10 padomi sarunai ar bērniem par interneta lietošanu

Klāt vasaras brīvlaiks – trīs mēneši, kad dažāda vecuma bērni un jaunieši vairāk laika pavadīs viedierīcēs un līdz ar to arī internetā.

Atceries ik pa laikam pārrunāt šo ar bērniem

FOTO: Shutterstock.com

Atceries ik pa laikam pārrunāt šo ar bērniem

Klāt vasaras brīvlaiks – trīs mēneši, kad dažāda vecuma bērni un jaunieši vairāk laika pavadīs viedierīcēs un līdz ar to arī internetā. Dzīvošana pie datora (vai mobilās ierīces) ir trešais populārākais vasaras brīvlaika pavadīšanas veids aiz dzīvošanas laukos pie vecvecākiem un strādāšanas. Šis ir īstais brīdis vecākiem pārrunāt ar saviem bērniem to, ko vajadzētu un ko nevajadzētu darīt globālajā tīmeklī. Padomus sniedz Latvijas Drošāka interneta centrs (drossinternets.lv).


Vecākiem ir jāsaprot, ka interneta vide nav tikai izklaide, tā ir saistīta arī ar dažādām riska situācijām – bērniem nepiemērots saturs, vardarbība un pornogrāfija, emocionāla pazemošana ir tikai daļa no riskiem, kas apdraud ikvienu. Viens no risinājumiem ir visu aizliegt, taču diez vai tas būs gana efektīvs solis – bērni atradīs veidu, kā tikt pie kārotā. Tā vietā vecākiem ir jāiemāca savām atvasēm lietot internetu prasmīgi, izmantojot noderīgo un izvairoties no draudiem.

Reklāma
Reklāma


Piedāvājam 10 padomus vecākiem sarunai ar savām atvasēm par drošību internetā, kas palīdzēs pasargāt sevi globālajā tīmeklī.
1. Izturies internetā tāpat, kā reālajā dzīvē. Tas nozīmē, ka interneta vidē darbojas visi tie paši likumi, kas reālajā dzīvē. Īpaši tas attiecas uz sazināšanos ar citiem virtuālajā vidē.
2. Darbošanās globālajā tīmeklī nav anonīma – viss, kas tiek darīts internetā, ir izsekojams. Tas nozīmē – lai kādas blēņas būs prātā, vienmēr varēs atrast to autoru. 
3. Netici visam, ko lasi vai redzi. Izvērtē informāciju kritiski. Ir svarīgi izskaidrot bērnam, ka liela daļa internetā atrodamās informācijas, video un fotoattēlu neatbilst patiesībai. Ja rodas šaubas, ir vērts pavaicāt padomu vecākiem. 
4. Domā, ko raksti un kādu iespaidu par sevi radīsi. Nav svarīgi, vai uzrakstīts nejauks vārds vai ierakstīts nepiedienīgs komentārs, – to tā pa īstam izdzēst nav iespējams. Arī pēc daudziem gadiem tas var apgrūtināt dzīvi.
5. Cieni citus internetā. Svarīgi izskaidrot, ka, cienot citus internetā, citi cienīs arī tevi pašu. Līdzīgi, kā tas notiek reālajā dzīvē.
6. Neliec internetā un nesūti citiem fotogrāfijas un video, kas vēlāk var likt kaunēties. Bērnam ir jāpastāsta, ka viss, kas tiek ievietots internetā vai kādam nosūtīts, ļoti iespējams, bez mūsu ziņas klejos tīmeklī un no ierīces uz ierīci un būs pieejams daudz vairāk cilvēkiem, nekā mēs vēlētos. Arī pēc daudziem gadiem, nevietā filmēti video vai uzņemti fotoattēli var sagādāt nepatikšanas. Turklāt kāds šos foto vai video var izmantot ļaunprātīgi. Piemēram, šantažējot vai izspiežot naudu.
7. Uzliec privātuma iestatījumus saviem kontiem un ierakstiem sociālajos tīklos. Ieraksti, kas domāti ģimenei un draugiem, nav jāredz svešiem cilvēkiem. Tāpēc apdomā, vai tiešām vēlies, lai tavs konts būtu pilnīgi publisks? Vecāku pienākums ir sekot līdzi, ar ko un kā komunicē bērns.
8. Esi uzmanīgs, komunicējot ar svešiem cilvēkiem. Bērnam jāpastāsta, ka ne visi profili internetā ir īsti, tāpēc, tiklīdz kāds svešinieks sāk izrādīt pastiprinātu interesi par bērnu, ir nekavējoties jāpārtrauc saziņa. Nav svarīgi – vai tas ir cits bērns vai pieaugušais. Un nekādā gadījumā nevienam svešiniekam nedrīkst izpaust jebkādu privātu informāciju –  adresi, skolu, vecāku vārdus u.c.. 
9. Atceries – internetā ir vienkāršāk kļūt par krāpnieku upuri, neesi lētticīgs. Ir svarīgi pastāstīt, ka internetā netrūkst krāpnieku tāpēc, ka tīmeklī ir iespēja slēpties zem viltus profila un izlikties par kādu citu. Ja kāds piedāvā superizdevīgu pirkumu, labākais ir palūgt padomu vecākiem un neko nepirkt. 
10. Ja esi nonācis problēmsituācijā – vienmēr meklē palīdzību. Lai kāda arī būtu problēmsituācija – vienaudžu pazemojums, uzmācīgi svešinieki, noteikti jāvēršas pie vecākiem vai pieaugušajiem. Vai arī aicinām konsultēties ar Drošāka interneta centru, rakstot uz zinojumi@drossinternets.lv.