Noskaidro, vai tavs bērns ir kreilis vai labrocis. 7 vienkārši uzdevumi

10 līdz 15 procentu iedzīvotāju ir kreiļi.  Kreilība un  labrocība ir iedzimta un, par laimi, mēģinājumi pārmācīt kreili par labroci šobrīd vairs nenotiek. 

Gadās, ka bērns ir abrocis – ne izteikts labrocis, ne izteikts kreilis. Tad, visticamāk, viņš labi darbojas ar abām rokām.

FOTO: Shutterstock.com

Gadās, ka bērns ir abrocis – ne izteikts labrocis, ne izteikts kreilis. Tad, visticamāk, viņš labi darbojas ar abām rokām.

Tā kā kreilība ir ģenētiski iedzimta, tad mēģinājumi izlabot šo īpatnību var neirotiskus traucējumus, nepilnvērtības kompleksu, vēlmi visu laiku piekāpties, hroniskas galvassāpes, koncentrēšanās un runas traucējumus vai arī kļūdas lasītprasmē un pareizrakstībā.

Skatoties uz dažiem bērniem, nav nekādu šaubu – viņi zīmē, spēlējās un ēd galvenokārt tikai un vienīgi ar kreiso roku. Taču ir arī bērni, kuriem līdz pat pirmsskolas vecumam nevar noteikt, vai viņi ir kreiļi vai arī tomēr labroči. Izmanto rotaļas, kas palīdzēs ātrāk saprast, kura ir bērna vadošā roka. Testus iesaka portāls  Eti-deti.ru. 

Pirms testa veikšanas neinformē mazo,  kas tieši tiek pārbaudīts, tad viņš jutīsies brīvāks savā rīcībā. Pieaugušais sēž iepretim bērnam, bet priekšmetus nevis pasniedz konkrētā rokā, bet noliek bērnam priekšā uz galda, lai neietekmētu rokas izvēli. Par vadošo roku uzskata to, ar kuru tiek veiktas vairāk vai aktīvākas darbības.


Zīmēšana

Nolieciet bērnam uz galda papīru un flomāsteru, piedāvājiet kaut ko uzzīmēt. Pēc tam, kad zīmējums ir tapis, piedāvājiet to pašu sižetu uzzīmēt ar otru roku. Parasti bērni saka, ka ka neiznāks. Uzmundriniet, sakiet, ka viņam izdosies. Ar kuru roku zīmētais zīmējums izskatās kārtīgāks, tā rokas ir vadošā. 


Kastītes atvēršana

Iedodiet sērkociņu kārbiņu, mazu kastīti ar noceļamu vāciņu, lādīti ar paceļamu vāciņu. Vienā no tām noslēpiet mazu priekšmetu un lūdziet to atrast. Vadošā roka būs tā, ar kuru tiks atvērts, atvilkts, pacelts vāciņš. 


Rotaļa ar bumbu

Ar vienu roku jāmet uz augšu un jānoķer tenisa bumbiņa. Bumbiņu nolieciet uz galda, nevis dodiet tieši rokās bērnam. Vērojiet, ar kuru roku viņš uzdevumu veic. 


Izgriez zīmējumu

Iedoties šķēres un zīmējumu, kuru jāizgriež. Lai uzdevumā iegūtā informācija būtu ticama, šķērēm jābūt atbilstoša izmēra.  Par vadošo roku uzskata to, kura vairāk tiek kustināta, piemēram, arī kartiņas vai zīmējuma grozīšana parāda vadošo rociņu. 


Vāciņu skrūvēšana

Reklāma
Reklāma

Iedodiet vairākas aizskrūvētas burciņas vai pudelītes un lūdziet tās atvērt. Tā roka, ar kuru veiks skrūvēšanas kustību, šajā uzdevumā ir vadošā. 


Mezglu atsiešana

Ne pārāk stipri saslieniet vairākus mezglus un lūdziet tos atsiet. Tā rokas, kas veiks atraisīšanu, ir vadošā. Otra roka parasti tikai pietur mezglu. Vēl viens variants ir iedot no saspraudēm izveidotu ķēdīti un palūgt saspraudes vienu no otras atkabināt. Tā roka, kas ķēdīti tikai tur, ir mazāk vadošā. 


Mājiņa no klučiem

Par vadošo roku uzskata to, ar kuru biežāk tiek ņemti kluči, sakārtota un labota konstrukcija. Spēlējoties, parasti izmanto abas rokas, bet pielabo – tikai ar vadošo.


Uzdevums vecākiem

Apdomājiet, vai rados ir daudz kreiļu – tētis, mamma, brāļi, vecmāmiņas, māsīcas? Ja ir bijis kaut viens kreilis, iespēja, ka arī jūsu bērns ir kleilis, ir lielāka.  


Tagad stabiņā atzīmējiet, cik plusiņi bija vienai rokai, cik otrai. Rezultāts ir acīmredzamas – ja vairāk ir plusiņu pie kreisās rokas, tātad bērns kreilis, ja pie labās – labrocis. Ja ir plusiņš pie labās rokas ir zīmēšanas uzdevumā un pēdējā jautājumā par radniecību, bet pārējos uzdevumos vadošā bijusi kreisā roka, tad iespējams, ka sadzīvē bērns ir kreilis, bet rakstīšanai labāk tomēr izmantot labo roku.

 

Saistītie raksti