Vecāki ziņo par cietsirdību bērnudārzā Olainē; bērnudārzā pārmetumus noraida

Olaines privātā bērnudārza “Saulīte” audzēkņa mamma pārmet bērnudārza audzinātāji cietsirdīgus audzināšanas paņēmienus. Vairāki iesniegumi saņemti Valsts policijā, no kurienes tie nonākuši novada administratīvajā komisijā. Tur gan pārkāpumus nav saskatījuši. Bērnudārza vadība noraida pārmetumus un audzēkņa mammu un Latvijas Televīziju (LTV) apsūdz apmelošanā. Par notiekošo dārziņā vairāk vēsta arī portāls LSM.lv

 

Nebaidīties runāt, uzticēties saviem bērniem un vērsties atbildīgajās iestādēs – tā vecākiem iesaka speciālisti.

FOTO: Shutterstock.com

Nebaidīties runāt, uzticēties saviem bērniem un vērsties atbildīgajās iestādēs – tā vecākiem iesaka speciālisti.

Ceļ trauksmi par redzēto
“Pieskrien pie bērna, ar spēku paņemt viņu aiz apkakles un velk cauri visai grupai. Viņam tikai kājas pa zemi vilkās,” tā par redzēto LTV7 ziņu raidījumam krievu valodā pastāstīja Diāna Gončarova, mamma vienam no bērnudārza audzēkņiem. Viņa norādīja uz audzinātāju Gaļinu Skruzmani.

Diāna gan nezina, kurš bērns tas bija, taču vērsās Valsts policijā. Viņas dēls jau liecinājis policijā. “Galvenais – viņš to visu vēl atceras. Pusgads ir pagājis, un, ja šāda situācija nebūtu bijusi, kā viņš to varētu atcerēties?” saka mamma. Šajā bērnudārzā viņas dēls vairs neies.
 

Lasi arī: Bērnudārzā vardarbība. Kā patiešām zināt, vai tāda ir? 

Tikmēr bērnudārza vadītāja Ilona Drozdova notiekošo saista ar audzēkņa mammas Gončarovas parādu bērnudārzam 57 eiro apmērā. Tiesa, parāds nomaksāts vēl pirms incidenta.

“Viņai zvanīja un prasīja, kur bērnu vilka, kad un kā viņu vilka. Viņa neko nevarēja atbildēt,” sacīja direktore. Saistībā ar Gončarovas iesniegumu policija sākusi lietvedību.


Ziņo par problēmām
LTV7 jau jūnija sākumā rādīja sižetu par bērnudārzu “Saulīte”. Pēc sižeta pie žurnālistiem vērsās vēl vairāki cilvēki, kuri esot saskārušies ar nepatīkamām situācijām šajā bērnudārzā.

 

Laiks, kas pavadīts ar audzinātāju, veido bērna personību, tas padara viņu stiprāku vai nodara sāpes. Ja bērns katru dienu izjūt bailes un negrib iet uz bērnudārzu, kur viņam dara pāri un kaitē, šīs bailes ir jāciena

Viņu vidū arī bērnudārza bijušās audzēknes mamma Aleksandra: “Atnācām no rīta, bet meita negrib iet uz turieni, raud. Es viņu sāku mierināt, paņēmu rokās. Atnāca Gaļina un ar spēku sāka raut viņu man no rokām. Un kliedz uz mani: atstājiet bērnu un ejiet, bet, ja jūs neatstājat, ņemiet bērnu un ejiet prom no bērnudārza, jo jūs mums traucējat.” Un Aleksandra aizgāja, rezultātā viņas meita šo bērnudārzu apmeklēja tikai mēnesi.
 

Lasi arī: "Atdošu tevi svešam onkulim!" Emocionālā vardarbības dārziņā - kā to atpazīt un novērst 
 

Reklāma
Reklāma

Savukārt kāda bijusī bērnudārza darbiniece apraksta citu redzētu ainu: “Bērni atnāca no pastaigas. Daļu bērnu es aizvedu mazgāt rokas, bet Gaļina Fjodorovna pārģērba citus bērniņus. Kāds zēns dīdījās, dīdījās, viņa paķēra viņa jaciņu un sāka sists, jo viņš neklausīja. Kad es sāku zēnu aizstāvēt, viņa teica, ka es neesmu audzinātāja, neesmu pedagoģe un viņai kā pedagoģei labāk redzams, kā vajag.” Darbiniece uzrakstīja iesniegumu policijā, un viņas ieskatā šī iemesla dēļ direktore draudēja viņu atlaist. Viņa gan no darba aizgāja pati. LTV7 saņēma arī vairākus citus stātus par bērnudārzā notiekošo, tiesa – anonīmus.


Pārmetumus uzskata par apmelošanu
Bērnudārza vadība uzrakstījusi iesniegumu policijā par apmelošanu. Līdzīgs iesniegums uzrakstīts arī attiecībā uz LTV7, apsūdzot neobjektivitātē un nomelnošanā.

Vienlaikus LTV7 redakcija saņēma vēstuli no bērnudārza 11 audzēkņu vecākiem, kuri pauž, ka pretenziju pret izglītības iestādi viņiem nav. Tāpat vēstulē slavēti bērnudārza darbinieki, tostarp Gaļina Skruzmane. Jāpiebilst, ka audzinātāja Gaļina Skruzmane ir bērnudārza vadītājas Ilonas Drozdovas māte.


Sūdzības inspekcijā un policijā
Divas sūdzības par bērnudārzu “Saulīte” saņēma Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija. Pārbaudes gan vēl nav notikušas. Sūdzības pārsūtītas arī Valsts policijā, kurā atklāj, ka trīs gadu laikā par iespējamo vardarbību pirmsskolas izglītības iestādēs Olainē kopumā saņemti trīs iesniegumi. LTV7 zināms – tās visas ir par bērnudārzu “Saulīte”.

Lasi arī: Kas īsti uzrauga privātos un pašvaldības bērnudārzus? Jautā vecāki 


Uzticēties bērniem un neklusēt
Nebaidīties runāt, uzticēties saviem bērniem un vērsties atbildīgajās iestādēs – tā vecākiem iesaka speciālisti.

“Es aicinu visus vecākus ticēt saviem bērniem un pievērst uzmanību signāliem, neapšaubīt viņus, bet pārbaudīt, interesēties par to, kas notiek ar bērnu pa dienu, ko viņš jūt un pārdzīvo. Laiks, kas pavadīts ar audzinātāju, veido bērna personību, tas padara viņu stiprāku vai nodara sāpes. Ja bērns katru dienu izjūt bailes un negrib iet uz bērnudārzu, kur viņam dara pāri un kaitē, šīs bailes ir jāciena,” saka psihoterapeite Andrija Likova.

Arī Tiesībsarga birojā mudina neklusēt par redzēto bērnudārzos. “Bērnu tiesību aizsardzības likumā rakstīts, ka katra iedzīvotāja pienākums ir ziņot par vardarbību vai aizdomām par vardarbību pret bērnu,” norāda Tiesībsarga biroja bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Pilns sižets krievu valodā: