Traumas sadzīves situācijās. Bērnu invaliditātes iemeslu TOP 3

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas apkopotie dati liecina, ka visbiežāk traumas tiek gūtas sadzīves apstākļos. Bērnu traumu galvenie iemesli ir vecāku neuzmanība, nepietiekama atbildība, kā arī zināšanu trūkums par bērniem drošu vidi un šīs vides uzturēšana. 

2019. gadā reģistrēti 99 bērni, kuriem invaliditāte piešķirta ievainojumu, saindēšanās un citas ārējās iedarbes seku rezultātā.

FOTO: Shutterstock.com

2019. gadā reģistrēti 99 bērni, kuriem invaliditāte piešķirta ievainojumu, saindēšanās un citas ārējās iedarbes seku rezultātā.

Latvija joprojām nevar lepoties ar saviem datiem, ja mēra prasmes nosargāt bērnus no traumām. Pie mums jau gadiem ilgi vairāk nekā citviet Eiropas Savienībā bērni mirst vai gūst invaliditāti traumu dēļ. Vecuma grupā līdz 4 gadiem pat vairāk nekā 80% no traumām bērni gūst tieši mājās. Turklāt parast traumu skaits palielinās, sākoties vasaras brīvlaikam, un nu mūsu bērni it kā pēkšņi tikuši brīvsolī. 

Vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv gatavo rakstu sēriju "Bērnu drošība mājās", tās izveidi atbalsta Rimi Bērniem.

 

85% no traumu guvušajiem bērniem ir vecumā līdz pieciem gadiem. Laikus novērtēta situācija un iespējamā riska paredzēšana var novērst traumu iespējamību. Profilaksei ir ļoti būtiska nozīme traumu un potenciālo risku novēršanā.

Kā liecina Veselības ministrijas sniegtā informācija, ir bērni, kuriem pēc sadzīviska rakstura traumas iegūšanas tiek piešķirta invaliditāte. 2019. gadā reģistrēti 99 bērni, kuriem invaliditāte piešķirta ievainojumu, saindēšanās un citas ārējās iedarbes seku rezultātā. 

Savukārt iemeslu TOP 3 veidojas šāds:
1. vieta. GALVAS IEVAINOJUMI
2. vieta. ACU TRAUMAS 
3. vieta. TERMISKI UN ĶĪMISKI APDEGUMI

85% no traumu guvušajiem bērniem ir vecumā līdz pieciem gadiem.

Rīcības plāns politraumas gadījumā
Ja ir gūta politrauma. un bērns ir bezsamaņā, pirmais, kas vecākiem ir jādara, – jānovērtē bērna stāvoklis, pārbaudot, vai viņš ir pie samaņas un elpo, un vai ir brīvi augšējie elpošanas ceļi. Bērnu nekādā gadījumā nedrīkst pārvietot, bet ir jāapskata un jānodrošina, lai viņam ir brīva mute un deguns. Gadījumā, ja ir galvas trauma, galvu kustināt nedrīkst, celt var tikai bērna apakšžokli. Ja bērns neelpo, tad ir jāatbrīvo elpošanas ceļi un jāveic 5 ieelpas. Zvanot ātrajai palīdzībai būtiski ir pateikt: kur, kas, cik cilvēku, kas izdarīts un vārds, uzvārds. Nolikt klausuli var tikai tad, kad klausuli noliek operators.

Svarīgi! Princips – bērnu aiztikt saudzīgi, nekustināt, nepārvietot un atbrīvot elpceļus – darbojas faktiski jebkuru traumu gadījumos. Jebkura kustināšana var beigties ļoti bēdīgi, tādēļ ir jānodrošina absolūts miers un pozīcijas nemainīšana.

 

Rīcības plāns acu traumu gadījumā
Bērniem mēdz būt arī acs ābola sasitumi – kontūzijas, kas gūtas sitienu rezultātā ar dažādiem priekšmetiem, piemēram, dūri, papēdi u.tml. Smagās acu traumas – atvērti ievainojumi, kuru gadījumā acs ābola sieniņa ir bojāta visā tās biezumā, kad nepieciešama acs ābola šūšana. Šādas traumas rodas, ja bērns sev iebaksta acī ar šķērēm, dakšiņu, zīmuli vai kādu citu spicu priekšmetu. Šādas traumas var radīt arī kaķa nagu skrāpējumi. 
Ja svešķermenis, piemēram, koka vai metāla skaidiņa, nokļuvis bērnam aiz plakstiņa, to izņem medicīnas personāls slimnīcā. Pirmās palīdzības ietvaros bērnam uz acīm
uzliek pārsēju. Arī tad, ja skaidiņa iedūrusies acī, izņemšanu veic medicīnas personāls. Tādā situācijā vecākam jāfiksē bērna rokas, lai viņš pats svešķermeni necenstos izraut.

 

Rīcības plāns apdegumu gadījumā
Kā liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sniegtā informācija, 2018.gadā reģistrēti  615 dažādu apdegumu gadījumi. Savukārt 2019. gadā - 498 gadījumi. Ja gadījusies situācija, kad bērns apdedzinājies vai applaucējies, svarīgi pēc iespējas ātrāk apdegušo, lejot ūdeni starp apģērbu un ādu. Ja iespējams, dzesēšanas laikā no traumētās ķermeņa daļas uzmanīgi jānovelk bērna apģērbs, apavi. Taču tos nedrīkst noplēst, ja apģērbs piededzis pie ādas. Izveidojušos pūšļus nedrīkst atvērt. Tāpat nedrīkst lietot ziedes, pūderus, dezinfekcijas līdzekļus un tautas medicīnas metodes. 

Svarīgi! Ja bērnam ir apdegumi vai applaucējumi, vienmēr ir vērts konsultēties ar mediķiem. Sejas un elpceļu apdeguma gadījumā vienmēr jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. 

 

_______________________________________

Reklāmas informācija 

Rimi bērniem

 

Rimi Bērniem programma sniedz iespēju vecākiem smelties idejas un uzzināt vērtīgus ekspertu padomus par to, kā aizraujošā veidā kopā ar saviem bērniem izzināt šo pasauli, spert pirmos soļus pretim jaunām lietām un radoši darboties kopā.