Kāpēc bērni urbina degunu un ēd puņķus?

Reizi pa reizei mēs visi esam novērojuši, ka bērni mēdz urbināt degunu un reizēm pat apēst to, ko tur atrod. Klīniskā psiholoģe un spēļu terapijas metodes praktiķe Simona Raize konsultē “Mammamuntetiem.lv” par to, ko darīt vecākiem situācijās, kad pirmsskolas vecuma bērni urbina degunu un ēd puņķus.
Kāpēs mazie pirksti labprāt dzīvojas pa degunu?

FOTO: Shutterstock.com

Kāpēs mazie pirksti labprāt dzīvojas pa degunu?

Simona Raize atklāj, ka pēc novērojumiem, visizteiktāk bērni urbina degunu un ēd puņķus pirmskolas vecumā 2-4 gadu vecumā. Iemesli, kāpēc bērni to dara,

 var būt dažādi:

  1. Noskatās no citiem – ja bērns bērnudārzā redz, kā citi bērni urbina degunu, tad viņš arī atkārto šo darbību mājās;
  2. Trauksme un paaugstināts stress – ja bērnam ir satraukums, tad, urbinot degunu, viņš mazina savu trauksmi. Pastāv arī uzskats, ka, ja bērns urbina degunu un ēd puņķus, tad organismam kaut kas pietrūkst.

 

Ko darīt vecākiem?

Vecāku rīcības plāns ir atkarīgs no iemesla, kādēļ bērns urbina degunu un ēd puņķus:

Reklāma
Reklāma
  1. Ja bērns to ir noskatījies bērnudārzā no citiem bērniem, tad parasti pietiek ar to, ka vecāks bērnam paskaidro, ka tā nevajadzētu darīt un, ja degunā kaut kas niez, tad jāizmanto salvetīte. Bērni parasti ņem vērā šo aizrādījumu un ātri mācās.
  2. Ja bērns tomēr turpina deguna urbināšanu un neņem vērā vecāka aizrādījumu, tad jāskatās tālāk, kāds varētu būt iemesls. Iespējams, ka tā ir trauksme. Tādā gadījumā jāmēģina saprast, kas šo trauksmi ir radījis. Lielākoties bērna paaugstināta trauksme ir saistīta ar vecāku audzināšanas pieeju.

 

Trauksmainība ir ilglaicīgi paaugstināts stresa stāvoklis, tas nav tas pats, kas ik pa laikam paaugstinātas emocijas, kuras jāmācās regulēt. Trauksmei nav jābūt ikdienas sastāvdaļai. Reizēm tas notiek situācijās, kad bērna vajadzības netiek adekvāti nodrošinātās - tas var būt gan pāraprūpes, gan nepietiekamas aprūpes gadījumā. Līdz ar to bērns deguna urbināšanu neapzināti izmanto kā mehānismu, lai kontrolētu notiekošo.

Saistītie raksti