Kā bērnam izvēlēties auklīti?

Kas jāņem vērā, izvēloties cilvēku, kam uzticēt pieskatīšanai savu mazuli? Kā noteikt, vai auklīte ir gana laba? Un kur auklīti vispār meklēt?! Šķiet, vienas no vecāku lielākajām grūtībām ir tieši aukles atrašana. Pat, ja auklīte tiek meklēta tikai uz vasaras laiku, kamēr bērnudārzā brīvdienas. Ieteikumus sniedz geštaltterapeite un pedagoģijas maģistre Aija Baha-Velvele.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„Kā jau mēs zinām, tad nav nevainojamu vai ideālu cilvēku, tomēr ir iespējams atrast tādu auklīti, kas Jums un Jūsu bērnam būs vislabākā,” mierina geštaltterapeite Baha-Velvele. „Manuprāt, lai cilvēks uzņemtos šo atbildīgo aukles darbu, viņam ir nepieciešama mīloša sirds un nav nozīmes, vai auklīte ir gados jaunāka vai vecāka, vai tā ir sieviete vai vīrietis, vai ar augstāko pedagoģisko izglītība vai nē. Ja auklīte mīl bērnu smieklus, izprot mazo cilvēku jokus un delverības, labprāt ieskatās viņiem acīs un uzklausa, kā arī spēj noglaudīt galviņu, tad tā ir labākā auklīte pasaulē!”

Ja auklīte mīl bērnu smieklus, izprot mazo cilvēku jokus un delverības, labprāt ieskatās viņiem acīs un uzklausa, kā arī spēj noglaudīt galviņu, tad tā ir labākā auklīte pasaulē!

 

Kāds tuvinieks
Sarunāt vecmāmiņu, māsu vai tanti pieskatīt mazo, protams, pret materiālu un morālu atlīdzību. Tomēr jārēķinās, ja Jūs maksājat naudu par mazuļa pieskatīšanu, tad Jūs esat tādā kā priekšnieka lomā, un, kā jau zināms, ar radiniekiem labāk kopā nestrādāt, jo varat sabojāt attiecības. Turklāt radiniekiem var nebūt pedagoģiskā izglītība (ja pieskata vecāku bērnu) vai pieredze auklītes darbā. Šī modeļa pozitīvā puse ir tā, ka, atstājot mazuli radiniekiem, tomēr nebūs tik ļoti jāuztraucas par mazuli, kā gadījumā, ja auklīte būtu Jums svešs cilvēks.

Ar sludinājuma palīdzību
Auklīti var meklēt ar sludinājumu palīdzību. Diemžēl tas tiek atzīts par nedrošāko veidu. Pat pēc vairākkārtējām pārrunām Jūs nevarat būt pārliecināts, ka neesat kļūdījies. Tomēr tas ir ātrs meklēšanas veids, jo ir iespējams katru dienu tikties kaut vai ar desmit pretendentēm. Šis veids ļauj ģimenei pašai izvēlēties, kādu algu maksāt un kā - vai pa nostrādātām stundām vai dienām, vai "cieto algu" utt., kā arī izvēlēties kandidāti pēc Jūsu maciņa biezuma.

Vēl variants ir meklēt auklīti caur draugiem, radiem, paziņām. Šādos gadījumos bieži var atrast mīļas un gādīgas auklītes, kas ir omīšu vienaudzes. Diemžēl nereti šāds meklēšanas veids var aizņemt daudz laika. Meklēšanu var paātrināt, kļūstot par dalībnieku jauno māmiņu forumos vai domubiedru grupās, piemēram, portālā mammam.lv/tetiem.lv, kur diskusijas dalībniekiem ir īstie vārdi un fotogrāfijas. Meklējot auklīti ar draugu un paziņu starpniecību, Jūs varat uzzināt potenciālās auklītes plusus un mīnusus — līdz ar to varat izlemt, vai viņa Jums der vai nē.

Reklāma
Reklāma

"Savulaik mēs auklīti atradām, ieliekot sludinājumu portālā Draugiem.lv. Ak, jē, kādas tik meitenes nepieteicās!" pieredzē dalās mammam.lv/tetiem.lv radītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. "Visas atbildes, kurās vienīgais teikums bija "Cik jūs par to maksājat?", izdzēsu uzreiz. Potenciālās auklītes, kuras atrakstīja kādu rindiņu vairāk, piemēram, pastāstot par savu iepriekšējo pieredzi auklītes darbā utml., papētīju vairāk, ieejot viņu Draugiem.lv profilā. Liels bija mans pārsteigums, ka viena otra auklītes darba meklētāja savās bilžu galerijās bija paturējušas nakts ballīšu fotogrāfijas, kurās pašas ir manāmi iereibušas... Profils, ko cilvēks izveidojis, par viņu pastāsta neiedomājami daudz, tas lieti noderēja izvēles procesā," teic I. Akmentiņa-Smildziņa, norādot, ka auklīti tomēr atraduši tieši caur Draugiem.lv. 

Aģentūru pakalpojumi
Viens no variantiem ir vērsties pēc palīdzības aģentūrām, kas specializējas profesionālu bērnu aukļu atlasē. Tā ir iespējams atrast aukli ar pedagoģisko izglītību, zināšanām bērnu psiholoģijā, prasmēm pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā un citos svarīgos jautājumos. Ja auklīti meklē caur aģentūrām, par auklīti ir iespējams iegūt atsauksmes un rekomendācijas, tomēr šis nav lētākais meklēšanas veids, jo aģentūras ņem starpniecības maksu. Tajā pašā laikā ir arī ieguvumi - aģentūrās viss ir sakārtots, jo ir auklītes dažāda vecuma bērniem, ar dažādām valodu zināšanām, skolotāji, psihologi, auklītes, kuras ne vien pieskatīs mazuli, bet arī pagatavos viņam pusdienas, Jums vakariņas, kā arī uzkops Jūsu dzīves vietu. Jums tikai jāizvēlas, kādu auklīti gribat nolīgt. Visas aģentūru auklītes iziet speciālu apmācības kursu, lai labāk varētu pildīt savus darba pienākumus. Taču tas nenozīmē, ka aģentūrās jūs sagaidīs tikai "zelta auklītes" - tāpat visas kandidātes ir jāsatiek, jāizrunājas ar viņām un jāsaprot, vai šis cilvēks un viņa dzīves redzējums jums ir pieņemams.

Uzticieties saviem bērniem, jo viņi daudz labāk nekā mēs, pieaugušie, izjūt līdzcilvēkus, tāpēc, ja viņi Jums stāsta, ka auklīte ir superīga, tad tā arī ir, kā arī, ja bērns sūdzas, ka auklīte nu gan nav laba, tad visticamāk arī tā ir taisnība.


Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties auklīti:
•    Pieņemot darbā aukli, noteikti jāpalūdz viņai personu apliecinošu dokumentu, vislabāk pasi, un to nokopēt.
•    Pieņemot darbā jaunu auklīti, izskaidrojiet viņai viņas darba pienākumus. Piemēram, ja vēlaties, lai viņa mazgā un gludina veļu, brīdiniet viņu par to jau sākumā. Iepriekš stingri vienojieties, kādi pienākumi auklītei būs jāpilda un par kādu samaksu. Cik un par ko tiks maksāts papildus? Pārāk liela centība jāuztver piesardzīgi, jo, veicot papildus darbus, mazāk laika atliek tieši bērna pieskatīšanai, kas galu galā ir galvenais uzdevums. Turklāt esiet gatavi tam, ka agri vai vēlu aukle vēlēsies papildu samaksu par šiem papildu pienākumiem, kuri Jums it kā nemaz nebija vajadzīgi.
•    Ļoti svarīgas ir pārrunas. Ja neesat pilnībā pārliecināta par jauno auklīti, uzaiciniet viņu ciemos un pavērojiet, kā viņa komunicē, rotaļājas un uzvedas Jūsu mazuļa sabiedrībā. Notestējiet auklīti, piemēram, "Bērns negrib iet ārā rotaļāties. Ko jūs darīsiet? "  Svarīgi uzzināt, ko viņa domā, piemēram, par bērnu sodīšanu, par tukšu šķīvju izēšanu, par izklaidēšanos lielveikalos, utt., jo šādas sarunas laikā Jūs ne tikai uzzināsiet viņas domas, bet varēsiet izteikt savas vēlmes un izrunāt noteikumus. Geštaltterapeite Baha-Velvele uzsver: „Noteikumi ir svarīgi, jo tie disciplinē gan auklīti, gan bērnu, kā arī palīdz saplānot dienu.”

•    Ja parādās neapmierinātība par auklītes rīcību, to uzreiz vajadzētu pārrunāt, lai negācijas nesakrājas. "Reiz mūsu auklīte, kas ir jauna meitene, no rīta pie mums ieradās viegli caurspīdīgā kleitā, turklāt bez krūštura. Citu reizi atnāca tik īsos svārkos, ka, viņai pieliecoties, bija bail skatīties, vai un cik daudz zem svārkiem ieraudzīšu... Jutu, ka dusmas krājas, lai gan visādi citādi lieliska meitene. Temats grūts, tomēr meklēju un atradu vārdus, kā pateikt, ka nevēlos, lai mans bērns parkā tiktu izvests šādi ģērbta cilvēka pavadībā," stāsta Justīne, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā lietotāja.
•    Darba interviju ar potenciālo aukli var sarunāt pie viņas mājās, jo vide, kādā šis cilvēks dzīvo, daudz ko liecina par viņu.
•    Rekomendācijas vajadzētu ne tikai prasīt, bet arī piezvanīt kādam bijušajam darba devējam.
•    Ļoti vērtīgas mantas labāk tomēr glabāt aiz atslēgas.
•    Ar laiku aukle var kļūt par draudzeni. Tādā gadījumā nekavējoties jāizvēlas — vai nu aukles vai draudzenes statuss. Prakse un pieredze liecina, ka abi šie jēdzieni ir savstarpēji nesavienojami. Tāpēc, ja esat apmierināta ar aukles darbu, saglabājiet distanci un nejauciet lomas. Bet, ja aukle Jums kļuvusi par jaunu sirdsdraudzeni, meklējiet jaunu kandidatūru sava mazuļa pieskatīšanai.

„Kad auklīte ir izvēlēta, ir svarīgi pēc auklītes un bērna kopā pavadītās dienas, kad auklīte jau devusies mājup, aprunāties ar bērnu – nevis ar strupiem jautājumiem un atbildēm, kā prāta spēlēs, bet tā no sirds, ko labu dienā sadarījuši, kas jautrs vai skumīgs atgadījies, cik ilgi puncis burkšķējis, līdz dabūjis kāroto zupiņu vai konfekti? Uzticieties saviem bērniem, jo viņi daudz labāk nekā mēs, pieaugušie, izjūt līdzcilvēkus, tāpēc, ja viņi Jums stāsta, ka auklīte ir superīga, tad tā arī ir, kā arī, ja bērns sūdzas, ka auklīte nu gan nav laba, tad visticamāk arī tā ir taisnība, bet mums kā vecākiem, atliek noskaidrot un izprast iemeslus šim priekam vai sarūgtinājumam. Var gadīties, ka auklīte nav ļāvusi iztukšot visu konfekšu tūtu, bet bērns tamdēļ sadusmojies, tad mamma vai tētis ir tie, kas paskaidro, kas varētu notikt, ja bērns viens pats izēstu visus gardumus! Uzticēt kādam pieaugušajam savu visdārgāko pasaulē — bērnu —, nav viegli, jo sirdī mēdz būt bažas, bet tās var pārvarēt tikai tad, ja mēs pamēģinām, vērojam savas atvases un runājam par visu, kas mums svarīgs ar auklīti,” rezumē speciāliste.

"Noteikti jāņem vērā, ka bērns pirmajās dienās - un varbūt pat pēc mēneša - vecāku klātbūtnē priecīgs nemetīsies auklītei opā. Šādas izvēles gadījumā bērni pārsvarā tomēr izvēlas mammu un tēti, tāpēc nevajadzētu uzreiz domāt, ka auklīte ir slikta, neizdarīga," iesaka Inga Akmentiņa-Smildziņa.