Kā varam veicināt bērna radošumu?

Radošums ir viena no pieprasītākajām spējām mūsdienu sabiedrībā, tāpēc to attīstīt vēlams jau agrīnā vecumā. Tas noder gan bērnudārzā, gan skolā, gan arī pieauguša cilvēka darba un ikdienas gaitās – visās situācijās, kad kādu problēmu nepieciešams atrisināt neierastā veidā. Bērni ir apveltīti ar neierobežotiem radošuma resursiem. Mums tikai jāzina, kā tos atraisīt un veicināt.

Mēģini mudināt bērnu atrast savus vārdus, lai izskaidrotu arī sarežģītāku vārdu nozīmes. Tu būsi pārsteigts, cik radošs var būt Tavs bērns!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mēģini mudināt bērnu atrast savus vārdus, lai izskaidrotu arī sarežģītāku vārdu nozīmes. Tu būsi pārsteigts, cik radošs var būt Tavs bērns!

Pieci veidi, lai veicinātu bērna radošumu
1. Kā būtu, ja… Vai esi kādreiz aizdomājies, kā būtu, ja cilvēki spētu lidot vai dzīvnieki prastu sarunāties? Varbūt Tu uzskati, ka nav vērts apdomāt šādas absurdas un neiespējamas situācijas. Bet vārdi “kā būtu, ja…” ir ideāls stimuls, lai bērns sāktu domāt radoši un iemācītos saskatīt netradicionālus risinājumus. Pajautā bērnam vairākus jautājumus, kas sākumā var šķist abstrakti. Un tad kopā mēģiniet izdomāt pēc iespējas vairāk hipotētisku atbilžu.


2. Definēšana. Visiem mums zināmajiem vārdiem ir nozīmes, bet ne visus ir tik viegli definēt. Nav grūti izskaidrot, ko nozīmē vārdi “suns” un “kaķis”, bet definēt tādus vārdus kā “mīlestība”, “draudzība” vai “laime” var būt grūti pat pieaugušajam. Tomēr mēģini mudināt bērnu atrast savus vārdus, lai izskaidrotu arī sarežģītāku vārdu nozīmes. Tu būsi pārsteigts, cik radošs var būt Tavs bērns!


3. Radoša būvēšana. Radīt ko jaunu ir radošuma pamatu pamats. Iedod bērnam lielu LEGO® DUPLO® rotaļu klucīšu komplektu, lai viņam ir iespēja uzbūvēt jebko, kas rodas viņa iztēlē. Pēc tam kopā mēģiniet nosaukt izveidotās būves vai varoņus. Kas viņi ir un ko dara? Kādam mērķim tie paredzēti?


4. Mazais izmeklētājs. Bērns pēc dabas ir ļoti zinātkārs, viņu interesē it viss sev apkārt. Tev tikai atliek atbalstīt bērna spēcīgo vēlmi izzināt. Ja, ejot pastaigā, ceļā atrodat putna spalvu, mēģiniet kopā pārrunāt, no kura putniņa tā varētu būt nākusi, un izdomājiet stāstu par to, kā putniņš šo spalvu pazaudējis. Varbūt putns ļoti steidzās mājup, kur ligzdā gaidīja mazie putnēni, vai arī, iespējams, kaut kas novērsa putna uzmanību, tāpēc viņš pat nepamanīja, ka pazaudējis savu spalvu. Šādi stāsti ir lielisks veids, kā attīstīt bērna radošo domāšanu.


5. Radošums it visā. Vai domā, ka radošie darbi prasa daudz laika un īpašus, dārgus piederumus? Tā nebūt nav! Visās mūsu ikdienas aktivitātēs ir daļiņa radošā potenciāla. Nepieciešams tikai to saskatīt. Sviestmaižu gatavošana? Ļauj bērnam iesaistīties – lai viņš izgriež no desas, siera vai tomāta dažādas formas, kā lauvu, mēnesi vai tulpi, padarot jūsu maltīti krāsaināku. Vai pienācis brīdis izvēlēties, ko vilkt uz bērnudārzu nākamajā dienā? Ļauj bērnam mēģināt sakombinēt savu apģērbu un tad kopā apspriediet, kas viņam ir izdevies un kas būtu jāpamaina. Tā mazais jau bērnībā sāks apzināties un attīstīt pats savu individuālo stilu.

 

Reklāma
Reklāma

LEGO® DUPLO® Zemnieku tirgus (10867)

Lego tirgusIzspēlējiet reālās dzīves notikumus ar LEGO® DUPLO® Pilsēta: tā ir atpazīstama pasaule ar modernām DUPLO figūrām! Mazuļi būs sajūsmā par ceļojumu uz Zemnieku tirgu un ar interesi uzzinās, kādus produktus tajā var iegādāties. Iemācījušies iepirkties tirgus stendā ar trīs DUPLO figūrām, viņi varēs salikt iepirkumus ģimenes automašīnā un doties prom. Ar šo komplektu būvēšana ir pavisam vienkārša, turklāt tā veicina motorikas attīstību.

 

LEGO® DUPLO® Poniju stallis (10868)

Poniju stallis
Pirmsskolas vecuma bērniem patiks stallī aprūpēt ponijus, ķemmēt to krēpes un aizvest līdz siena barotavai. Stalli ir viegli uzbūvēt un pārveidot, iesaistoties nebeidzamās lomu spēlēs ar tiem, kuriem patīk poniji. DUPLO klucīši ir īpaši radīti, lai būtu interesanti un droši mazajām rociņām. Komplektā iekļautas divas DUPLO figūras, kā arī divas poniju figūras.