Nebeidzamais stāsts – iesnas. Kā tās ātrāk apkarot?

Rudens, ziema un pavasaris – laiks, kad vecāki jau saspringst, izdzirdot vien, ka mazais šņaukājas. Atkal iesnas? Īpaši šobrīd, kad ar saslimšanas pazīmēm ir jāpaliek mājās, ir aktuāli pēc iespējas ātrāk izārstēt iesnas.

Bērniem, uzsākot bērnudārza gaitas, iesnas var būt arī 8–10 reizes gadā.

FOTO: Unsplash.com

Bērniem, uzsākot bērnudārza gaitas, iesnas var būt arī 8–10 reizes gadā.

Ko darīt, kolīdz mazajam parādās pirmās iesnu pazīmes, un kā rīkoties, lai iesnas pārietu pēc iespējas ātrāk, stāsta pediatre Daira Brenča (“Capital Clinic Riga”; Bērnu klīniskā universitātes slimnīca; Medicīnas centrs “Liepa”).

 

Ar iesnām slimo visi


Kā stāsta pediatre, ar iesnām slimo visi bērni: “Protams, katram atšķirsies tas, kā noritēs slimības gaita – ir bērni, kas iesnas pārslimo pavisam viegli, bet ir tādi, kam iesnas rada lielu diskomfortu un pazemina dzīves kvalitāti. Kad bērni sāk socializēties ar vienaudžiem, viņi sāk bieži pastiprināti slimot, īpaši ar augšējo elpceļu slimībām, kas ir arī iesnas. Tāpēc bērniem, uzsākot bērnudārza gaitas, iesnas var būt arī 8–10 reizes gadā, un vecākiem var likties, ka iesnas – tas ir nebeidzams stāsts.” Speciāliste norāda, ka bieži ir novērots: iesnām beidzoties, jau pēc neilga laika bērns ar tām saslimst no jauna. Īpaši izteikti tas ir drēgnajos un mitrajos gada laikos. “Es bieži vecākiem saku: ja ārā pil no debesīm, tad bieži vien bērniem pil arī no deguna,” situāciju ieskicē D. Brenča.

 

Kāpēc tik bieži?


Biežā slimošana šajos gada laikos saistīta arī ar sadzīves paradumiem – gada tumšajos mēnešos bērni vairāk uzturas slēgtās telpās un kolektīvos, kur vīrusa apmaiņa notiek daudz ātrāk. “Ir jāatceras, ka iesnas var būt dažādu veidu – vīrusu izraisītas, alerģiskās vai baktēriju izraisītas. Ir ļoti daudz – vairāk nekā 100 – vīrusu veidu, kas izsauc iesnas. Vīrusu slimības gadījumā iesnas izplatās gaisa pilienu ceļā. Taču vīruss var nonākt arī uz priekšmetiem, virsmām, rotaļlietām. Bērniem ir ļoti raksturīgi, izzinot pasauli caur muti, šādā veidā no infekcioziem priekšmetiem dabūt vīrusu. Visām vīrusu slimībām ir inkubācijas periods, kad saslimšanas pazīmju vēl nav, bet bērns jau var būt infekciozs, tāpēc ir ļoti viegli bērnudārzā no viena bērna, kam vēl nav slimības simptomu, nodot iesnas citiem,” stāsta speciāliste, iezīmējot, kāpēc bērni var tik bieži slimot ar iesnām. Tas ir saistīts gan ar bērna vecumu, gan nobriešanu un individuālo imūno sistēmu. Bērnam augot, imūnā sistēma strādā un nobriest.

 

Ja iesnu dēļ bērns naktī guļ nemierīgi, vajadzētu viņam piedāvāt padzerties ūdeni – tas palīdzēs mitrināt gļotādu, jo, elpojot caur muti, var būt apgrūtināta elpošana.

 

Četras iesnu stadijas


Lai varētu labāk izsekot līdzi, kā noris bērna slimošana ar iesnām, ir vērts zināt, ka vienkāršām iesnām ir četras stadijas. Vislabāk, ja vienai stadijai seko nākamā un 7–10 dienu laikā iesnas izzūd.
1. stadija – bērns sāk šķaudīt. Vīruss ir nonācis uz deguna gļotādas, tā tiek kairināta. Deguna gļotāda pietūkst, un deguns var būt aizlikts, rodas apgrūtināta elpošana caur degunu. Samazinās smaržas un garšas sajūta, līdz ar to arī apetīte.
2. stadija – deguns sāk tecēt, izdalījumi ir bezkrāsaini. Tā kā deguna gļotādas galvenā funkcija ir aizsargfunkcija, tad, izdaloties lielākam šķidrumam, deguna gļotāda tiek it kā noskalota, tādējādi mēģinot atbrīvot to no vīrusa. Šī stadija jau rada ievērojamāku diskomfortu, turklāt guļot izdalījumi tek rīklē un kairina gan aizdeguni, gan rīkli. Var rasties nepatīkams nakts klepus, kas traucē gulēt.
3. stadija. Deguna sekrēti kļūst biezāki un gļotaināki, izdalījumi maina krāsu – tie kļūst dzeltenīgi, zaļgani. Šī stadija liecina, ka saslimšana ar iesnām virzās uz otru pusi. Gļotām krāsu dod izmainītā mikroflora.
4. Stadija – atveseļošanās. Izdalījumi samazinās, deguns iztīrās un atbrīvojas no gļotām, deguna gļotāda atjaunojas.

 

 

Ko darīt, lai ātrāk apkarotu iesnas


Agrīnā vecumā iesnu ārstēšana var aizņemt ilgāk nekā 7 dienas, jo mazs bērns pats vēl nemāk sev palīdzēt un atbrīvot degunu no izdalījumiem. Kā atzīst pediatre, īpaši paātrināt atveseļošanos no iesnām nevar, taču vecāki var uzlabot mazuļa pašsajūtu un komforta līmeni. Tāpēc, veicot atsevišķas darbības, var pasargāt mazo no komplikāciju attīstības – bērnudārza vecuma bērniem visbiežāk attīstās vidusauss iekaisums; lielākiem bēriem var pievienoties deguna blakusdobumu iekaisums. Iesnas var rezultēties arī ar citām slimībām. Ja bērnam ir alerģiskās iesnas, tad, izolējoties no alergēna, iesnas izzudīs. Taču vīrusa izraisītu iesnu gadījumā jāatceras, ka nav vienas receptes, kas palīdzēs visiem.

 

 

Bērna stāvokli vīrusa izraisītu iesnu gadījumā atvieglot palīdzēs:

  • regulāra un vecumam atbilstoša deguna attīrīšana – ir svarīgi lielākiem bērniem iemācīt pareizi izšņaukt degunu (nelietot pārlieku lielu spēku, atcerēties, ka katra nāss ir jāšņauc atsevišķi, tāpat ir pieļaujams izdalījumus ievilkt uz iekšu un norīt – ar mēru un bez lieka spēka pielikšanas). Mazākiem bērniem pirms deguna attīrīšanas sekrētu var atšķaidīt ar jūras ūdeni un pēc tam maigi atsūkt. Šādu manipulāciju nepieciešams veikt pēc vajadzības, kad deguna sekrēts traucē elpošanai, ēšanai, gulēšanai un pašsajūtai;
  • bērna vecumam atbilstošu lokālu bezrecepšu medikamentu lietošana, ko var izvēlēties, konsultējoties ar farmaceitu vai ģimenes ārstu. Bez ārsta konsultācijas šie medikamenti būtu izmantojami ne ilgāk kā piecas dienas un ne biežāk kā trīs reizes dienā. Medikamentus ieteicams lietot pirms gulēšanas, lai uzlabotu elpošanu. Iespējams izvēlēties arī dabīgos pretiesnu vai homeopātiskos līdzekļus, ko var iegādāties aptiekā;
  • var izmantot citus, ne lokālus līdzekļus iesnu ārstēšanai – sīrupus, dražejas, tabletes –, bet jāņem vērā, lai šie līdzekļi būtu bērna vecumam atbilstoši;
  • bērna stāvokļa atvieglošanai iespējams izmantot aromātiskos plāksterus, kas ir piesūcināti ar ēteriskajām eļļām un padara elpošanu vieglāku. Ja izmanto šos plāksterus, jābūt pārliecinātiem, ka bērnam nav alerģiskas reakcijas uz šiem produktiem. Ēteriskās eļļas nerekomendē lietot bērniem līdz divu gadu vecumam alerģiju riska dēļ;
  • lai atvieglotu gulēšanu, miega laikā vēlams bērna gultas galvgali pozicionēt augstāk;
  • uzturēšanās svaigā gaisā – ja mazulim ir tikai iesnas un pašsajūta ir apmierinoša, nav jāvairās no pastaigām svaigā gaisā. Nevajadzētu nodarboties ar fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā, bet pastaigas ir ļoti vēlamas. Tāpat ir ieteicams vēdināt telpas;

 

Vecākiem jāatceras, ka atlabšanai no iesnām ir vajadzīgs laiks, taču, ja iesnas ieilgts vairāk par 10 dienām, noteikti ir jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta.

 

  • var piedāvāt bērnam padzerties zāļu tējas – tējas vēlams izvēlēties tādas, kas mazajam garšo un no kurām viņam nav alerģijas, piemēram, kumelīšu, ābolu, zemeņu, liepziedu;
  • ja bērnam patīk, var piedāvāt sildīt pēdas siltā ūdenī, parūpējoties par bērna drošību un komfortu. Ar tādiem līdzekļiem kā terpentīnu saturoša ziede vai sinepju pulveris ir jābūt uzmanīgiem, jo bērns no šādiem līdzekļiem var gūt ķīmiskus apdegumus. Ja mazajam nav alerģisku izpausmju, var lietot arī šos produktus, bet tikai nedaudz un vieglā koncentrācijā;
  • ķiploku krelles – ja ir vēlēšanās, telpā var izvietot ķiploku daivu krelles. Tas būs kas līdzīgs aromaterapijai;
  • ja iesnu dēļ bērns naktī guļ nemierīgi, vajadzētu viņam piedāvāt padzerties ūdeni – tas palīdzēs mitrināt gļotādu, jo, elpojot caur muti, var būt apgrūtināta elpošana;
  • vecākiem jāatceras, ka atlabšanai no iesnām ir vajadzīgs laiks, taču, ja iesnas ieilgts vairāk par 10 dienām, noteikti ir jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta. Tāpat palīdzība pie ārsta jāmeklē, ja bērnam ir liels diskomforts, parādās izteikta nakts raudāšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra vai citas sūdzības.

 

Ņem vērā!

• Lokālās sildīšanas procedūras iesnu gadījumā var veikt tikai pēc konsultācijas ar ārstu!
• Sīpolu, ķiploku vai citu neatbilstošu līdzekļu lietošana degunā nav pieļaujama!