Mediķi: Paliekot majās, mainās bērnu traumu raksturs, bet ne skaits

Iestājoties siltai sezonai, mediķi atgādina drošības noteikumus vecākiem, ko pārrunāt ar bērniem. Šajā laikā nesamazinās traumu skaits, bet mainās traumu spektrs. Sevišķi tas ir jūtams šobrīd, kad bērni vairāk laika pavada pašizolācijā un mājās ar vecākiem. 

 

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ķirurgs Jānis Upenieks pauž, ka mainās traumu spektrs, bet diemžēl nemainās traumu skaits. Gan bērni, gan vecāki nocietušies pēc būšanas ārā, bet uzmanība pret riskiem ir būtiski samzināta.

Lai arī vecāki ir mājās, viņi koncentrējas attālinātā darba veikšanai, tāpēc ne vienmēr gatavi pieskatīt arī to, ko mājās dara bērns. Līdz ar to šobrīd nav tādu traumu, ko senāk guva sporta stundās vai starpbrīžos skolā, novērojis anestezologs reanimatologs Roberts Fūrmanis.

Katrai vecuma grupai ir savs traumu īpatsvars. Apdegumiem pakļauti mazāki bērni, batuti ir traumu gūšanas vieta lielākiem bērniem, šī tendence saglabāsies, tikai izmaiņas būs traumu  kopskaitā.

Pavasarī riteņbraukšana ir visas ģimenes kopēja nodarbošanās, tiek gūtas arī traumas. Ķiveres nelieto visi ģimenes locekļi, ne vienmēr vecāki paši izmanto ķiveres, ne vienmēr bērniem tās pērk. Tomēr kopaina uzlabojas – mazākiem riteņbraucējiem ķiveres jau var redzēt aizvien biežāk.

Šī brīža aktualitāte ir dezinfekcijas līdzekļu pieejamība mājās. Ģimenēs daudz pērk un lieto dezinfekijas līdzekļus, vecākiem jābūt vērīgiem, lai mazākie  bērni būtu pasargāti no tiem, nesaindētos, neiedzertu. Bērni un dezinfekcijas līdzekļi šobrīd ir tieši tas pats, kas sadzīves ķīmijas līdzekļu pieejamība bērniem mājās - te nav nekādas atšķirības ar citu sadzīves ķīmiju. Speciālisti iesaka dezinfekcijas līdzekļus neturēt bērniem pieejamā vietā, neliet tos, piemēram, “Coca colas” pudelē, par ko bērnam varētu būt interese.

Arī apdegumi ir bieža trauma mazajiem. Vecāki tur rokās mazuli un otrā rokā karstas kafijas krūzi, tas ir bīstami, jo bērnu interesē tas, kas vecākiem rokās.
 

Reklāma
Reklāma

Lasi arī:  Bērnu ķirurgs: jums ir tiesības padzert kafiju, bet bērnam ir tiesības neapplaucēties  
 

Batuti ir  traumu gūšanas vieta. Tāpēc ārsti īpaši uzsver, ka, lēkājot uz batutiem, jāievēro visi drošības noteikumi, uz batuta drīkst atrasties tikai pa vienam, noteikti nepieciešams pielikt batutam aizsargmalas – tā varētu mazināt lielu daļu no traumām.

Visu 'Ģimenes studija' raidījumu par bērnu traumām var noklausīties šeit: