Pētījums: Žalūzijas ir bīstamas mazu bērnu veselībai un dzīvībai

Daudzu cilvēku mājokļos pie logiem ir žalūzijas. Kā liecina nesen veikts pētījums, žalūzijas ir bīstamas mazu bērnu veselībai un pat dzīvībai. 2017. gada decembrī publicētā rakstā žurnālā "Pediatric" teikts, ka daudz bērnu gūst dažādas traumas vai pat mirst logu žalūziju dēļ.

FOTO: Shutterstock.com

Mūsdienās žalūzijas plaši tiek izmantotas mājokļos visā pasaulē. Pētījumā teikts, ka žalūziju drošības sistēmas ir ievērojami uzlabotas, taču tāpat ik gadu ir vairāki bērni, kuri iet bojā žalūziju dēļ.

Bērnu ārsti uzskata, ka ražotājiem jāmēģina atrast cits veids, kā regulēt žalūzijas, lai maziem bērniem nebūtu iespējams sevi traumēt vai netīšām pakārties.

 

Lasi arī: Zēns teju pakaras žalūziju auklā. VIDEO, kas jāredz mammām un tētiem

 

Laika posmā no 1990. līdz 2015. gadam vairāk nekā 17 tūkstoši bērnu guva žalūziju izraisītas traumas, bet 271 bērns gājis bojā.

Reklāma
Reklāma

Izplatītākais nāves iemesls bijis sapīšanās žalūziju auklās. Pirms septiņiem gadiem žalūziju ražotāji atsauca vairāk nekā 50 miljonus romiešu stila žalūzijas. Tām bija pārāk garas auklas, kas attiecīgi radīja paaugstinātu risku, ka tajās var sapīties mazi bērni un mājdzīvnieki.

Pētījuma autori – Milvoki valsts bērnu slimnīcas ārsti uzsver, ka, neraugoties uz uzlabotiem žalūziju drošības standartiem, bērni turpina iet bojā. Arī žalūziju ražotāji uzsver, ka pie drošības tiek strādāts un jau nākamgad tiks prezentēta jauna žalūziju drošības sistēma, kas būšot liels solis uz priekšu bērnu drošības jomā.
 

Avots: LSM.lv