Eksperte: bērnu drošību var uzlabot, izmantojot tehnoloģijas un mācot pastāvību

Piecus līdz desmit gadus veciem, aktīviem bērniem, kuri ikdienā patstāvīgi apmeklē skolu, pulciņus, sporta nodarbības u.tml. un regulāri atrodas ārpus vecāku redzesloka, ir ļoti svarīgi gan iemācīties patstāvību, gan prast izmantot tehnoloģijas tā, lai tās palīdzētu rūpēties par par personisko drošību.

Bērnam pavisam noteikti jāiemāca pateikt “Nē!”

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam pavisam noteikti jāiemāca pateikt “Nē!”

Eksperte “Centrs Dardzedze” psiholoģe Daina Dziļuma atgādina, par ko būtu jārunā ar bērnu, pirms tas dodas dienas gaitās bez vecāku pavadīšanas. 

 

Bērnus līdz septiņu gadu vecumam nedrīkst atstāt bez uzraudzības
“Centrs Dardzedze” psiholoģe Daina Dziļuma atgādināja, ka Bērnu tiesību aizsardzības likums paredz, ka bērnam Latvijā līdz septiņu gadu vecumā vienmēr jābūt vecāku vai personas, kas nav jaunāka par 13 gadiem, uzraudzībā.

“Tāpēc, ja redzat pirmsskolas bērnu, kurš klaiņo apkārt viens, vajadzētu pavērot, vai tuvumā ir kāds, kurš viņu pieskata, painteresēties, kurp bērns dodas un, ja pieskatītāja tuvumā nav un nevaram ar viņu sazināties, vajadzētu izsaukt policiju. Nekur prom svešu bērnu nevajadzētu vest,” stāstīja Dziļuma.
 


Lasi arī:
Lietotnes vecākiem bērnu telefona satura uzraudzībai. Iesaka eksperte
Par mata tiesu no nelaimes! Tipiskās bērnu traumas un reāli pieredzes stāsti
Bērns viens mājās? Ko nosaka Latvijas likumdošana


 

Reklāma
Reklāma

Bērni jāradina pie patstāvības
Dziļuma uzsver, ka arī pēc septiņu gadu vecuma sasniegšanas katrā ģimenē ir jāizvērtē individuāli, kad bērnu var sākt laist vienu uz skolu, pulciņiem, vai rotaļāties ar draugiem pagalmā. “Lai šī pāreja būtu sekmīga, svarīgi jau kopš dzimšanas atbilstoši viņa vecumam attīstīt bērnā spējas sevi nomierināt stresa situācijās, parūpēties par sevi – atslēgt un aizslēgt durvis, pagatavot vienkāršu maltīti, apkopt sevi, nodarbināt sevi patstāvīgi, nemeklējot rotaļbiedrus, un lūgt palīdzību, kad nepieciešams,” tā Dziļuma.

Būtiski ir radināt bērnu pie patstāvības, taču tas jādara pakāpeniski un arī šeit talkā var nākt tehnoloģijas – piemēram, ja bērns tiek atstāts viens, tad svarīgi regulāri sazvanīties un ļaut bērnam zvanīt vecākiem.

Pirms laist bērnu ielās vienu, vispirms vajadzētu vairākas reizes iziet plānoto maršrutu kopā, aicinot bērnu  uzņemties “gida” lomu. Ja bērns, to darot, ir ļoti samulsis, tas liecina, ka viņš patstāvīgām gaitām vēl nav gatavs. 

Jāuzsver komunikācijas nozīme
Pirms radināt bērnu pie patstāvības, ar viņu ir jāpārrunā vairāki būtiski ar savstarpējo komunikāciju saistīti  autājumi. Pirmkārt, ir jāvienojas, ka, ja bērns kaut kur dodas, viņam par to ir jāinformē vecāki. Otrkārt, bērnam ir jāiemāca, kā sazināties ar vecākiem, vecvecākiem vai citiem ģimenei uzticamiem cilvēkiem. Treškārt, ar bērnu ir jāpārrunā, kādās situācijās jāsazinās ar tuviniekiem un kādās var un vajag zvanīt uz vienoto palīdzības dienestu numuru 112.

Ikdienas komunikāciju starp bērnu un vecākiem atvieglo speciāli radīti bērnu drošības pulksteņi, kas dod iespēju noteikt tālruņa numurus, uz kuriem bērns var zvanīt un no kuriem var zvanīt bērnam, tā izslēdzot saziņas riskus ar ģimenes lokam nepiederošām personām.


Jārunā, kā rīkoties riskantās vai “bailīgās” situācijās
Lai kā vecākiem gribētos domāt, ka viss būs kārtībā, bērnam noteikti ir jāzina, kā rīkoties, ja kaut kas iet greizi.
Noteikti jāizskaidro, ko darīt un pie kā vērsties, ja mājās noticis kas nelāgs, vai ja kļūst bail vai noticis kas slikts
uz ielas. “Piemēram, jāpastāsta, ka bērnam nevajadzētu slēpties vai bēgt uz nomaļām vietām, bet gan doties tur, kur ir daudz cilvēku, izstāstīt, kas noticis un saukt pēc palīdzības. Iepriekš vara pārrunāt ar bērnu, kas varētu būt drošie cilvēki - piemēram, policists, apsargs, pārdevējs vai ģimene ar bērniem,” skaidroja Dziļuma.

Viņa arī uzsvēra, ka bērnam pavisam noteikti jāiemāca pateikt “Nē!”, kas īpaši svarīgi ir situācijās, kad kāds svešs vai arī pazīstams cilvēks liek darīt ko bīstamu, nevēlamu un nepatīkamu. “Lai šo prasmi trenētu, vecākiem arī ikdienā vajadzētu cienīt bērna tiesības izteikt savu, no vecākiem atšķirīgu, viedokli,” piebilda Dziļuma.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar "Bite Latvia"