Vecākus aicina pievērst uzmanību bērna aktivitātēm tiešsaistes spēlē “Roblox”

“Roblox” ir viena no populārākajām bērnu tiešsaistes spēlēm visā pasaulē. Tā sniedz iespēju komunicēt ar citiem spēlētājiem, taču nereti spēlē novērojamas aktivitātes, kas nav piemērotas nepilngadīgai auditorijai.
Spēles Roblox virtuālā pasaule, kuru dēvē par Condo. (Foto: Ekrānuzņēmums)

FOTO: Ekrānuzņēmums

Spēles "Roblox" virtuālā pasaule, kuru dēvē par "Condo". (Foto: Ekrānuzņēmums)

Platforma darbojas kā digitāla pasaule – katrs spēlētājs izveido savu digitālo personāžu, ar kuru tas rakstiskā veidā var komunicēt ar citiem spēles dalībniekiem.

Katrs spēlētājs var izveidot arī savu digitālo pasauli, izmantojot platformas nodrošinātos izstrādes rīkus. Atšķirībā no citām spēlēm, telpu saturu veido tās lietotāji. Šī funkcija ir veicinājusi "Roblox" popularitāti videospēļu lietotāju vidū, taču radījusi riskus jaunākajiem tās lietotājiem.

 

Platformā arvien vairāk ir novērojamas seksuāla rakstura digitālās pasaules, kuras tiek dēvētas par “Condo”. Tās radītas ar mērķi izplatīt nepiedienīga rakstura saturu, izmantojot spēles personāžus.

Virtuālo telpu saturs atšķiras – sākot no dažādām aktivitātēm, kuras veic personāži, un beidzot ar rakstisku komunikāciju starp spēlētājiem par seksuāla rakstura tēmām. Īpašu satraukumu rada tas, ka tajās atrodas gan bērni, gan pieaugušie, kas potenciāli socializējas savā starpā.

Reklāma
Reklāma


Šīs digitālās pasaules parasti stundas laikā tiek likvidētas, taču tajās var pievienoties arī nepilngadīgie spēles lietotāji. Lai gan nepiedienīgajās “Roblox” tiešsaistes pasaulēs neviens spēlētājs nevar pievienoties nejauši, tie, kuri ir informēti par šādu telpu pastāvēšanu, var tās atrast un pievienoties.

 

Pēc jaunākajiem “Roblox” platformas publicētajiem datiem, 67% no spēles lietotājiem ir jaunāki par 16 gadiem. Tikai 14% ir sasnieguši 25 gadu vecumu. 2020. gadā teju 55% no spēlētājiem bija jaunāki par 13 gadiem.

Lietotāju skaita pieaugumu ietekmējusi Covid-19 pandēmija, jo bērni arvien vairāk laika pavada mājās un meklē veidus, kā izklaidēties.