītājiem aizliegts: braukt, neturot stūri, braukt, turoties pie cita braucoša transportlīdzekļa, pārvadāt kravu, kas traucē vadīšanu vai apdraud citus ceļu satiksmes dalībniekus.