Seksuālā vardarbība. Māci bērnam izstāstīt kādam, kam uzticas

Lai pievērstu bērnu aizsardzībai no seksuālās vardarbības īpašu uzmanību, Eiropas Padome ir izstrādājusi informatīvu klipu “Izstāsti kādam, kam uzticies”, kurā gan bērniem gan pieaugušajiem iespējams iegūt informāciju par seksuālo vardarbību un pareizo rīcību šādos gadījumos. 

Arī Valsts policija aicina vecākus un pedagogus pārrunāt ar bērniem jautājumus, kas skar seksuālo vardarbību, tās atpazīšanu un  pareizu rīcību šādos gadījumos.

FOTO: Shutterstock.com

Arī Valsts policija aicina vecākus un pedagogus pārrunāt ar bērniem jautājumus, kas skar seksuālo vardarbību, tās atpazīšanu un pareizu rīcību šādos gadījumos.

 

"Izstāsti kādam, kam uzticies" ir animēts video materiāls bērniem auditorijā no 9 līdz 13 gadiem. Tajā caur kādas meitenes stāstu bērniem tiek palīdzēts izprast, kas ir seksuālā vardarbība, kā šo problēmu vislabāk risināt un kā bērniem tiks palīdzēts. Ar video palīdzību tiek uzrunāti gan bērni, gan arī bērnu uzticības personas kā sekundārā auditorija. Tie ir cilvēki, kam ir jābūt gataviem rīkoties gadījumā, ja bērns vēršas pie viņiem ar šādu problēmu. 


Video ir guvis lielu atzinību un līdz ar pārtulkošanu latviešu valodā, tas ir arī tulkots un izplatīts vairāk nekā 16 citās Eiropas valstīs, piemēram, Igaunijā, Francijā, Grieķijā u.c.

Skaties video un parādi bērnam!

Arī Valsts policija aicina vecākus un pedagogus pārrunāt ar bērniem jautājumus, kas skar seksuālo vardarbību, tās atpazīšanu un  pareizu rīcību šādos gadījumos, tāpat aicina  vecākus, pedagogus un visus apkārtējos nepalikt vienaldzīgiem un ziņot policijai, ja radušās aizdomas par seksuālas vardarbības gadījumiem pret bērniem. 

 

Atgādinām arī, ka Latvijā darbojas bērnu un jauniešu uzticības tālrunis 116111, kur iespējams iegūt padomu un atbalstu sarežģītās situācijās.

 


LASI ARĪ: Vai un kā iespējams atpazīt pedofilu tuviniekos

Reklāma
Reklāma

Aktuāli - kā ar bērnu runāt par pedofīliju?

Mammas vīrietis mani seksuāli izmantoja. Mamma to zināja...

Kā seksuāli izmantoja četrgadnieci. Patiess stāsts

Ūsainis vilka mani pie sava locekļa. Bērna seksuālās vardarbības stāsts

Stāsts par ūsaini un seksuālo vardarbību. Psihologa komentārs

Seksuālā vardarbība pret bērnu - visretāk atklātais noziedzīgais nodarījums

Es jaunajās attiecībās biju tik laimīga! Mamma atklāj, kā jaunais vīrs seksuāli izmantojis viņas meitu


FAKTI

2015. gadā Latvijā kopā reģistrēti 93 seksuālās vardarbības gadījumi, no tiem 17 gadījumi reģistrēti pēc 160. panta 3. un 5. daļas par seksuālo vardarbību ja tā veikta personu grupā vai ja tas izdarīts ar nepilngadīgo, 53 gadījumi reģistrēti pēc 160. panta 4. un 6. daļas par seksuālo vardarbību, ja tā izraisījusi smagas sekas, vai ja tas izdarīts ar personu, kas nav sasniegusi 16 gadu vecumu. Tāpat 2015. gadā reģistrēti 37 gadījumi pēc 161. panta par seksuāla rakstura darbībām ar personu, kas nav sasniegusi 16 gadu vecumu. Pēc 162. panta – pavešana netiklībā – 2015. gadā ir reģistrēti 107 gadījumi, tai skaitā 68 gadījumi pēc 162. panta 2. daļas par pavešanu netiklībā, ja tā izraisījusi smagas sekas vai ja tas izdarīts ar mazgadīgo.